Hologram teknolojisi ofis hayatının da içerisinde yer almaya başladı…Bazı şirketler, insanların evden çalışmaya devam edebileceğini söylese de, araştırmalar, uzaktan çalışma ile ofise taşınma arasında değiştirilebilecek hibrit bir çalışma sistemi olabileceğini öne sürüyor. İşte tam da bu noktada teknoloji devreye giriyor ve insanların ofiste veya evde daha etkileşimli ve ilgi çekici bir şekilde çalışabilecekleri bir çalışma hayatı sunuyor. En ilginç yaklaşım 3D hologramdır! Bu teknoloji ile şirketler, beden dilini okumayı ve algılamayı kolaylaştırarak, etkinlikleri ve toplantıları, konferansları ve geleneksel video ve telefon görüşmelerini geliştirerek hologramların konferans salonlarında ana akım haline gelmesini bekliyor.
Geçtiğimiz aylarda Kanadalı ARHT Media şirketi, sunum yapanları katılamayacakları toplantılara ve konferanslara götüren bir 3D görüntüleme sistemi olan HoloPod’u piyasaya sürdü. Aynı ay, 3D grafik şirketi Imverse, sanal toplantı odalarında üç yönlü görüşmelere olanak tanıyan yazılımıyla küresel teknoloji konferansı CES’te ödül aldı. Spatial ise geçen yıl Oculus Quest’te holografik tarzda sanal toplantılar düzenlenmesine yardımcı oldu.
Pandemi öncesinde hologram teknolojisinin denemeleri olmasına rağmen, teknoloji geçen yıl teknoloji şirketleri için acil bir ihtiyaç haline geldi. Büyük şirketler bunu fırsata çevirdi; Hologram teknolojisiyle iletişim kurmanın yeni bir yolunu sağlayarak ve Zoom toplantı yorgunluğunu azaltarak işin geleceğini tasarlamak için çalışmaya başladı. Geçen ay WeWork; hologram teknolojisini New York, Los Angeles ve Miami’den başlayarak dünyanın 16 noktasındaki 100 WeWork binasına getireceğini duyurdu. Benzer şekilde Google, çalışanlara 3D derinlik sağlayan ekranlı bir görüntülü sohbet sistemi olan Project Starline’ı başlattı. WeWork, çeşitli kullanımlar için hologram teknolojisi tasarlamıştır. Müşteriler, sanal bir izleyici kitlesine 3D video çekebilecek veya yayınlayabilecek. Hologram; Kamera, mikrofon, projektörü barındıran 8 metrelik ekran yapısına sahip “HoloPod” üzerinde veya sahne, bilgisayar, tablet üzerinde kullanılmak üzere tasarlanmış “HoloPresence” ekranında görüntülenebilirler. Hologram teknolojisini kurmak ve kullanmak büyük bir mühendislik ekibi gerektirse de, HoloPod’un kullanımı ve yapılandırılması çok daha kolaydır. Çalışanlar anında HoloPod’u dolaptan çıkarabilir, bilgisayarı açabilir ve canlı akışı ayarlayabilir. Hologram teknolojisi ile ofis hayatı ve gündelik hayatımız bile kısa süre içerisinde çok farklı noktalara evrilebilir. Teknolojinin hızlı ilerleyişi ile bizleri bekleyen yenilikler nedir hepimiz merak ediyoruz…