Bilecik gezi rehberi ile sizlere Bilecik’te gezilecek yerler listesini sunacağız. Türkiye’nin en küçük illerinden biri olan Bilecik, Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda bulunmaktadır. Bulunduğu konum nedeniyle komşu bölgelere açılan bir kapı görevi gören Bilecik, aynı zamanda da iklimin ve yeryüzü şekillerinin değiştiği bir geçiş noktasıdır. Ayrıca eski çağlarda akrailion yani dorukların boğaz yeri olarak bilinmektedir.
Marmara’nın Anadolu’ya açılan kapısı olan Bilecik, coğrafi konumunun yanı sıra tarihsel olarak da özel bir yere sahiptir. Osmanlı’nın temellerinin atıldığı Söğüt bölgesi ve İnönü Savaşları’nın yaşandığı Bözüyük ilçesi burada bulunmaktadır. Antik çağlardan itibaren büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan şehir kuruluş ve kurtuluşun beşiği olarak anılmaktadır.
Bilecik’te Gezilecek Yerler
Şeyh Edebali Türbesi
Osmanlı’nın manevi kurucusu olarak anılan Şeyh Edebali’nin Türbesi Orhan Gazi tarafından eski Bilecik’in kurulduğu vadinin sırtında yaptırılmıştır. Şehre gelen ziyaretçilerin en sık uğradıkları yer alan Türbe, manevi açıdan huzur bulmak isteyen için önemli tarihi eserler arasındadır.
Şehirdeki Diğer Türbeler: Ertuğrul Gazi Türbesi, Abdullah Mihal Gazi Türbesi, Kumral Abdal Türbesi
Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi
Müzenin yapımının 1900’lü yıllara dayandığı ve ilk olarak sargı evi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ahşap işçiliğiyle dikkat çeken ve Türk evi mimarisiyle restore edilen yapı 2001 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir. İçerisinde Yörüklere ait etnografik eserlerin yanında Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait birçok tarihi eser sergilenmektedir.
Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi Müzesi
2018 yılında hizmete açılan ve açıldığı günden beri büyük ilgi gören bu yerde, Osmanlı’nın kuruluşunda yer alanlardan son padişahına kadar tüm padişahların kronolojik olarak bilgilerinin bulunduğu 200 metrelik bir şerit ile tarihi yolculuk yapma şansı bulunmaktadır. Ayrıca üç boyutlu tarihi anlatımların yapıldığı bir sinemada da bulunmaktadır.
Şehirdeki Diğer Müzeler: Yaşayan Şehir Müzesi, Bilecik Müzesi
Orhangazi Camii
Bilecik’in önemli tarihi camilerinden biri olan ve 14.yüzyılda inşa edildiği düşünülen cami kurşunla kaplandığı için Kurşunlu Camisi olarak da bilinir. Minaresi cami binasından 30 metre uzakta bir kayanın üzerinde bulunması diğer camilerden farklı olan bir özelliğidir.
Şehirdeki Diğer İbadethaneler: Köprülü Mehmet Paşa Camii, Kasım Paşa Camii, Hamidiye Camii, Çelebi Sultan Mehmet Camii, HagiosGeorgios Rum Ortodoks Kilisesi
Atatürk Köşkü
Yemyeşil bir arazinin içerisinde yer alan ve küçük ama güzel bir mimariye sahip olan Atatürk Köşkü, yaz-kış yapılabilen doğa yürüyüşleri sonrasında ziyaret edilebilecek güzel bir yapı.
Metristepe Zafer Anıtı
Tarihi Kurtuluş Savaşı’nda İnönü Savaşları’nın kazanıldığı ve zafer yolunda canlarını kaybeden şehitler için hazırlanan bu anıtın çevresi o dönem hayatını kaybedenlerin mezarlarıyla çevrili. Her yıl düzenli olarak anma töreni yapılan anıtta zorluk ve mücadeleyi hissedebilirsiniz.
Şehirdeki Diğer Anıtlar: İnönü Şehitliği
Kömürsu Yaylası
Yeşilin en güzel tonlarına bürünen Yaylanın içerisinde yer alan 4 kaynak suyuyla, kamp yapma ve doğa sporları yapma fırsatlarıyla birçok kişinin ilgisini çekiyor. Yaz-kış ayrı bir güzelliği olan yayla görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
Şehirdeki Diğer Yaylalar:Uzunçam Yaylası, Çiçekli Yaylası, Sofular Yaylası
BozcaarmutGöleti
Türkiye’deki en güzel kamp alanlarından biri olarak bilinen bu gölet, bozulmamış doğası, ihtişamlı atmosferiyle ve yaz-kış her mevsimde ayrı güzelliğiyle görenleri kendisine hayran bırakmaktadır.
Şehirdeki Diğer Göletler:GünyurduGöleti, ÇavuşköyGöleti
Şehirdeki Diğer Görülmesi Gereken Yerler: Bilecik gezi rehberi için önereceğimiz gezi noktalarından bazıları da şunlardır: Belekoma Kalesi, Harmankaya Kanyonu, Merdivenli Kaya, İnhisar Mağarası Küçükelmalı Tabiat Parkı, Kınık Şelalesi, Bilecik Saat Kulesi, Aşevi, Mihal Bey Hanı, Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı
Bilecik Mutfağı: Ovmaç Çorbası, Bıldırcın Kebabı, Parmak Köftesi, Cevizli Büzme Tatlısı, Bilecik Güveci, Nohutlu Mantı, Bozüyük Mantısı, Ekşili Kesme Çorbası, Zırz, Kaçamak, Gök Fasille, Huris