Podcast Dünyasında Yeni Olanlar İçin Podcast Rehberi

Podcast rehberi ile sizlere yeni bir pencere açmak istiyoruz. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretilen ve tüketilen içeriklerin biçimleri de gelişmeye devam etmektedir. Podcast’leri düzenlemek, bunlardan biri olmak; Yayıncılara, şirketlere ve markalara ek olarak, bireysel olarak bilgi paylaşımı veya uzmanlığınızı aktarma gibi birden çok kanalda yayın yapabileceğiniz bir alan sağlar. Podcast dünyasına girmeyi düşünüyorsanız hazırladığımız rehbere bakarak ilk adımlarınızı atmaya başlayabilirsiniz.

 Bir podcast planlamak:

 Bir podcast başlatmak istiyorsanız, önce neden istediğinizi bilmelisiniz. Bunun için birçok nedeniniz olabilir. Neredeyse her şey için hedef kitle bulabilirsiniz. Birkaç soruya vereceğiniz cevaplarla bu konu hakkında fikir oluşturmaya başlayabilirsiniz:

 -Daha fazla tutku keşfedin ve benzer duygu ile ilgi alanlarına sahip insanlarla bağlantı kurun

 – İşletmeniz için oluşturacağınız içeriklerle yeni insanlara ve müşterilere ulaşın

 – Bilgilerinizle bir topluluk veya alan oluşturun, uzmanlığınızı paylaşın

 -Diğer topluluk etkinliklerini destekleyin

 – Sadece eğlenin, kendinizi yaratıcı bir şekilde ifade etmenin yeni bir yolunu deneyin

 – Bir blog veya web sitesindeki yazılı ve video içeriğini başka bir ortamda yeniden kullanın

 Podcast konuları:

 Neden bir podcast başlatmak istediğinize karar verdikten sonra, işlenecek bir konu seçmenin zamanı geldi. Bir podcast’in konusu,  yapısını, tonunu ve akışını belirler. Ne hakkında konuşacağınıza karar vermeden önce, birkaç faktörü göz önünde bulundurmaya değer.

Konuyla ne kadar ilgilendiğinizi belirleyin. Bu saatlerce sıkılmadan konuşabileceğiniz bir şey değilse bir daha düşünün. 

 -Farkınızın ne olduğunu bulun. Benzersiz bakış açınızı ortaya çıkarmak için temayı değiştirin.

 Maddi ve manevi olarak size nasıl geri döneceğini düşünün. Amacınız gelir elde etmekse, bunu ileride sağlayabileceğinizi düşünün.

Podcast formatı :

Podcast rehberi için biraz da formattan söz etmeliyiz. Podcast formatı oluştururken belirli şablonları takip etmek zorunda değilsiniz. Kendi benzersiz yapınızı oluşturabilirsiniz. Veya belirli podcast formatlarından birini kullanabilirsiniz. Her formatın artıları ve eksileri vardır ve onu ve hedef kitlenizi tanımlamak size kalmıştır. Bilinen biçimleri şu şekilde sıralayabiliriz:

 – Monolog podcast’i

 – Birlikte oluşturulan podcast’ler

 – Röportajlara dayalı podcast’ler

 – Pano podcast’leri

 – Anlatı podcast’i

 Podcast’leri adlandırın, tanımlayın ve kategorilere ayırın:

Podcast’in adını özgürce seçebilsek de, bazı kurallara dikkat etmek daha güçlü bir etkiye sahip olacaktır. Kısa ve özlü isimler her zaman işe yarayacaktır. Ancak devam ederken gönderinizin içeriğini ve kişiliğini tanımlamayı unutmayın. Konuyla alakalı olduğundan emin olun.

 Podcast’inizi tanımlarken arama motoru algoritmalarını göz önünde bulundurun. Podcast açıklaması, yeni kişilerin şovunuza katılmasına yardımcı olacak ve yeni bir kitleye ulaşmanıza izin verecektir. Bir niş kategori belirlemek, podcast’in keşfedilebilirliğini iyileştirebilir. Bunun için bir ana kategori ve en az iki alt kategori seçebilirsiniz.

 Podcast bölümlerinin uzunluğu ve sıklığı:

Her podcast’in farklı bir uzunluğu olacaktır. Tabii ki, optimal süreyi belirlemek size kalmış. Kitlenizin alışkanlıklarını takip etmeyi unutmayın. Bölümleriniz, izleyicinin dikkatini kaybetmeden konuyla ilgili bilgileri aktaracak kadar uzun olmalıdır. İlk başta ortalama 20-30 dakika en iyisi olacaktır. Kitleniz büyüdükçe bu süreyi artırabilirsiniz.  60 dakikalık bir bölümünüz varsa, iki bölüm halinde yayınlayabilirsiniz. Podcast’inizin başarısını belirleyecek şeylerden biri, bölümleri ne sıklıkta yayınladığınızdır. İçeriğinizin ne zaman kullanılması gerektiğini ayarlayın. Kitlenizin takip edemediği çok fazla içerik üretmek, ilgilerini kaybetmelerine neden olabilir. Benzer şekilde, departmanlar arasındaki uzun süreçler etkileşimi azaltabilir.

Piyasada bulunan ses kayıt ve düzenleme yazılımlarını kullanarak podcast’inizi kaydedebilir ve düzenleyebilirsiniz. Biraz araştırma ile bu ücretsiz ve ücretli programlara erişebilirsiniz. Bazı maliyetleri azaltmak için başlangıçta ücretsiz planları tercih edebilirsiniz.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak