Kars Gezi Rehberi

Kars gezi rehberi: Kars, Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden birisidir ve ülkenin en soğuk şehirleri arasında yer alır. Son zamanlarda dilden dile dolaşan bir şehir haline gelen Kars, köklü bir geçmişe sahiptir. Karla kaplı dağları ile senenin büyük bir kısmını beyaza bürünmüş bir şekilde geçiren Kars’ta dünyadaki en eski kültürlerin izlerine rastlamak mümkündür. Birçok medeniyete kucak aşmış Kars’ta eski antik kentler, farklı dinlerin ibadethaneleri, yer altı şehirleri gibi alanlar ilk günkü diriliğini korumaktadır.

Barındırdığı güzellikler, kültürel zenginliği ve buram buram tarih kokan bu şehirde gezilecek yerlere göz atalım.

Ulaşım

Doğu’nun incisi Kars’a otobüs, taksi ve uçakla gitmek mümkündür. Ancak son zamanlarda popüler bir hale gelen Doğu Ekspresi ile uzun bir tren seyahati yapmak da mümkündür.

Doğu Ekspresi ile trenin hafif sallantılarıyla el değmemiş doğanın eşsiz manzaraları eşliğinde ilerlenir. Tren Ankara’dan kalkıyor ve Kars’ta yolculuk sonra eriyor. Sırasıyla Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars şehirlerinden geçiyor. Yolun sonunda ülkenin en temiz havasına sahip şehirlerinden biri olan Kars’a ayak basılıyor. Kars gezisine trenle çıkmak, seyahate ayrı bir keyif katıyor.

Kars’ta Gezilecek Yerler

Kars, ülkemizin en farklı şehirlerinden birisidir. Her köşesinden tarih fışkıran Kars’ın, geçmişi kadar doğal güzellikleri de dikkat çekicidir. İşte mutlaka görülmesi gerekenler:

Ani Harabeleri

Ani Harabeleri, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesine alınmıştır. Geçmişi 5.yüzyıla kadar dayanan Ani Harabeleri belki de Türkiye’deki en önemli tarihi güzelliklerden birisidir. Tarihten günümüze kadar sayısız savaşa ve birden çok medeniyete tanıklık eden harabeler, zamanının en önemli merkezi yerleşim alanlarından birisiymiş. Kafkasya ve Anadolu arasında bir kapı görevi gören bu tarihi yerde 5 km uzunluğunda surlar, kiliseler, camiler ve katedraller mevcuttur.

Çıldır Gölü

Çıldır gölü, Doğu Anadolu’nun en büyük ikinci gölüdür ve 120 kilometrekarelik büyüklüğüyle eşsiz bir manzaraya sahiptir. Özellikle kış aylarında buz kalınlığı 1 metreye kadar ulaşınca göl üzerinde atlar ve kızaklar ile dolaşmak mümkündür. Film karesi gibi duran bu manzaranın yanında ayrıca bir belgeselde yer alıyormuşçasına buz içinden balık avlama şansına sahip olunmaktadır.

Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış’ın kar kalitesi, burayı ziyaret edenleri mest ediyor. Çünkü buranın karını özel yapan, sadece Alpler’de ve Sarıkamış’ta olan kristal/toz kar. Ayrıca ülkemizde kış turizminin nabzını tutan en önemli bölgelerden birisidir. 5 etaplı pisti ve 12 kilometrelik alanı ile Türkiye’nin en büyük kayak merkezlerinden birisidir. Kayak yaparken Sarıçam Ormanının güzel manzarasını seyretme şansı da bulunmaktadır.

Kars Kalesi

1153 yılında inşa edilen Kars Kalesi, şehrin en önemli tarihi yapılarından birisidir. Kalenin doğu-batı uzunluğu 250 metre, kuzey-güney uzunluğuysa 90 metredir. Kalenin içinde ayrıca 12.yüzyıldan kalan türbe, koğuş ve cephanelik odaları mevcuttur.

Horomos Manastırı

Ortaçağdan günümüze kadar gelen ve 931 yılında inşa edilen Horomos Manastırı, Ermeniler’ in en önemli dini merkezlerinden birisidir.

Sarıkamış Şehitliği

Birinci Dünya Savaşında çok sayıda şehit verdiğimiz bu bölge, oraya gidenlerin o ruhu yaşamalarına olanak sağlamaktadır.

Road Trip – Araba Yolculuğu

Kars, inanılmaz bir doğaya sahiptir. Mesafeler toplu taşıma için uzak olduğundan dolayı, arabayla Kars’ın dört bucağını keşfetmek keyifli olacaktır. Yer yer göz alıcı yeşilliklere, yer yer dik yamaçlardan fışkıran çam ormanlarına, yuvarlak bayırlara ve kışları uçsuz bucaksız kar örtüsüne tanık olabilirsiniz.

Ayrıca

•          İhtişamlı yaylalarına çıkabilir yerel halkla zaman geçirebilirsiniz.

•          Cirit Festivaline gidebilirsiniz. Kars’ın kendine has aktivitesi olan Altın At Kış festivali, donmuş Çıldır Gölü üzerinde yapılıyor. Yerel motiflerle süslenmiş atlar üzerinde cirit, okçuluk, rahvan, kızak gibi branşlarda performanslar sergileniyor.

•          Yıllar boyunca birçok medeniyeti barındırmasından dolayı çok sayıda kilise, cami, türbe ve külliye ziyareti yapılabilir.

•          Rus, Gürcü, Osmanlı ve Ermeni mimarilerine tanık olabilirsiniz. Taş Köprü, Kars Tabyaları, İlbeyioğlu Hamamı, Küçük Hamam, Topçuoğlu Hamamı…

•          Baltık mimarine sahip Eski Vali Konağı, Hekim Evi, Defterdarlık, Tuncer Güvensoy Evi gibi binaların ziyaretleri yapılabilir.

•          Araç veya motor ile yapılan adrenalin sporlarına katılına bilir.

•          Kuzey Doğa derneğinde gönüllü olup, birçok yaban hayvanının bakımına ve doğaya tekrar salınmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kars Mutfağı: Kars gezi rehberi denildiğinde bu eşsiz yöresel lezzetleri unutmak olmaz: Tandırda Kaz, kaz suyuna bulgur, hoşaf, hangel, kaz etli pilav, Kars kaşarı, umaç çorbası, haşıl, elma dolması, piti, katmer, ekmek aşı, Kars böreği, evelik aşı, sarıbalık, umaş helvası…

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak