Karanlık turizmin direği altına giren çeşitli afet turizmi türleri vardır:
• Soykırım turizmi
• Sergi turizmi
• Afet turizmi
• Mezar ve anıt turizmi
• Savaş turizmi
• Trajik olaylar turizmi
• Hapishane ve zulüm alanı turizmi
Bu listeyi turizm çeşitliliğinden dolayı epeyce uzatabiliriz. Terör olayları gerçekleşen yerler için terör turizmi, yoksul ülkeleri ziyaret edenler için yoksulluk turizmi, kıyamet gününü andıran olayların yaşandığı yerlere ziyaret için kıyamet turizmi gibi birçok tür türetebiliriz.
Bu kavramların her biri kendi başına bir turizm türü olsa da, birçoğu benzerliği paylaşırlar ve bu nedenle hüzün turizmi şemsiyesi altında birlikte sınıflandırılırlar.
Sergiler
Dünya çapında birçok farklı yerde hüzün turizmi için sergi var. Örneğin Berlin’de Holokost’a odaklanan birkaç sergiyle karşılaşabilirsiniz. Veya Kamboçya’da Kızıl Kmerler Rejimi ile ilgili sergileri görebilirsiniz. Vietnam Savaşı ve daha pek çok olay ile ilgili sergiler mevcuttur. Hüzün turizminde sergiler, turistlerin bir destinasyonun karanlık tarihçelerini veya olaylarını saygılı bir şekilde öğrenmeleri için iyi bir fırsattır.
Cezaevleri ve Zindanlar
Birçok destinasyon tarihi cezaevlerini veya zindanlarını yerli ve yabancı turistler için ziyarete açıyor. Bunlar orijinal durumlarında olabilir veya turlar için değiştirilmiş olabilirler. Örneğin, Londra Zindanları, canlı aktörleri, duyusal aktiviteleri size oranın duygusunu hissettirebilir. Veya Türkiye’de Ulucanlar Cezaevi Müzesi de bal mumları ve seslendirmelerle size farklı bir deneyim sunmaktadır.
Mezarlar ve Anıtlar
Toplu mezarlar veya kişiye ait mezarlar da hüzün turizmi için ziyaret çeken bir destinasyondur. Türkiye’de en fazla turist çeken yer Atatürk’ün mezarının bulunduğu Anıtkabir’dir. Çanakkale’de ve Bosna’ da toplu mezarlar ve anıtlar da birçok turisti ağırlamaktadır.
Tapınaklar
Dünyada popüler turistik yerler olan birçok tapınak vardır, belki de en ünlüsü Kudüs’teki Kaya Kubbesi’dir. Tapınaklar özellikle Asya ülkelerinde popülerdir.
Savaş Alanları
Çatışma alanları genellikle barış sağlandıktan veya makul bir süre geçtikten sonra hüzün turizmi alanları haline gelir. Vietnam Savaşı, Kurtuluş Savaşı’nın gerçekleştiği yerler, 1992-1995 Bosna Hersek’ de yaşanan savaşın geçtiği yerler ve özellikle Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının yapıldığı yerler örnek gösterilmektedir.
Soykırım Kampları
Turistler arasında popüler olan birkaç soykırım alanı vardır. Bu açıkça üzücü bir tarih olsa da, birçok insan tarih hakkında daha fazla bilgi edinmek için Auschwitz, Landmine Müzesi veya Karaganda gibi yerleri ziyaret etmeyi tercih ediyor.
Trajik Olaylar ve Afetler
Afet bölgeleri, ister hemen sonrasında ister bir süre geçtikten sonra, hüzün turizmi yapanlar için popülerdir. Hüzün turizminin bir alt kümesi olan afet turizmi son yıllarda popülaritesini artırmıştır. TV dizisi olarak çıkan Çernobil hakkındaki son belgesel, halk arasında afet turizmi bilincinin artmasına yardımcı oldu ve bu bölgeye yapılan turizm o zamandan beri önemli ölçüde artırdı. Örnekleri artırmak gerekirse, İtalye’nın Pompeii şehrinde yaşanmış volkanik patlamanın şuanda turistik yer olarak ziyaretçi ağırlaması, JF Kennedy suikastının yapıldığı yer, Prenses Diana’nın kaza yaptığı yer ve daha birçok olay hüzün turizmi açısından popülerdir. Terör turizmini de bu başlık altına alırsak 9/11 olayı da hüzün turizmi için son derece çekici bir yerdir.
Sonuç olarak özel ve farklı ilgi alanlarına örnek olarak verilebilen hüzün turizmi, toplum ve dünya tarihine etki eden trajik olaylara, soykırımlara, savaşlara, doğal afetlere, ölümlere, işkencelere, yoksulluğa, ülkelerin politik yapısına bağlı olarak yaşanmış tüm felaketlere tanıklık eden alanları görmek için yapılan bir turizm çeşidi olarak nitelendirilir. Medyanın da gelişmesiyle bu olayları kapsayan hüzün turizmi türü insanların merakını geliştirmiş ve şekillendirmiştir. Her turizm türü farklı çeşitlerde olmaktadır ve hüzün turizmi de ziyaret edilen yerlere ve trajik olaylara göre farklı alt türleri bulunmaktadır.