Artvin gezi rehberi ile ülkemizin en özel şehirlerinden birini sizlere köşe bucak anlatmaya çalışacağız. Türkiye’nin en yeşil şehirlerinden biri olan, Karadeniz’in doğusunda bulunan inci kent Artvin, zorlu ve engebeli bir coğrafyaya sahip olmasına karşın doğal güzellikleri, kültürel zenginliği ve tarihi yapısıyla öne çıkan bir şehirdir.Gezilip görülmesi gereken yerlerin çokluğu ile ziyaretçilerine unutulmaz bir Karadeniz tatili vadeder. Zirveleri karlarla kaplı yaylaları, Çoruh Nehri’nin oluşturduğu kanyon ve vadileri, yüksek dağların içinde oluşan krater gölleri, sayısız şelaleleri gibi doğal güzellikleri ile öne çıkan Artvin, son yıllarda doğa turizmi konusunda da öne çıkan en önemli merkezlerden biri olmuştur.
Artvin, “alternatif turizmde alternatifsiz il” sloganıyla bilinir. Geçmişte burada yaşamış olan uygarlıklardan kalan kiliseler, manastırlar, camiler ve köprüler gibi çok sayıda tarihi eser ile birlikte içinde doğal güzellikler barındıran trekking parkurları, denize girilebilecek sahilleri ve serin dereleri, Çoruh Nehri’nde yapılmakta olan rafting ve kano gibi alternatif faaliyetleriyle ziyaretçilerine çok sayıda seçenek sunmaktadır. Ayrıca Artvin ilinin sembolü boğadır ve her sene boğa güreşleri festivalleri düzenlenmektedir.
Artvin’de Gezilecek Yerler
Mençuna Şelalesi, Çifte Köprü ve Sırt Yayla (Arhavi)
Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan, doğal güzelliği ve görkemli manzarası ile görenleri kendine hayran bırakan Mençuna, yüksekliği 70 metreyi bulan şelalesi ve şelalenin döküldüğü yerde yüzülebilen küçük havuzuyla oldukça ilgi gören bir destinasyon. Ayrıca Sırt Yayla da ihtişamlı manzarasıyla gidilmesi tavsiye edilen duraklardan biri.
Yine Arhavi’de bulunan ve 18.yüzyıldan kalan çekici mimarisiyle Çifte köprüler de ilgi gören bir yapı.
Macahel ve Karagöl (Borçka)
Artvin’in en meşhur turistik yeri olan ve Borçka ilçesinde bulunan Karagöl, yemyeşil gölü, bol oksijeni ve etkileyici atmosferiyle gidilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Ayrıca Türkiye’de en fazla tercih edilen kamping noktalarından biridir.
Yine Borçka ilçesinde bulanan Macahel köyü, Gürcistan’la sınır bir köydür. UNESCO tarafından tescillenen Türkiye’nin tek biorezerv alanına sahiptir. Macahel köyü, Kafkas arıları, yaşlılar korosu, ahşap mimarisi ve Maral Şelalesi ile dikkat çekici bir konumdur.
Atatepe, Kafkasör ve Cam Teras (Artvin merkez)
Atatepe, 40 ton çelik ve 10 ton bakır kullanılarak yapılan ve toplam 60 ton ağırlığında, 22 metre yüksekliğinde, dünyanın en büyük Atatürk heykeli, Artvin’i tepeden görmektedir. Heykelin ihtişamı ve manzarasıyla ilgi gören bir destinasyondur.
Kafkasör yaylası; piknik ve mangal alanları, kamp yerleri, şifaları suları ve özellikle düzenlenen boğa güreşleri ve eğlencelerle yine çok sayıda insan ağırlayan bir konumdur.
Cam teras, Artvin Hatila Milli Parkı’nda bulunan, Türkiye’nin en yüksek seyir terası olan, 490 rakımda bulunan bir turistik manzara seyir noktasıdır.
Şavşat Karagöl, Arsiyan Yaylası Göller Bölgesi ve Yüzen Adalar (Şavşat)
Artvin’de bulunan birkaç karagölden biri olan ve Şavşat ilçesinde bulunan Şavşat Karagöl’ü de cennetten bir köşe.
Arsiyan Yaylası Göller Bölgesi’nde irili ufaklı 7 adet göl bulunmaktadır. Aralarında en ünlüsü ise Yüzen adalar. Bu adalar, gölün tabanı ile bağlantısı olmayan bitki ve toprak öbeklerden oluşan doğal platformlardır ve gölün üstünde yüzmektedirler.
Cehennem Deresi Kanyonu (Ardanuç)
Dimdik duvarları anımsatan Cehennem Deresi Kanyonu, tüm Karadeniz’in en çok ilgi gören noktalarından biridir. 200 metreyi aşan yüksekliği ile ihtişamlı kayaların arasında birkaç km yürümek mümkündür.
Deliklikaya (Murgul)
Deliklikaya, 7 metre yükseklikten akan şelalenin, üzerine düşen kayaçtaki kireç ve kil taşlarını zamanla aşındırarak 4 metre yarıçaplı bir delik oluşturmuş. Kayanın ortasındaki delikten akan suyu izlemek ilgi çekici olabilir.
Kaçkar Dağı ve Dört Kilise (Yusufeli)
Tertemiz havası, yeşilin her tonu, bol oksijeni, masmavi göğüyle Kaçkar, Karadeniz yayları arasında en meşhur olanıdır. Toprakları Rize’ye kadar uzanan Kaçkar Dağları’nın zirvesi Artvinde’dir.
Toplam 1350 metre yükseklikte bulunan, şehrin en önemli Gürcü ibadethanelerinden biri olan ve tahmini 1000’li yıllarda inşa edilen Dört Kilise, Artvin’de bulunan pek çok dini yapıdan biridir.
Kopmuş Sahili ve Sarp Sınır Kapısı (Hopa-Kemalpaşa)
Kopmuş Sahili, Artvin’de denize girilebilecek en meşhur sahilidir.
Sarp Sınır Kapısı’ndan Gürcistan’a geçmek çok kolaydır ve her gün birçok turist Batum’a buradan gidebilmektedir.
Ayrıca Artvin gezi rehberi denildiğinde mutlaka söz edilmesi gereken başka yerlerde vardır:
Listeye almadığımız ama görülmeye değer yerler:Barhal Kilisesi, Meretet, Satlel Kalesi, Ferhatlı Kalesi, Atabarı Kayak Merkezi, Otingo Kaplıcası, Olimbera köy evi, Çamburnu Tabiat Parkı, Şavşat’ta yapılan Satave Gevrek Festivali, Tamara Odaları, Yavuzköy, Ardanuç’ta bulunan Ersin Dede Cağ Kebap salonu
Meşhur Yemekleri: Döner-cağ kebabı, Macahel balı, mısır ekmeği, kalaco, kuymak, kaygana, karalahana sarması, silor, kete, laz böreği, lahana yemeği, turşu kavurması, benekli alabalık, hamsi, hinkal, hasuta gibi Gürcü, Laz ve Türk kültüründen yemekler barındırmaktadır.