Turizm Çeşitleri

İnsanlar çeşitli amaçlarla seyahat eder ve turizme katılırlar. Turizm çeşitleri turistlerin amaçlarına göre ayrılmaktadır; deniz turizmi, macera turizmi, sağlık turizmi, inanç turizmi, spor turizmi, konferans turizmi…

Deniz Turizmi

Temiz denizler ve kumsallar, uzun kıyılar ve uygun iklim koşulları, doğal ve tarihi güzellikler ile dünyada turizm talebinin en fazla olduğu turizm türü deniz turizmidir. Deniz, turizmin ana unsurudur. Deniz turizminde, bir turist eğlence veya iş amaçlı bir plaja seyahat edebilir. Berrak mavi manzarayı, tuzlu suyu ve hafif esintiyi seven insanlar bu yolculuğa çıkarlar.

Gıda Turizmi

Turizm çeşitleri arasında bulunan mutfak turizmi olarak da bilinen gıda turizmi, turizme katkı sağlayan herhangi bir turistik destinasyonun veya lokasyonun yapı taşıdır. Yemek aynı zamanda birincil ilgi kaynağı olarak güzellik ve eğlence sunan bir destinasyonun kültürünü temsil eder. Daha doğrusu, gezginler yerel yemeklere dayanarak bir turistik cazibe merkezini yargılayabilirler, çünkü yiyecekler ilgili turistik yere sıkıca bağlıdır.

Macera Turizmi

Macera turizmi, bir kişinin yeni maceralar ve aktiviteler aramak için bir yerden diğerine seyahat etmesidir. Bu turizm şekli, genç turistler ve uzak bölgeleri keşfetmeyi seven insanlar arasında en ünlüsüdür. Yürüyüş, rafting, tırmanma, dalış gibi aktiviteler gerçekleştirerek konfor alanımızdan çıkmamızı teşvik eder. 

Sağlık Turizmi

Birçok insan tedavi için seyahat etmek zorundadır. Artan çalışma programları ve yorucu işler nedeniyle, sağlıklı yaşam turizmi birçok turist için bir kaçış yolu haline gelmiştir. Fiziksel, psikolojik veya ruhsal faaliyetler yoluyla sağlığı ve refahı teşvik eden turizme atıfta bulunan sağlıklı yaşam seyahati, bir süredir ortaya çıkmış olsa da, son zamanlarda kitlesel olarak popüler hale gelmiştir.

İnanç Turizmi

İnanç turizmi, bir kişinin manevi veya dini nedenlerle başka yerlere yolculuk yapmasıdır. Manevi turizm, yerel ve kültürel faaliyetlere ve el sanatlarına destek sağlamaya, istihdam ve gelir yaratmaya yardımcı olur. Kudüs, Bodh Gaya, Hac vb. geziler inanç turizmdir. Bu seyahatler çağlar boyunca ünlüdür ve genellikle yaşlı insanlar arasında popülerdir.

Kültür Turizmi

Kültür turizmi, bir kişinin yerel festivalleri, ritüelleri ve diğer yerlerin kültürel etkinliklerini öğrenme ve bunlara katılma yolculuğudur. Ticari bir faaliyetten daha fazlasıdır. Bu turizm biçimi, yerli toplulukların kültürünü, geleneklerini, çeşitliliğini ve zenginliğini dünyanın geri kalanına yaymaya yardımcı olur.

Hüzün Turizmi

Hüzün turizmi, insanların trajedi ve ölümle ilgili tarihi yerlere seyahatleriyle ilgilidir. Hüzün turizmi, tarihteki en büyük trajedilere tanık olan yerleri ve siteleri ziyaret etmeyi içerir. Bu insan ıstırabı ve kan dökme tarihinin yanı sıra, bu yerler tarihi değerleriyle ünlüdür.

Yaban Hayatı Turizmi

Yaban hayatı turizmi, insanların doğal ortamlarında yaban hayatını gözlemlemek ve bunlarla etkileşimde bulunmak için farklı yerlere seyahat etmeleridir. Safariler, hayvan kurtarma merkezini ziyaret etmek, yunuslarla yüzmek vb. yaban hayatı turizmine örnektir.

Spor Turizmi

Spor turizmi; sporla ilgilenen ve aktif olarak yer alan kişi, grup veya takımlar ile bunların yöneticilerinin ve taraftarlarının katılımlarıyla yapılan seyahatleri kapsar. Bu nedenle insanlar spor etkinliklerine aktif olarak katılarak, spor etkinliklerini destekleyerek veya etkinliklerin yapıldığı mekânları ziyaret ederek spor turizmine katkıda bulunabilirler. Özellikle olimpiyatlar ve futbol, basketbol, boks, voleybol, su sporları, binicilik, motokros ve kayak önemli turistik spor dallarıdır. 

Eğitim Turizmi

Eğitim turizmi, yeni şeyler öğrenmeyi içeren yeni bir turizm modelidir. Bir kişinin ülkesini eğitim veya öğrenim amacıyla terk etmek için yaptığı yolculuktur. Eğitim ve öğrenme seyahatlerinin temel nedeni. tarihi yerden, kültürel ve sosyal olaylardan bilgi öğrenmek ve bir dili anlamaktır.

Kongre Turizmi

İnsanların sık sık kaldıkları veya çalıştıkları yer dışında uzmanlık gerektiren akademik veya profesyonel bir alanda belirli konularda bilgi alışverişinde bulunmak üzere bir araya gelmesinden kaynaklanan turizm faaliyetleri, konferans turizmi olarak bilinir. Kongre turizmi; kongre, seminer, sempozyum ve konferans gibi etkinliklerden oluşmaktadır.

Sonuç olarak birçok turizm çeşidi mevcuttur ve her geçen gün yeni turizm çeşitleri doğmaktadır.

Sonraki gönderi

Salon Salomanje Nedir?

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak