Gıdadaki Tehlike Pestisit Nedir?

Bu yazımız da gıdadaki pestist nedir? sorusunu yanıtlayacağız. Tahmin ettiğimiz gibi bakteriler, virüsler, böcekler, kemirgenler, mantarlar, istenmeyen bitkiler (yabani otlar) ve haşereler tarımsal üretim üzerinde birçok zararlı etkiye sahiptir. Bu etkileri ortadan kaldırmak için kullanılan toksik kimyasallar “pestisit” olarak tanımlanmaktadır. Aslında bitkilere zararlı organizmaları yok etmek için uygulanır, ancak faydalı böcekleri ve kuşları da olumsuz etkiler. En basit tabirle çevre ve insan sağlığını tehdit eden bu tarımsal toksinler, işlevlerine ve kimyasal yapılarına göre farklı kategorilere ayrılmaktadır:

 İşlevlerine göre: Pestisitler (böcekler), herbisitler (herbisitler), fungisitler (mantar öldürücüler)

 Kimyasal yapılarına göre: Organoklorlar, organofosfatlar, karbamatlar.

 Metabolitleri ve ticari formülasyonları da vardır. Ek kimyasallar içerir ve toksik olabilir. Buradaki metabolitin tam olarak ne olduğunu açıklayabilirseniz yardımcı olabiliriz. Bir pestisit molekülü ısı, ışık ve oksijen gibi elementlerle parçalanır ve başka bir kimyasal forma dönüşür. Ortaya çıkan molekül bir metabolit olarak tanımlanmıştır ve ana molekülden çok daha toksik olabilir. Örneğin uzun süredir kullanılan diklorodifeniltrikloroetan (DDT) ve lindan gibi birçok pestisit toprakta ve suda uzun yıllar kalabilmektedir. Ana DDT molekülü yukarıda bahsettiğimiz gibi parçalanır ve zamanla daha toksik olan DDE metabolitine dönüşür.

Bu pestisitler toprağın canlılığına zarar verir, kirletir, bozar ve gıdalarda kalıntı bırakır. Yani mutfaklarımızda eksik edemeyeceğimiz sebze ve meyvelerde bulunur. Onları yediğimiz zaman toksinlere ne kadar çok maruz kalırsak, sağlığımız o kadar zarar görür; Akut veya kronik hastalıklar ortaya çıkabilir.

 İnsanlar dahil diğer organizmalar için doğası gereği toksik olan pestisitler. İnsanlarda kısırlık, hormonal  ve sinir sistemi bozuklukları, kanser gibi sağlık sorunlarına neden olabilen bu pestisitler, güvenli bir şekilde kullanılmalı ve uygun şekilde ele alınmalıdır. Hepimiz bu toksinlere yiyecek ve su yoluyla maruz kalıyoruz. Bununla birlikte, tarım işçileri gibi doğrudan pestisitlerle çalışan kişiler ve bunları uyguladıkları alanlarda olanlar çok yüksek risk altındadır. Gıdadaki pestist nedir sorusunu sizler için açıklamaya çalıştık ve bu konuya dikkatle yaklaşılması için aydınlatıcı bilgileri sunmaya özen gösterdik.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak