Ev sahibi ve kiracılar için ‘Kira artış oranı neye göre belirlenir?’ sorusu oldukça önemlidir. Zira taraflar gelir ve giderlerini bu artış oranları üzerinden hesaplıyor. Özellikle de son dönemde orantısız ve düzensiz yükselen oranlar özellikle kiracıları tedirgin eden bir sorunsal yaratıyor. Öncelikle oranları belirleyen birçok farklı faktörün olduğunu belirtmekte fayda var. Bunlardan ilki ve önemlisi TÜFE’ye göre belirlenmesidir. TÜFE temel olarak önceki senenin kira tutarı ve 12 aylık tüketici fiyat endeksidir. Hukuki bağlamda ev sahipleri resmî kurumların açıkladığı TÜFE oranı dışında bir kira artışı gösterme hakkına sahip değildir.
Kira artış oranları için ev ya da iş yeri sahiplerinin uygulayacağı yüzdeler büyük oranda Türkiye İstatistik Kurumu’nun yılın belli dönemlerinde açıkladığı enflasyon oranıyla paralel olarak belirlenmektedir. Enflasyon oranı, TÜFE’nin oluşmasında temel faktördür.
2022 Kira Artış Oranı
TÜİK kurumu tarafınca Nisan ayı için açıklanan TÜFE oranına göre herkesin çok merak ettiği 2022 kira artış oranı belli oldu. Bu veriler ışığında Mayıs’tan itibaren mülk sahiplerinin kiracılarına yapacakları zam oranı %34,46 oldu. Konut fiyatlarındaki artış son dönemde kira oranlarının da yüksek oranda fırlamasını tetikledi. Fakat mülk sahipleri eski kiracılarına belirlenen bu oranın üstünde bir kira artışı yapma haklarına sahip değiller.
Her yıl belli dönemlerde periyodik olarak TÜFE açıklanır. Kira kontratı yenileme dönemi en son açıklanan TÜFE oranını kapsar. Örneğin kira artış döneminiz Mayıs ayı içerisindeyse hesaplama Nisan dönemi TÜFE miktarına göre belirlenmektedir.
2022 Kira Artışı Ne Kadar Olacak?
TÜİK tarafından son olarak geçtiğimiz aylarda açıklanan TÜFE verilerinin ardından bireyler 2022’de kira artışının ne kadar olacağını merak etmeye başladı. Gerek kiraya veren mülk sahibi gerekse de kiracılar olsun, son dönemde yaşanana büyük kira artışlarından dolayı kafa karışıklığı yaşıyor. Kontrat yenilemelerinde bu tarz bir yüksek artışların olup olmayacağı hakkında detaylı araştırmaya yönelme sayısı artıyor. Peki ama kira artışları hangi oranda yapılacak? İşte detaylar…
Nisan ayı enflasyon verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi %7,25 arttı ve yıllık bazda %69,97 seviyesine ulaştı. Mayıs ayının başından itibaren ise zamlarda uygulanacak tavan oran %34,46 olarak belirlendi. Artışlarınızı yaparken bu bilgiyi göz önünde bulundurabilirsiniz.
Maksimum Kira Artış Oranı
Kira artış oranı neye göre belirlenir? sorunsalı kadar maksimum kira artış oranı hesaplama da önemli bir husustur. Mülk sahipleri TÜİK’in belirlediği maksimum oranları zamlarına yansıtmak zorunluğu içerisinde değiller. Dilerlerse bu oranın altında da bir ücret belirleyebilmektedirler. Ancak bu haklarını en üst seviyede kullanmayı da tercih edenler muhakkak ki olacaktır. Bu kapsamda yasal artış hakkının %34,46 olduğunu belirtmekte fayda var.
Yasal Kira Artış Oranı Nasıl Hesaplanır?
Yasal kira artış oranı, geçmiş yılın aynı ayına göre değişim miktarı baz alınır ve hesaplama bu doğrultuda gerçekleştirilir. 12 aylık dönemim TÜFE ve Yİ-ÜFE aylık ortalamaları toplanarak ikiye bölünür. Çıkan sonuç üzerinden güncel kira artış ücretleri belirlenmektedir. Yıl içerisinde TÜFE değerlerinin değişim gösterdiğini unutmayınız. Zam yapacağınız zaman en güncel oranlara İMMO TÜRKİYE platformu üzerinden ulaşabilirsiniz. Son olarak TÜFE oranlarının aşılması durumunda kiracıların haklarını aramak için yasal yollara başvurabileceğini belirtmek isteriz.