Ankara Gezi Rehberi

Ankara gezi rehberi ile bu hafta yeni bir gezilecek yerler listemiz ile karşınızdayız. 13 Ekim 1923 senesinde Ankara Türkiye’nin resmi olarak yeni başkenti olmuştur. 29 Ekim 1923 senesinde ise cumhuriyet Ankara’da ilan edilmiştir. Ancak bundan çok daha köklü bir geçmişe sahiptir. 5000 yıllık tarihe sahip olan Ankara, Anadolu’nun ortasında yer alması nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hititler, Frigler, Lidyalılar, Romalılar, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve son olarak Türkiye sınırları içerisinde yer alan, Türkiye’nin en büyük ikinci kenti olan ve günden güne gelişmekte olan Ankara’da gezilecek birçok yer bulunmaktadır.

Ankara’da Gezilecek Yerler

Anıtkabir

Ankara gezi rehberi listemizin ilk sırasında Anıtkabir yer alıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün mezarının bulunduğu yer. Atatürk sağlığında Anıttepe’den “Burada çok güzel bir anıt mezar olur” şeklinde bahsetmiştir.Bu söylem Anıtkabir’in bugünkü yeri konusunda belirleyici olmuştur. Anıtkabir bugün Türk vatandaşları için büyük önem taşımakta olan yerlerden biridir.

Ankara Resim ve Heykel Müzesi

Bu müzede Abidin Dino, Osman Hamdi Bey, Fikret Mualla, Abdülmecid Efendi, Şevket Dağ, Şeker Ahmet Paşa, Şefik Bursalı ve İbrahim Çallı gibi sanatçılara ait orijinal eserler bulunmaktadır.

Beypazarı Yaşayan Müze

Bu müze 23 Nisan 2007 tarihinden bu yana hizmet vermektedir.

Türkiye’nin ilk uygulamalı kültür müzesidir. Müzede etkileşimli sergi yöntemleri ve canlandırma uygulanmaktadır. Bu sayede ziyaretçiler Milli Mücadele döneminin kadın kahramanlarındangeleneksel gelin kınasına kadar kendilerini birbirinden farklı sahnelerin içinde bulabilmektedir.

Cermodern Sanat Merkezi

Cermodern Sanat Merkezi Ankara’nın ilk modern sanatlar merkezidir. Burada workshoplardan festivallere kadar birçok farklı sanatsal etkinlik düzenlenmektedir. Sahne sanatlarının ve modern sanatların ön planda olduğu mekanda ayrıca güncel sergiler ve sanat kütüphanesibulunmaktadır.Ayrıca günümüzde Cermodern Sanat Merkezi’nin önünde sergilenenCumhuriyetin ilk yıllarında İtalya’dan Ankara’ya getirilmiş olan ‘Su Perileri’ adlı heykel görülmesi gereken güzelliklerdendir.

Nurol Sanat Galerisi

Her sezon ortalama sekiz sergi düzenlenen bu sanat galerisinde Türk Plastik Sanatlarının usta isimlerinin yanı sıra genç sanatçıların da eserlerine yer verilmektedir. Çok işlevli bir kurum olan sanat merkezinde sergilerin dışında, konferanslar, dinleti ve söyleşiler, kitap imza ve tanıtım günleri, workshoplar ve eğitim atölyeleri düzenlenmektedir. Bu atölyeler aracılığıyla genç yetenekler keşfedilmekte ve desteklenmektedir. Bu sanat galerisinde yer alan güncel sergilerin programını web sitesi üzerinden takip edebilir; ilgi alanınıza göre katılım gösterebilirsiniz.

Ankara Kalesi

Farklı tarihsel dönemlerin bir karışımı olarak şehrin simgesi konumunda bulunan Ankara Kalesi, Selçuklular tarafından genişletilmiş ve yirminin üzerinde kuleye sahiptir. Kalenin içinde yer alan Ankara Evleri ve Alaeddin Camiyi ziyaret edebilirsiniz. Kale, 43 metrekarelik alanı kaplayan kalede 16 metreye kadar yükselen 42 kule bulunmaktadır. Kalenin altında Almanlar tarafındanII. Dünya Savaşı sırasında yapılan 1200 kişilik bir sığınak olduğu bilinmektedir.

