Burdur; Akdeniz Bölgesi’nde Güneybatı Anadolu Bölgesi’nin Göller Yöresi’nde konumlanır. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi ile öne çıkan Burdur, Türkiye’nin göller şehri olarak da bilinir. Büyüğü, küçüğü, tuzlusu, tatlısı her çeşit göl bulunan Burdur’da hem doğanın tadını çıkarabilir hem de tarihi zenginliği sayesinde antik kentleri ve müzeleri ziyaret edebilirsiniz. Sizler için hazırladığımız Burdur Gezi Rehberi:
Burdur’da Gezilecek Yerler
Salda Gölü
Son dönemlerde popülerliği artan ve güzelliğini korumaya çalışan doğa harikası Salda Gölü, Burdur’da en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir. Bembeyaz kumları ve buz mavisi suyuyla Türkiye’nin Maldivler’i olarak anılan Salda, 185 metreyi bulan derinliğiyle de Türkiye’nin en derin krater göllerinden birisidir.
Aynı zamanda gölün etrafında bisiklet kiralayarak turlama, kamp yapma ve konaklama imkanları da mevcuttur. Gölde yüzmenin yasak olmasına rağmen bazı yerlerinde göle girenler de oluyor. Ancak yüzmenizi tavsiye etmiyoruz.
Burdur Gölü
Türkiye’nin en büyük 7. ve en tuzlu 3. gölü olan Burdur Gölü, 34 km’lik uzunluğu ve 110 metrelik derinliği ile doğa harikası bir göldür. 200’den fazla kuş türüne de ev sahipliği yapan Burdur Gölü, habitat çeşitliliğine şahit olmak isteyenlerin en sık ziyaret ettiği yerlerdendir. Aynı zamanda gölde, yelken, kürek ve kano gibi su sporları da yapılabilmektedir.
Burdur’da Diğer Görülmeye Değer Göller: Karataş Gölü, Yarışlı Gölü, Yazır Gölü, Gölhisar Gölü, Karacaören Baraj Gölü…
İnsuyu Mağarası
Bu mağara, şehre gelenlerin mutlaka uğraması gereken otantik bir yer. Mağara 597 metrelik uzunluğuyla epeyce büyük bir yapı. Ayrıca içerisinde bulunan dikitler ve sarkıtlar sayesinde gizemli bir havaya sahip. Karstik yapıda olan mağaranın dibinde de maden suyu yer alıyor ve suyun yükseldiği zamanlarda profesyonel ekipler dalış yapabiliyor. Son olarak içerisindeki köprüler ve ışıklandırmalar ile keyifli bir gezinti gerçekleştirebilirsiniz.
Sagalassos Antik Kenti
Roma İmparatorluğu döneminde en önemli şehirlerden biri olarak görülen Sagalassos, günümüze kadar çok iyi korunarak gelen antik kentlerden bir tanesidir. Ayrıca dünyanın en yüksek rakımlı tiyatrosunu bulundurma özelliğine sahiptir ve bu tiyatro 9 bin kişiliktir. İçerisinde Roma Hamamı, tapınaklar, Macellum, aşağı ve yukarı Agoralar gibi tarihi eserler de mevcuttur.
Kremna Antik Kenti
Pisidialılar tarafından kurulan ve dönemin en önemli Pisidia şehirlerinden biri olan Kremna, Aksu Vadisi’ne hakim bir tepede bulunmaktadır. Etrafı surlarla çevrili olan kent, ızgara planlı olarak inşa edilmiştir. Günümüze kalan kalıntıları genellikle Roma Dönemi’ne ait olsa da, yapılan kazı çalışmalarında birçok tarihi eser gün yüzüne çıkarılmıştır.
Kibyra Antik Kenti
Roma ve Lidya uygarlıklarının en önemli şehirlerinden birisi olan Kibyra’nın yerleşim alanı da oldukça büyüktür. İçerisinde tiyatro, hamam, meclis binası, stadyum, anıt mezarlar, aşağı ve yukarı agoralar bulunan kent, çok zarar görmeden günümüze kadar gelebilmiştir. Ayrıca M.Ö 1.yüzyıldan beri gladyatörlerin dövüştüğü anlaşılan Kibyra’da, stadyuma giden yolda birçok gladyatör mezarı bulunmaktadır. Ve son olarak dünyanın en büyük amfi tiyatrosuna da sahip olduğu düşünülmektedir.
Burdur Arkeoloji Müzesi
1969 yılında ziyarete açılan ve içerisinde Sagalassos, Kremina, Kbyra antik kentleri ile daha birçok höyükten çıkarılan tarihi eserlerin sergilendiği müzede birçok orijinal ve değerli eser yer alıyor. Ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkaran müze, Burdur’da gitmeniz gereken yerlerin ilk sıralarında yer alıyor.
Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi
Konak, bir bahçe içerisinde bulunan ve iki katlı bir yapıya sahip olan, estetik açıdan da süslü motiflerle donatılmış, 17.yüzyıl Osmanlı sivil mimarlığının en güzel örneklerinden bir tanesidir. Burdur gezi rehberi denildiğinde Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi unutulmamalıdır.
Lavanta Bahçesi
Burdur’da en çok ziyaret edilen noktalardan biri olan Lavanta Bahçesi’nde güzel kokulu lavantalar eşliğinde tarlada gezerken cennetin bir köşesinde geziyor gibi hissedebilirsiniz. Harika fotoğraflar çekilebilir, oradan toplanan lavantalarla yapılan hediyelik eşyaları alabilirsiniz ve dilerseniz konaklayabilirsiniz.
Sığla Ormanı Tabiat Parkı
Türkiye’nin endemik ağaçlarından olan Sığla ağaçları ile çevrili tabiat parkında yürüyüş yapmak, fotoğraf çekmek, balık tutmak, doğa sporları yapmak gibi aktiviteler yapabilmenin yanı sıra mesire alanı olarak da kullanıldığından piknik yapabilir ve doğanın sesini dinleyebilirsiniz.
Burdur’da Gezilebilecek Diğer Doğal Güzellikler:Gölcük Tabiat Parkı, Serenler Tepesi Tabiat Parkı, Oğuzhan Kent Ormanı, Salda Kayak Merkezi, Karanlıkdere Kanyonu, Serençay Kanyonu, Lisinia Doğa Alanı…
Burdur’da Gezilebilecek Diğer Tarihi Yerler:Milyos Antik Kenti, Balboura Antik Kenti, Susuz Kervansarayı, Burdur Ulu Camii, Hacılar Höyüğü, Bakibey Konağı, Mısırlılar Evi, Susuz Han, İncirhan Kervansarayı, Pirkulzade Kütüphanesi, Doğa Tarihi Müzesi…
Burdur Mutfağı: Testi Kebabı, Burdur Şiş, Ceviz Ezmesi, Kabak Helvası, Ceviz Helvası, Burdur Muhallebisi, Gazel Böreği, Çekme, Çanak Ekmeği, Peynirli Pide, Kuymak tatlısı, Patlıcan Reçeli…