Bitlis gezi rehberi; Doğu Anadolu’nun tarihi ve kültürel zenginlikleri ile doğal güzelliklerini bir araya getiren Bitlis, tarih boyunca birçok medeniyeti ağırlamıştır. 7000 yıllık geçmişi olan kent açık hava müzesini andıran bir geçmişe sahip diyebiliriz. Kendime has bir atmosfere sahip olan şehirde gezilecek yerlere bakalım.
Bitlis’te Gezilecek Yerler:
Bitlis Kalesi
Şehir merkezinde yer alan tarihi kale, M.Ö 312 yılında Büyük İskender döneminde inşa edilmiştir. 56 metre yüksekliğinde ve 2800 metre uzunluğunda surları bulunan kale dev bir kayanın üzerinde konumlanmıştır ve içerisinde 300 ev, cami ve han gibi birçok farklı yapı yer almaktadır. Yapıldığı dönemde ayrı bir şehir olarak kullanılan kalede ayrıca çarşı ve bedestenler de bulunmaktadır.
Tatvan Kalesi
Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılmış olan kalenin tarihi 1550’li yıllara dayanmaktadır. Kale uzun yıllar boyunca bölgenin korunmasında önemli rol oynamış ve günümüze kalıntılarıyla ulaşabilmiştir.
Diğer Kaleler:Ahlat Kalesi, Adilcevaz Kalesi
Ahlat Selçuklu Mezarlığı
UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne alınan mezarlık, Bitlis’in en ilgi çekici mekanlarından birisidir. Anadolu’nun Tapusu olarak adlandırılan bu yerde 1400 adet mezar taşı bulunmaktadır. Mezar taşlarının üstünde yer alan epigrafik yazılarla tarihe ışık tutan kalıntıların bulunmasının yanı sıra dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olması da önemini artırmaktadır.
Ahlat Müzesi
Ahlat Müzesi, başka bir adıyla Selçuklu Müzesi 1971 yılında açılmıştır ve Ahlat ilçesinde yapılan kazı çalışmaları sonrası ortaya çıkan tarihi eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Müzede geçmişi M.Ö 2000 yılına kadar dayanan eserlere de rastlamak mümkündür.
AhlatHarabeşehir Kaya Evleri
Bitlis’teki gezilecek tarihi yerlerin birçoğunu barındıran Ahlat’ta en meşhur yerlerden bir tanesi de Harabeşehir Kaya Evleri. İlkçağda kurulduğu düşünülen kaya evlerin zamanında 500’ün üzerinde kayanın oyulmasıyla yapıldığı ancak günümüze zamanla azalarak geldiği düşünülmektedir.
Bitlis Çarşısı
Kalenin surlarının alt kısmında bulunan ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği tarihi Bitlis Çarşısı’nda zamanında 20 bin dükkan bulunduğu dile getirilmiştir. Günümüzde eskisi kadar hareketli ve canlı olmayan çarşıda birçok ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Diğer Gezilebilecek Tarihi Yerler: Ulu Camii, Şerefiye Külliye ve Camii, Ahlat İskender Paşa Camii, İhlasiye Medresesi, El Aman Hanı, Çifte Kümbet, Emin Bayındır Kümbeti, Ulu Kümbet, Abdurrahman Gazi Türbesi, Küfrevi Türbesi, Bitlis Etnografya Müzesi, Aghperig Manastırı, Tarihi Bitlis Evleri
Bitlis Kaplıcaları
Volkanik bir arazi üzerinde yer alan Bitlis, yeraltı kaynakları konusunda son derece zengin bir şehir. Verimli topraklar üzerinde bulunan ve Türkiye’de kaplıcalar konusunda son derece popüler olan Bitlis’te birçok farklı çeşit kaplıca alternatifi mevcut.
Kaplıcalar: Güroymak Çukur Kaplıcası, Nemrut Gülsuhan Kaplıcaları, Arap Köprüsü Kaplıcası, Bingöl Üniversite Kaplıcaları…
Kış Turizmi
Kış turizminde de önemli bir şehir olan Bitlis’te Çirtkaya Kayak Merkezi en bilinen kayak merkezidir. İçerisinde parkurlar ve teleferik de bulunan Kayak Merkezi birçok ziyaretçi ağırlamaktadır. Çirtkaya Kayak Merkezi’nin yanı sıra Tatvan Nemrut Kayak Merkezi de tüm yıl ilgi görmektedir.
Nemrut Gölü
Türkiye’nin doğa harikası varlıklarını da barındıran Bitlis’te mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi de Nemrut Gölü. Son derece ihtişamlı bir krater olan göl 2250 rakımında bulunmaktadır. Yılın her mevsimi güzel olan ve ilgi gören gölün çevresi ve manzarası da çok etkileyici. Yazın yemyeşil ve kışın bembeyaz olan arazide sıcak ve soğuk iki ayrı göl bulunmaktadır. Ayrıca buhar bacası ve buz mağarası gibi ziyaret noktaları da mevcut.
Van Gölü
Dünyanın sayılı güzelliklerinden olan ve Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün bir parçası da Bitlis sınırları içerisinde yer almaktadır.
Diğer Göller: Aygır Gölü, Arin Gölü (Sodalı Göl), Nazik Gölü
Nemrut Dağı
Şehrin en meşhur dağı olan Nemrut Dağı, Adıyaman’da bulunan Nemrut Dağı ile karıştırılsa da farklı dağlardır. 3 bine yakın rakımıyla, manzarasıyla ve dağ sporlarıyla ilgi çekmektedir.
Süphan Dağı
Bitlis’in en bilinen volkanik dağlarından biri olan Süphan Dağı 4058 metrelik bir rakıma sahip. Etkileyici bir doğal varlık olan bu dağda kamp, tırmanış ve dağ yürüyüşü gibi aktiviteler yapılmaktadır.
Bitlis Mutfağı: Çorti Aşı, Katıklı Dolma, Büryan, Bitlis Köftesi, Ciğer Taplaması, Şekalok, Gılorik, Has Dolması, Mişevşi… Bitlis gezi rehberi dendilğinde Bitlis’in yemeklerini denemeden de olmaz.