Fotogrametrik Harita Nedir?: Haritalar, genel olarak çeşitli amaçlar ile üretilmiş olan ve insanların yön bulma, mühendislik faaliyetleri, projelendirme gibi pek çok ihtiyacına karşılık veren materyallerdir. Kullanıldığı alana göre Jeolojik harita, Fiziki harita ve Siyasi harita gibi çeşitli şekillerde isimlendirilirler. En çok kullanılan harita türlerinden bir diğeri ise Fotogrametrik haritadır.
Fotogrametrik harita genel olarak bir arazinin hava fotoğrafları yardımı ile eş yükselti eğrilerinin çizilmesi, yükseklik miktarlarının belirlenmesi ve arazi eğimini göstermek için kullanılan harita türüdür. Çeşitli amaçlara göre iki boyutlu ve üç boyutlu olarak çeşitli formlarda üretilebilir. Fotogrametrik haritada amaç arazinin topografik değerlerinin mümkün olduğunca doğru ve isabetli gösterilmesini sağlamaktır.
Fotogrametrik Haritanın Kullanım Açamları Nelerdir?
Fotogrametrik haritalar, daha çok mühendislik faaliyetleri için tercih edilmektedirler. En çok tercih eden sektörler İnşaat mühendisliği ve Harita mühendisliği sektörleridir. Örneğin bir araziye gölet yapılması planlanıyorsa en uygun yer seçimi ve arazi yapısını görerek uygun projelendirmelerin yapılması için Fotogrametrik haritalar tercih edilir. Ayrıca çeşitli sayısallaştırma yöntemleri ve bilgisayarlar yardımı ile haritalar üzerinde çeşitli hesaplamalar yapılabilir ve modelleme yapmaya oldukça uygundurlar. Bu haritalarda arazi eğimi de gerçeğe yakın olarak yansıtıldığından arazinin çalışma şartları ve projenin ekonomik yükü hakkında ön bilgi edinilebilir.
Ayrıca Fotogrametrik haritalar bir halihazır harita türü olarak kullanılmaya en elverişli harita çeşitlerinden biridir. Halihazır haritalar; bir arazinin yerleşim planı, binalar, su kanalları gibi pek çok şehircilik unsurunu yansıtan haritalardır. Bu da Fotogrametrik haritaların şehir planlama ve çevre tasarımı gibi alanlarda ne kadar önemli bir rol oynadığını gösterirç
Fotogrametrik Harita Nasıl Hazırlanır?
Foto-Grap-Metri Latince köklerinden ismini alan Fotogrametri Türkçe, ışıkla ölçmek ve çizmet anlamını taşımaktadır. Zaten bu haritalar halihazırda yöntem olarak uydu, elektromanyetik dalgalar,drone ve uçak gibi çeşitli nesneler kullanılarak oluşturulan haritalardır. En çok tercih edilen yöntem ise çalışılacak olan arazinin bir uçak ile havadan fotoğraflanmasıdır. Uçak belirli hatlar boyunca arazinin fotoğraflarını çeker ve bu fotoğraflar daha sonra birleştirilerek sayısallaştırma teknikleri yardımı ile bir harita haline getirilirler. Ayrıca elektromanyetik yöntemler ile oluşturulan haritalar da son derece hassas sonuçlar vermektedir. Son yıllarda ise gelişen ve yaygınlaşan drone teknolojisi sayesinde Fotogrametrik harita tasarlamak hem daha ekonomik bir hale getirilmiş hem de yapım aşaması hızlandırılmıştır.
Bir Fotogrametrik harita hazırlanırken aşağıdaki çalışmalar yapılmaktadır.
- Arazi Çalışması : İlk önce haritalandırılacak olan arazide kontrol ve ölçüm çalışmaları yapılır. Arazide açı ve yükseklik gibi çeşitli ölçümler yapıldıktan sonra arazide hava işaretleri belirlenir. Bu arazinin bir uçak tarafından hangi bölgeler boyunca fotoğraflandırılması gerektiğini gösteren bir çalışmadır.
- Hava Fotoğraflarının Çekilmesi : Arazi çalışması tamamlandıktan sonra bir sonraki aşama hava fotoğraflarının çekilmesidir. Bu, projenin bütçesine bağlı olarak uydu, uçak ya da drone ile yapılabilir. Uygun hava aracı belirlenen yollar boyunca çeşitli periyotlar ile arazinin fotoğraflarını çeker.
- Harita Modelleme Aşaması : Bu Fotogrametrik haritaların oluşturulmasındaki son aşamadır. Arazi çalışmaları ve hava fotoğrafları çekimi tamamlandıktan sonra çeşitli radar verileri de kullanılarak harita oluşturulur. Haritalar oluşturulurken harita mühendisliği disiplininde kullanılan çeşitli sayısallaştırma yöntemleri kullanılarak bilgisayar yardımı ile harita modelleme işlemi tamamlanır.
Fotogrametrik Harita Nedir?
Fotogrametrik haritalar tamamlandıktan sonra ilgili projede kullanılmaya hazır hale getirilirler. Ayrıntılı ve hassas haritalar oldukları için son derece güvenilir bir harita türüdür ve özellikle mühendislik çalışmalarında sıklıkla tercih edilirler. Projenin amacına göre üç boyutlu ya da iki boyutlu olarak hazırlanıp, kullanılabilirler. Fotogrametri haritalarının hazırlanması Harita Mühendisliği disiplinin bir parçasıdır. Zaman zaman Geomatik Mühendisliği, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği olarak da adlandırılır.