Adana gezi rehberi: Adana; Seyhan Nehri kıyısında, Torosların güneyinde kurulmuş, Akdeniz’e 160 km kıyısı bulunan, Türkiye’nin en yüksek altıncı nüfusuna sahip, gastronomi ve kültür denildiğinde de Türkiye’de ilk akla gelen şehirdir.
Adana günümüzde özellikle lezzet turizmi ile ilgi çeker. Ancak yeme ve içme aktivitelerinden çok daha fazlasını da sunar. Geçmişten günümüze mutfağının yanında kültürü, mimarisi ve tarihi ile de kendisine hayran bırakır.
Ülkenin “01” plakalı şehri Adana’da kiliselerden camilere, müzelerden köprülere, birçok tarihi ve kültürel eser mevcuttur. Adana’da şehir merkezinde görülecek ve gezilecek yerlerin birçoğu birbirine yakın olduğu için bu yerleri ayı gün içerisinde gezmek mümkündür. Pamuğun ve kebabın beşiği Adana’da gezilecek yerlere bakalım:
Adana’da Gezilecek Yerler
Varda Köprüsü
Varda Köprüsü, Adana’nın Karaisalı ilçesinin Hacıkırı köyünde yer alır. Bu köprü 1900’lü yılların başında Almanlar tarafından demiryolu hattının parçası olarak inşa edilmiştir. Mühendislik harikası olarak nitelendirilen Varda Köprüsü 200 metre uzunluğunda ve 99 metre yüksekliğinde olması ve heybetli oluşuyla yöre halkınca Koca Köprü olarak da anılıyor. James Bond filminde de yer alan köprü, tarihi İpek Yolu’nun yerini alan demiryolu hattının da bir parçası.
Anavarza Antik Kenti
Anavarza Antik Kenti, Adana’da Kadirli, Ceyhan ve Kozan ilçe sınırlarının kesiştiği yerde bulunur. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Anavarza Antik Kenti, tiyatrosu, kalesi, görkemli giriş kapısı ve surlarıyla Kilikya bölgesinin en önemli antik kentlerinden biridir.
Binlerce yıldır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ve verimli topraklarda bulunan Anavarza, tarihte Yenilmez Şehir olarak da bahsedilir. Ayrıca Roma İmparatorluğu’nun Doğu Akdeniz’deki en önemli ordugahlarından biri olan Anavarza, kapladığı alan olarak antik çağların en büyük kenti olduğu ifade edilen Efes’ten daha büyüktür.
Taş Köprü
Roma Dönemi’nde inşa edilen ve geçmişi 3500 yıla dayanan Taşköprü kentin sembollerinden birisi. Kent merkezinde Seyhan nehri üzerinde inşa edilmiş, Seyhan ve Yüreğir’i birleştiren Taşköprü, dünyanın hala kullanılmakta olan en eski köprü unvanına sahip.
Ramazanoğlu Konağı
Adana’nın zengin tarihine tanıklık eden, Kanuni Sultan Süleyman ve IV.Murad’ın konakladığı 500 yıllık konak zamana karşı tüm görkemiyle ayakta duruyor.
Yılan Kalesi
Şahmeran Kalesi veya Govara kalesi olarak da bilinen Yılan Kalesi, Orta Çağ’da Bizanslılar tarafından Haçlı işgali sırasında yapılmıştır. Sarp kayalar üzerine inşa edilmiş olan kalenin önemli bir sanat değeri de vardır.
Büyük Saat ve Tarihi Kazancılar Çarşısı
Adana’da bulunan Büyük Saat, 1882 yılında inşa edilmiş, 32 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en büyük saat kulesi olma özelliği taşıyor. Büyük Saat’in yan tarafında bulunan Tarihi Kazancılar Çarşısı ise 500 yıllık bir geçmişe sahip. En meşhur kebapçılardan yerel lezzetlere, ağaç işlemeciliğinden her türlü el sanatlarının icra edildiği bir çarşı.
Adana Merkez Park
Adana Merkez Park’ta 400 binden fazla bitki, 40 çeşit ağaç, 12 havuz, paten pisti, amfi tiyatro, 3 km’lik koşu ve bisiklet parkuru ile 2,2 hektarlık çocuk oyun alanı mevcut. Soluklanmak için ideal bir park.
Dini Turistik Yapılar:Adana Ulu Camii, Sabancı Camii, Yağ Camii, Adana Bebekli Kilise
Müzeler: Adana Müzesi, Adana Sinema Müzesi, Atatürk Bilim ve Kültür Merkezi, Misis Mozaik Müzesi, Kuruköprü Anıt Müzesi
Plajlar:Karataş, Yumurtalık, İncirli, Tuzla, Ayas
Festivaller:Portakal Çiçeği Festivali, Çukurova Rock Festivali, Adana Film Festivali, Adana Lezzet Festivali
Adana’da Yenilecek Yemekler
Adana, hiç kuşkusuz gastronomi açısından Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi. Türkiye’de yeme içme turizminde de en çok tercih edilen şehirlerin başında gelmektedir. Bu nedenle de bir Adana gezi rehberi için en önemli noktalardan biri de Adana mutfağıdır. Eşsiz tatlar sunan Adana, sırf bu amaçla seyahat edilen bir şehir olarak öne çıkmaktadır.
Adana Mutfağı: Adana Kebabı, Ciğer Kebabı, Adana Lahmacunu, İçli Köfte, Çiğ Köfte, Şırdan, Humus, Bici Bici, Şalgam, Muzlu süt, sakatatlar, Kırkkat, Analı Kızlı, Fellah Köfte, Su böreği, Sıkma, Mumbar, Kazbaşı, Yüksük Çorbası, Babagannuş, Kedibatmaz, İşkembe Dolması, Ekşili Topalak, Vardabit Paçası
Gidilecek Mekanlar:Onbaşılar Kebap, Kazım Büfe, Ciğerci Bedo, Tarihi Kazancılar Kebapçısı, ŞırdancıBedo, Kaburgacı Yaşar Usta, Yüzevler Kebap, Cikcik Ali, Ciğerci Ulaş, Levent Börekçilik, Kebapçı Mesut, Eco’nun Yeri, Yeşil Kapı