Orman Yangınlarının Sebepleri

Orman yangınlarının sebepleri günümüzün en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Dünya topraklarının yaklaşık üçte birini kaplayan ormanlar, biyolojik çeşitliliğin %80’ine ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 1,6 milyar insan gıda, barınak, enerji, ilaç ve gelir için doğrudan ormanlara bağımlıdır; Bu, dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’in nüfusuyla karşılaştırıldığında, 8 kişiden neredeyse 2’si. Henüz bitmedi… Çözümün %30’unun ormanlardan geçtiği küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlamayı hedefliyoruz. Bir ağaç, olgunluğuna, türüne ve çeşitli faktörlere bağlı olarak yılda ortalama 25 kg karbondioksit emer ve karşılığında oksijen üretir.

Her yıl dünya ormanlarının 10 milyon hektarını kaybediyoruz, İzlanda büyüklüğünde yeşil alanlar yok oluyor. Tarımsal genişleme, ticari faaliyetler ve orman yangınları bununla bağlantılıdır. Ayrıca bu bölüm; artan küresel sıcaklıklar, çölleşme ve terk nedeniyle.

Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi (EFFIS) verilerine göre, sadece Türkiye’de 2021’de 206.000 hektar veya 290.000 futbol sahası orman yangınları nedeniyle kaybettik. Son yılların en büyük kaybıydı. Evet, bunlar sadece gerçek anlamda değil mecazi olarak da “bizi inciten” verilerdir. Ancak bununla mücadele etmek için önce orman yangınları hakkında her şeyi bilmelisiniz.

 Orman yangınlarının sebepleri? Nasıl önlenebilir?

 Bir yangının başlaması için “yangın üçgeni” olarak bilinen üç unsurun bir araya gelmesi gerekir. Spesifik olarak:

Oksijen

Yanıcı (Orman tabanındaki dal ve yaprak gibi doğal maddeler veya ısıtıldığında tutuşabilen cam gibi ürünler; benzin, yağ gibi yanıcı sıvılar)

Isı / Enerji (İçeride yeterli ısı, kıvılcım veya alev malzemeleri tutuşma sıcaklığına yükseltmek için ortam)

Bir yanma reaksiyonu meydana geldiğinde, onu durdurmanın tek yolu yukarıdaki üç elementten birini çıkarmaktır. Örneğin oksijeni önlemek için su, yosun veya malç ile müdahale edin… Veya ormanda yakıtı uzaklaştırmak için ‘yangın koridorları’ açın (ağaçları, çalıları bilinçli olarak temizleyin)…

Yüksek sıcaklıklar, sürekli ısı dalgaları, azalan yağışlar; Bu faktörler ormandaki nemi azaltır ve kuruluğu arttırır. Bu nedenle, yanmaya daha yatkın hale getirir.

Değişen iklim koşulları, sıcak ve kurak günlerin sayısıyla birlikte elektrik fırtınalarının sıklığını da artırıyor. Böyle havalarda gök gürültüsü, şimşek ve şimşek gibi aktiviteler yaygındır. Böylece tüm yangın mevsimi uzar ve yanan orman alanı genişler.

 Ani ve şiddetli fırtınaların sıklığı, birkaç saat içinde yıllık ortalama yağış miktarını aştığında, korunmasız toprak aşınarak çölleşmeye yol açar. Bu aynı zamanda onu yangına karşı savunmasız hale getirir ve kuvvetli rüzgarların yangını körüklemesini kolaylaştırır.

 Doğrudan nasıl etkilediğimize bakacak olursak:

 Ekilebilir araziyi genişletmek için kasıtlı olarak ağaç yakmak.

 Güvenlik önlemleri olmaksızın ormanlarda veya bitişik tarlalarda ot, çöp veya anız yakmak.

 Sigara izmaritleri veya kibrit gibi tamamen sönmemiş malzemeler.

.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak