Afyonkarahisar Gezi Rehberi

Afyonkarahisar gezi rehberi ile sizlere eşsiz bir şehri tanıtmak istiyoruz. Halk arasındaki ismiyle Afyon, Ege bölgesinde bulunan, Batı Anadolu ve İç Anadolu’yu birleştiren bir şehirdir. 5000 yıllık tarihe sahip olan Afyon’un geçmişi M.Ö 3000 yılına kadar uzanmaktadır. Hattiler, Hititler, Frigler, Persler, Roma İmparatorluğu, Germiyanoğulları ve Osmanlı gibi birçok medeniyetten izler barındıran Afyon şehri, aynı zamanda Türkiye’nin termal başkenti olarak da anılır. Gastronomi, tarihi ve termal zenginlikleri olan Afyon, mermercilik ve gıda sektöründe uluslararası ün yapmış marka şehirlerden birisidir.

Sularının şifalı olduğuna inanılan, ünlü doğal yeraltı kaynakları bulunduran, birçok medeniyeti topraklarında barındıran, tarihi ve kültürel değerler bakımından zengin olan, lezzetli yemekleri ile isim yapan ve kurtuluş mücadelesine ev sahipliği yapan Afyon şehri her yıl pek çok turist ağırlamaktadır.

Afyonkarahisar’da Gezilecek Yerler

Afyon Kalesi

Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Afyon’da tarihi yerler dikkat çekicidir. Bu yerlerin başında da görkemli bir şekilde şehrin ortasında yükselen Afyon Kalesi geliyor. Afyon’nunKarahisar eklemesine de ismini veren ve Karahisar Kalesi olarak da bilinen bu kale 225 metre yüksekliği sahip sarp kayalık üzerinde yer alıyor.

MÖ 1350’li yıllarda Hititler zamanında inşa edilen kalede Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış tapınma yerleri ve dört büyük sarnıç bulunuyor. Bunların yanı sıra da şehir manzarası da izlenebiiyor.

Frig Vadisi

Afyonkarahisar gezi rehberi için en önemli rotalardan biri Frig Vadisi’dir. Yaklaşık 3000 yıl önce dikkat çeken bir medeniyete sahip olan Frigya, Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir ve Kütahya arasındaki coğrafyaya yayılmıştı. Günümüzde izi sürülen efsaneler arasında olan Frigler, birçok değerli kaya eserleri ve mezar anıtlları yaratmıştır.

Frig Vadisi’nde de açık hava tapınakları, kaya mezarları, kaya yerleşim yerleri, kaya anıtları ve sunaklar, kaleler, türbeler ve şapeller bulunuyor. Ancak en önemlisi olan Frig Yolu ise, tematik kültür yolu olarak projelendirilmiş ve uluslararası standrtlara uygun uzun yürüyüş ve bisiklet yolları sayesinde tarihi koklayarak yürüme şansı sunuyor.

İscehisar Peri Bacaları

Afyonkarahisar, jeolojik olarak volkanik bir arazi üzerinde yer almaktadır. Bundan dolayı şapkalı ya da şapkasız peri bacaları görmek mümkündür. FrigVadisi’de bulunan İscehisar Peri Bacaları dışında İhsaniye, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde de peri bacalarına rastlamak mümkündür.

Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı

26 Ağustos 1922’de Afyon Kocactepe’de başlayan ve 9 Eylül 1922’de İzmir’de sona eren Büyük Taaruz anısına yaptırılan bu milli park 348.340 dekarlık bir alanı kaplıyor. Tarihi milli parkın içerisinde savaşın yaşandığı yerler, anıtlar ve şehitlikler bulunuyor. Afyon Kocatepe bölümünde; Kocatepe Anıtı ve Kitabesi, Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı, Zafer Müzesi, Büyük Taarruz Şehitliği, Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği ve Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği yer alıyor.

Afyon’da Bulunan Diğer Şehitlik ve Anıtlar: Afyon Anıtkaya/Eğret Şehitliği, Hava Şehitliği, Alay Şehitliği, Şuhut Şehitliği, Zafer Anıtı…

Kırkgöz Köprüsü

1150 senesinde Bizans İmparatorluğu döneminde yaptırılan köprü Afyon’un Bolvadin ilçesinde, Akarçay üzerinde bulunuyor. Günümüzde 57 gözü bulunan köprü yerli ve yabancı turistlerce ilgi görüyor.

Ulu Camii

1237 senesinde Afyon Sancak Beyi Nesredüddin Hasan tarafından yaptırılan camii, mistik atmosferi ve mimarisiyle, hem ibadethane hem de sanat eseri olarak dikkat çekicidir. 40 ahşap sütun üzerinde yükselen, üç kapıya ve tuğladan bir minareye sahip olan ve Kırk Direkli Camii olarak da bilinen Ulu Camii, Afyon’un en büyük camisidir.

Afyon Kaplıcıları

Türkiye’nin termal başkenti olarak anılan ve en önemli kaplıca merkezlerinden olan Afyon’da şifa verdiği hastalıklar, içindeki mineraller ve sıcaklıkları bakımından farklılık gösteren çok sayıda kaplıca vardır.

Afyondaki Kaplıcalar: Gazlıgöl, Hüdai Çamur Banyoları, Ömer Ilıcası, Gecek, Heybeli Ilıcaları…

Afyon Arkeoloji Müzesi

1931 yılında açılan Afyon Arkeoloji Müzesi oldukça zengin içeriğe sahip. Toplam da 44.383 eserin sergilendiği bilinen müzede, arkeolojik ve etnografik detaylar, el yazması kitaplar, sikkeler, Afyon’da bulunan 40 höyük ve 20 antik kentten çıkan eserler, eski medeniyetlerden kalan kalıntılar bu müzede sergileniyor.

Sultan Divani Mevlevihanesi

İlk açılan ve önemli olan Mevlihanelerden biri olan Sultan Divani Mevlevihanesi, 13.yüzyılda kurulmuş ancak 1902’de yanmıştır. 1908’de yeniden kurulan Mevlevihane 2008’den beri müze olarak kullanılmakta.

Ayazini Kaya Kilisesi

Kim tarafından yapıldığı bilinmeyen ancak 1000’li yıllarda yapıldığı tahmin edilen Kilise, kubbeli ve apsisli yapı olmasıyla dikkat çekiyor.

Diğer Tarihi Yapılar:Yedikapılar Manastırı, Tarihi Bedesten Çarşısı, Mısri Camii, İmaret Camii, Eğerli Kaya Kilisesi, Afyon Kervansarayları

Afyon’da Mağaralar:Kurt İni Mağarası, Buzluk Mağarası

Afyon’da Antik Kentler:Synnada Antik Kenti, Apameia Antik Kenti, Docimeium Antik Kenti, Amorium Antik gibi 20 fatklı antik kent mevcut.

Ayrıca Görülecek Yerler: Kocayayla-Tokalı Kanyonu, Haşhaş Tarlaları, Afyon Konakları

Afyon Mutfağı:Sakala Çarpan Çorbası, Çullama Köfte, Bükme, Afyon Sucuğu, Afyon Kaymağı, lokum, İlibada Dolması, Ağzıaçık, Arabaşı, Haşhaşlı pide, Özbek pilavı, Peksimet, Hamuraşı, Kavurmalı Patlıcan Kebabı, Parlıcan böreği…

Yemek Yenilecek Yerler: Afyonkarahisar gezi rehberi denildiğinde yöresel lezzetlerden söz etmemek olmaz… Bu yemekler; Aşçı Bacaksız, İkbal Lokantası, Nur Lokantası, Altınay Lokum…

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak