Ev Satın Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler? Ev alımı sırasında ve sonrasında bir takım maliyetler, tapular, şehir işleri vardır ve tüm bu sürecin planlanması ve ilerletilmesi gerekmektedir. Bir ev satın aldıktan sonra ne yapmalı? Ev alımı sırasında ve sonrasında bir takım maliyetler, tapular, şehir işleri vardır ve tüm bu sürecin planlanması ve ilerletilmesi gerekmektedir.
Hepimizin yıllardır hayalini kurduğumuz bir ev ya da yatırım satın almak için heyecan verici bir süreç olsa da ve yapacağımız günü beklerken, sürecin ve eylemin tüm bağlamını anlamalıyız. Günümüz şartlarına göre planlı bir şekilde ne yazık ki, günümüz şartlarında bir ev sahibi olmak, sadece bir ev satın almaktan daha fazlasıdır. Evin satışına ek olarak; Tahliye sürecinde yapılan tapu, şehir, harç ve vergiler gibi masrafların ödenmesi sürecine yakından dahil olmalıyız. Bu nedenle satın alma sonrasında bu sürecin yakından ve düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. İşte ev aldıktan sonra yapılması gereken bu işlemin detayları…
Ev Satın Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler?
Tapu Harcı:
Ev satın aldıktan sonra yapılacak ilk işlerden biri olarak satış ve satın alma işlemi için evin fiyatını beyan edip tapu harcını binanın bağlı olduğu Tapu Şubesi’ne ödeyin.
Şehre haber verin:
Satış veya devraldığınız herhangi bir ev sonrasında tapu alındıktan sonra atılması gereken bir diğer adım da emlak vergisi beyannamesinin belediyeye bildirilmesidir. Bağlantılı konutun bulunduğu belediyeye giderek satın aldığınız konutun yılın son ayına kadar tapu başvurusunda bulunmanız ve emlak vergisi beyannamesi vermeniz gerekiyor.
İkamet:
Satın alınan evin yerinin değiştirilmesi kesinlikle gereklidir. İkamet yerinizi değiştirmek için herhangi bir sicil dairesine gidip yapabilirsiniz.
Ev Satın Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler?
Abonelik İşlemleri:
Ev satın alındıktan sonra eve elektrik, doğalgaz, su, internet gibi abonelikler de yapılmaktadır. Halihazırda bir ev aboneliğiniz varsa, eski abonelikleri kendiniz kaydedebilir veya yeni bir abonelik başlatabilirsiniz.
Sigorta:
Mal sahibi olarak satıştan sonra DASK sigortası zorunludur. DASK, doğal afetler gibi risklere karşı evin güvenliğini sağlayan bir sigorta türüdür.
Emlak Danışmanı Ücretleri:
Emlak İşlemleri Yönetmeliği uyarınca, ev satın alma sürecinde yer alan gayrimenkul danışmanlarına Emlak Danışmanı Ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir. Kural olarak, emlakçıların mal sahibi ile alıcı arasında ayrı bir %2 KDV (%18) hizmet bedeli tahsil etme hakkı vardır.