Arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler: Şimdi alıp ilerde değerlenir diye düşündüğünüz için, kendi evinizi yapabileceğiniz isteğiniz gibi bir yer bulduğunuz için veya faaliyet yapmak için bir arsa buldunuz ama kararsızsınız. Karar vermeden önce bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü arsa alınırken dikkat edilmesi gerekenleri sizin için araştırdık. Pahalı arazilerin yerine, daha ucuz olan, uzun vadede kar getirecek olan arazilere yatırım yapmak ve yatırımın sonucu için en aza 5-10 yılı gözden çıkarmak gerekir. Arsa seçerken en zorlanılan kısım doğru kararı vermektir.
Tapu Müdürlüğü’ne Gidilmeli
Arsa satın alınmadan önce Tapu Müdürlüğü’ne gitmelisiniz. Tapu Müdürlüğü’nde araştırmanız gerekenler: Arsanın tapusuna bakmalısınız. Satan kişinin kimlik bilgilerini aldıktan sonra, gerçekten arsanın sahibi mi tapuda öğrenebilirsiniz. Tapuda arsa üzerinde herhangi bir haciz, ipotek yani hakkında çıkan bir mahkeme kararı olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Tapuda arsanın sahipleri bir veya birden fazla kişi mi öğrenmelisiniz. Tapuda oran belirtilmemişse arsa hisselidir. Hisseli olduğu için, fiyat olarak daha düşüktür. Satın almadan önce diğer hissedarlardan izin alınması gerekir. Hissedarlar, haklarından feragat ettiklerini bildiren noter taktikli beyanlarını size vermeliler. Arsayı almadan önce yerini kontrol etmelisiniz. Boş denilen arsaya kaçak yapılaşma yapılmış olabilir. Arsanın geçmiş yıllara ait emlak borcu var mı araştırmalısınız. Tapu işlemi sırasında devir ve iktisat bedeli üzerinden hesap yaptıktan sonra ödeme yapılmalıdır.
Kadastro Müdürlüğü’ne Gidilmeli
Baktığınız arsanın tapuyla aynı arsa olup olmadığını Kadastro Müdürlüğü’ne giderek öğrenebilirsiniz. Bu kısımda bu işten anlayan bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.
Belediyeye Gidilmelidir
Arsanın imar durumunu belediyeden öğrenebilirsiniz. Arsa sit alanı, ormanlık alanı, sanayi alanı veya ticari alanı olabilir. O zaman arsanın kullanım şekli değişmektedir. Orman veya bahçe alanı imarlı bir arazi değildir. İmarlı planına sahip değilse yapılaşmaya da uygun değildir. On katlı yapıya izin veriliyor denilen arsaya iki katlı izin verildiği ortaya çıkabilir. Eğer üzerinde sanayi, ticaret ve turizm faaliyetlerinden birini yapacaksanız, bu faaliyetlere uygun imara açıklığı öğrenilmelidir. Aynı şekilde hastane, okul veya yiyecek-içecek tesisi gibi alanlarda da yapılaşmaya izin verilmeyebilir. Bu yüzden mutlaka belediyeden imar izni ile ilgili sorgulama yapılmalıdır. Her arsaya imar izni verilmez. Belediyeden arsaya tarım arazisi izni çıkabilir. Bu da sizin ev yapma isteğinizle uyuşmaz. Çoğu zaman tarım arazileri küçük parçalara bölünür. Arsanın topografyasına yani zeminin köşeli olmasına, çevresinde bulunan yapılara, caddeye olan yakınlığı ve uzaklığı, imar planı ile verilecek olan inşaat alnı öğrenmeniz gerekenler arasında yer alıyor. Arsanın üzerinde geçen bir kısıtlama varsa; kamulaştırma, orman veya su havzası gibi mülk halklarına sınırlama gelir.
Arsa Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Karayolları Genel Müdürlüğü’ne Gidilmelidir
Arsanın 2B hakkının olduğu satış anında söylenmeyebilir. Arsanın yol genişletme çalışmaları planı içinde olup olmadığını gösteren 2B hakkı sadece Karayolları Genel Müdürlüğü’nden öğrenilebilir. Bu bilgi tapuda yazmaz.