Evde Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Orkide severlerin şüphesiz ki en çok merak etti sorudur evde orkide bakımı nasıl yapılır? Güzelliği ile kendini büyüleyen en nadide çiçeklerden biridir orkide. Birçok çeşidi ve birden çok renk seçeneği ile karşımıza çıkmaktadır. Zarafetin sembolü olarak görülen orkidenin dünya üzerinde 22 binden fazla türü bulunduğunu biliyor muydunuz?  Bu kadar türü bulunan orkidelerin tanınması ve bakımının da buna uygun yapılması oldukça önemlidir. Sevdiklerimize hediye etme noktasında da en çok tercih edilen çiçekler arasındadır orkideler. Tabii sevdiğimiz bir kişiden hediye gelen bu orkidelerin bakımı da oldukça önemlidir. Biraz narin yapılı ve ilgiye ihtiyacı olan orkidelerin çiçeklerinin çok daha uzun ömürlü olması için doğru bakım yapmanız gerekmektedir. Bakımı eksiksiz yapılmalı ve detaylara önem gösterilmelidir. Hatta öyle ki çiçek açmış orkide için ayrı açmamış orkide içinde ayrı ayrı işlemler yapılmalıdır. Bu yazımızda da evde orkide bakımı nasıl yapılır detaylarıyla sizler için derledik. Şimdi gelin hep beraber inceleyelim.

Görsel Kaynak: www.pexels.com

Toprak Seçimi: Her çiçeğin bakımında en önemli unsur topraktır. Orkidenin toprağını seçerken de dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Orkidenin toprağı çeşitli lif ve besin kaynağı ile hazırlanmış bir karışım ister. Gereken besin değerini alabilmesi için toprak seçimi önemli bir unsurdur. Unutmayın ki orkide toprağı kendine özeldir ve her toprakta gelişim göstermez.

Saksı seçimi: Her bitkinin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için doğru saksı seçimine ihtiyacı vardır. Orkide bakımında da saksısı şeffaf ve ışık geçirebilen türde olmalıdır.Çünkü orkidelerin kökleri ışığa ihtiyaç duyarlar. Orkidenin saksı değişimini yaparken köklere zarar vermemeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Hatta mümkünse saksı kesilerek çıkartılabilir. Evde orkide bakımında bütün kontrol sizde olduğu için gerekli detaylara bilmeniz ve eksiksiz yapmanız gerekmektedir.

Işık: Evde orkide bakımı yaparken bitkinizin yeterli miktarda güneş işe aldığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Tabi bunun içinde bitkinizin güneş ışığını sevip sevmediğini ve ne kadar alması gerektiğini iyi bilmemiz lazım. Orkideler fazla güneşi sevmezler. Doğrudan güneşi altında kaldıklarında çiçeklerin hemen bozulur. Daha çok güneş almayan yarı gölgeli bir alanda konumlandırırsanız çok daha sağlıklı bir şekilde gelişecektir.

Sulama İşlemi: Bitkilerinizdeki bir diğer önemli bakım ise şüphesiz ki sulamadır. Yeterli sulama veya fazla sulama yapıldığında orkideniz solabilir. Evde orkide bakımında mümkün olduğunca saf su ile sulamanın önerilmektedir. Çeşme sularında oldukça fazla klor bulunduğu için orkidenizin solmasına neden olacaktır. Orkideler nemi çok sevdiği için günde 2 kere bulunduğu sıcaklığı da göz önünde bulundurarak sulama işlemi yapılabilir.

Budama İşlemi: Yılın belirli zamanlarında orkidenin solmuş ve sararmış yapraklarını bu da yapabilirsiniz. Budama işlemi yeniden çiçeklendirme için oldukça önemlidir. Evde orkide bakımını yaparken genellikle budama işlemi unutulabiliyor. Kesinlikle yapılması gereken budama işleminde orkidenizdeki kahverengileşmiş ve tamamen kurumuş çiçek gövdesine yakın olan dalı kesip çıkarmalısınız.

Sıcaklık: Evde orkide bakımı yaparken evinizin sıcaklığını orkidenize göre ayarlamayı unutmayın. Çünkü orkidenin bulunduğu ortamın sıcaklığı 18 ile 27 derece aralığında olmalıdır. Aksi halde istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliriz

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak