Çankırı gezi rehberi yazımız ile bu eşsiz şehrimi çok daha iyi tanıyabileceksiniz. Çankırı, Türkiye’nin en önemli kaya tuzu rezervine sahip ve İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir şehirdir. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan şehir; Paphlagonia, Pontus, Galatia, Hitit, Frig, Pers, İskender, Roma, Bizans, Danişmendliler, Selçuklu,Candaroğlu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ve devlete ev sahipliği yapmıştır.
Geçmişi sayesinde barındırdığı tarihi yapıları, camileri, türbeleri, mağaraları, doğal güzellikleri, yaylaları, milli parkları, ören yerleri ve tabiat anıtlarıyla birçok turist ağırlamaktadır. Neolitik çağdan, yani MÖ 7000’lerden beri varlığını sürdüren bu şehirde gezilecek yerlere göz atalım.
Çankırı’da Gezilecek Yerler
Taş Mescit
Selçuklu döneminden Türkiye’ye kalmış en önemli tarihi miraslardan biri olan ve Çankırı’daki en önemli yapı olarak karşımıza çıkan Taş Mescit, 1235 yılında yaptırılmış ve 1242 yılında da Darulhadis kısmı ilave edilmiştir.
Yapının üzerinde bulunan ve gövdeleri birbirine dolanan yılan motifi günümüzde Tıp Sembolü olarak kullanılmaktadır. Bu parça zamanla orijinalliğini kaybetmiştir ancak aslına uygun şekilde yenilenmiştir. Diğer bir sembol olan ve su içen yılan olarak adlandırılan figür ise günümüzde Eczacılık Sembolü’dür.
Ilgaz Dağı Milli Parkı
Her mevsim kendine has bir güzelliği olan, kaliteli oksijene, oldukça zengin bitki örtüsüne ve çeşitli hayvanlara sahip olan Ilgaz Dağları Milli Parkı özellikle kış aylarında yoğun ilgi görmektedir. Kayak merkezi barındırdığından kış sporları, botanik gezileri, doğa yürüyüşü, dağ tırmanışı, bisiklet turları, safari, hayvan gözlemleri, kamp ve piknik gibi yapılabilecek birçok aktivite vardır.
Kayak Merkezi: Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi
Tabiat Anıtları
Çankırı’da bulunan en önemli hazinelerden olan yaşayan Tabiat Anıtları’nın ilki DokuzkardeşlerÇamı’dır. Bu ağaç 25 metre boyunda ve 200 yaşındadır. Yöre halkının inancına göre bu ağacın dalları alev almıyor ve ağacın dibindeki toprak, insan bedenindeki ağrılara iyi geliyor.
Bir diğeri, Eskipazar Türbe Cami Çamı ise 7,5 metre boyunda ve 300 yaşındadır. Yöre halkı bu bölgede bulunan mezarlığın kutsal olduğuna inanıyor.
Tuz Mağarası
Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervine sahip olan, yaklaşık 5000 yıllık geçmişi olan ve Çankırı’da en fazla ziyaret edilen yerlerden biri olan Tuz Mağarası; tuzdan meydana gelen sarkıt ve dikitleriyle, geniş bir yeraltı dünyası sunmasıyla ilgi çekici bir yerdir.
Mağaranın en dikkat çekici yanından biri de nem oranının sıfıra yakın olması sebebiyle içinde ölen canlıların çürümeden çok uzun yıllar korunabiliyor olmasıdır. Öyle ki mağaranın içinde 200 yaşında olduğu düşünülen ölü bir eşek bulunmaktadır. Bu eşek fosili ile bir tavşan ve yılan fosili de camlı bölmede ziyaretçilere sergilenmektedir.
Cendere Höyüğü
Cendere Höyüğü veya diğer adıyla Salman Höyük, Ilgaz’ın güneyinde bulunmaktadır. Hazine arayanların zarar verdiği höyükte Roma ve Bizans dönemlerinden kalma çok sayıda pişmiş toprak eserler bulunmaktadır. Tarihi Roma’dan önceye giden höyükte irili ufaklı çeşit çeşit kaya mezarları, oyulmuş mağaralar ve kaya kiliseleri olduğu tahmin edilen tamamlanmamış tapınak ve oyuklar mevcuttur.
Büyük Cami
Ulu Sultan Süleyman Camisi de denilen Büyük Cami, Kanuni tarafından kalfasına yaptırtılmış ve 1558 yılında ibadete açılmıştır. Kurşun kaplı kubbesi, kesme taş mihrabı, kilit taşları ile zengin bir mimariye sahiptir.
Çankırı Müzesi
Çankırı Müzesi’nde Neolitik Çağ’dan Eski Tunç Devri’ne, Hititler’den Helenistik döneme, Roma’dan Osmanlı’ya birçok döneme ait eserler sergilenmektedir. Arkeoloji ve Etnografya bölümleri vardır.
Çankırı Kalesi
Hititler döneminde yaptırılan kale, Romalılar, Bizanslılar, Danismentliler, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından kullanılmıştır. Çankırı tarihini yansıtan kale moloz taş ve tuğlalar ile inşa edilmiştir. Her dönemde restore edilen kale, günümüzde mesire alanı olarak da kullanılmaktadır.
Çankırı Evleri
Toplam sayısı 108 olan, dönemine ait jeolojik ve ekonomik yapısı hakkında bilgi veren Çankırı Evleri, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından tescillenip koruma altına alınmıştır. Klasik bir Türk evi özellikleri barındıran evler görülmeye değer.
Ayrıca Gezilebilecek Yerler
Müzeler: Ferit Akalın Radyo ve İletişim Müzesi, Tarihi Çamaşırhane Müzesi
Kaplıcalar ve Hamamlar: Çavundur Kaplıcaları, Tarihi Karataş Hamamı
Tabiat Parkları: Kenbağ Tabiat Parkı, Kadın Çayırı Tabiat Parkı, Hazım Dağlı TP
Göller: Osman Gölü, Karaören Gölü, Balıklı Göl, AlpsarıGöleti Mesire Alanı
Yaylalar: Kırkpınar Yaylası, Yapraklı Büyük Yayla
Diğer: Cam Seyir Teras, Çankırı Yaren Evleri, Koca Meşe, Sakaeli Kaya Mezaarları ve Peri Bacaları, Hüyük Yeraltı Şehri, Tarihi İstiklal Yolu, medreseler, köprüler, türbeler.
Çankırı Gezi Rehberi
Çankırı Mutfağı: Sarımsaklı Et, Bazlama, Yazma Çöreği, Yumurta Tatlısı, Kül Çöreği, Tatar Hamuru Çorbası, Yaren Güveci, Hameyli Tatlısı, Kuru Bamya, İnce Ekmek Muskası, Cevizli Un Helvası, Yumurtalı Fasülye Kavurması, Keşkek, Nokul, Höşmerim, Cimcik Çorbası…