Pembe Köşk (İsmet İnönü Evi)

İsmet İnönü 1925 ile 1973 yılları arasında ailesi ile birlikte bu evde yaşamıştır. Bu köşk aynı zamanda Atatürk’ün çok sayıda toplantı düzenlediği bir köşktür. Ayrıca Ankara’nın ilk balosunun verildiği ve ilk sergilerin, ilk konserlerin düzenlendiği yer olma özelliğini taşımaktadır.

Atatürk Müze Köşkü

Bu mekân Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in ilk yılları bakımından en önemli olaylara tanıklık etmiştir. Müzenin bulunduğu bina, 1921’de Ankara Belediyesi kararıyla Atatürk’e hediye edilmiştir. Atatürk, 1932 yılına kadar burayı ikametgâhı olarak değerlendirmiştir. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in ilanı gibi dönemlerde köşk, birçok yoğun çalışmaya ve karara tanıklık etmiştir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Paleolitik Çağ’dan günümüze kadar özellikle Ankara’nın tarihine ışık tutan bu müzenin kuruluşu Atatürk’ün fikrine dayanmaktadır. Müze, Anadolu’nun birçok noktasından toplanan Hitit eserleri ile Roma Hamamı’nda kurulmuştur.İki binadan oluşan Anadolu Medeniyetleri Müzesi hem Mahmutpaşa Bedesteni’ni hem de Kurşunlu Han’ı kapsamaktadır.  Bu müze 1997 senesinde Avrupa’da yılın müzesi seçilmiştir.

NataVega Akvaryum

4,5 milyon litre su kapasitesine ve 98 metre uzunluğuna sahip olan bu akvaryumda 12.000 deniz canlısı bulunmaktadır. Ayrıca akvaryumun Adrenalin Dünyası adında bir bölümü daha bulunmaktadır. Bu bölümde çıngıraklı yılan, çöl engereği ve tarantula gibi 250 çeşit vahşi canlı bir arada yaşamaktadır.

Gordion Müzesi

1963 yılından beri Gordion Müzesi ziyarete açıktır. Bu müzedeHelenistik Dönem,Eski Tunç Çağı,Lidya Dönemi ve Roma Dönemi’nden koleksiyonlar yer almaktadır. Bu müze 5.000 metrekarelik açık sergi alanına sahiptir.

Müzeler: Etnografya Müzesi, Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müzesi, Oyuncak Müzesi, Ziraat Müzesi, Beypazarı Yaşayan Müze, Meteoroloji Müzesi, Tabiat Tarihi Müzesi, Satranç Müzesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Anadolu Medeniyetler Müzesi

Sanat Gelerileri: Ankara Kültür ve Sanat Evi, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Kuğulu Sanat Galerisi, Fırça Sanat Galerisi, Nurol Sanat Galerisi

Çarşılar: Kızılay Meydanı, Tunalı Hilmi Caddesi, Tunus Caddesi

Parklar: Şahinler Tabiat Parkı, Karagöl Tabiat Parkı, Atatürk Orman Çiftliği, Botanik Park, Güvenpark, Kuğulupark, Altınpark, Soğuksu Milli Parkı, Seğmenler Parkı

Doğal Güzellikler: Tuz Gölü, Mogan Gölü, Eymir Gölü, Nallıhan Kuş Cenneti

Ayrıca:Ankara Harikalar Diyarı, WonderlandAnkapark, Atakule, 50.yıl Parkı, Ayas Evleri, ODTÜ, TBMM, Roma Hamamı, Elmadağ Kayak Merkezi, Estergon Kalesi, Ankara Teleferik, Dur Yolcu Anıtı, Gordion Antik Kenti…

Ankara Mutfağı: Ankara gezi rehberi denildiğinde bu yöresel lezzetleri de sıralamak gerekir: Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, ilişkik, uruş kapama, homaça, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyer, siyel, bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıt pıt pilavı, kadınbudu köfte, mücirim köftesi,tohma, tiridi köfte, efelek dolması, şirden dolması (bumbar), Altüst böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, papaç,Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kale, keşkek yemeği, köremez, omaç…

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak