Edirne Gezi Rehberi: Edirne; Marmara Bölgesi’nde bulunan, Trakya’nın en büyük şehri olan, asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, Osmanlı İmparatorluğu’na uzun yıllar başkentlik yapan ve Türkiye’nin Avrupa’ya açılan şehridir. Bu kapı, Yunanistan ve Bulgaristan’a açılmaktadır.
Hem coğrafi konumu hem de tarihi öneminden dolayı Edirne; sosyal, kültürel ve mimari açıdan zenginleşmiştir. Doğal ve tarihi güzellikleri ile gezilip görülmesi yerlerdendir. Özellikle camileri, kervansarayları, tarihi çarşıları ve köprüleri ile gezilecek yerler listesinde başı çekmektedir.
Osmanlı’dan miras kalan eserler dışında; deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz, Enez, Keşan ve Erikli sahilleri bulunmaktadır. Her yıl temmuz ayında düzenlenen geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile misafirlerini ağırlayan Edirne, nefis yemekleri ile de tadını damağınızda bırakır.
Edirne’de Gezilecek Yerler
Selimiye Camii
Mimar Sinan’ın inşa ettiği ve ustalık eserim diye tanımladığı Selimiye Camii, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. 1566-1574 yılları arasında inşa edilen cami, Edirne’deki tarihi yerler arasında görülmesi gereken yapıların başında gelmektedir.
Cami mimarisinin doruk noktası olarak kabul edilen, her yıl turistlerin akınına uğrayan cami, Edirne’nin sembollerinden birisidir. Üçer şerefeli dört adet minaresi olan cami, ihtişamlı bir görüntüye sahiptir. Açık havalarda Rodop Dağları’ndan ve Uzunköprü’den görülebilmektedir.
Eski Cami
Ulu Cami olarak da bilinen Eski Cami; 1403 yılında inşa edilmiştir. Osmanlı padişahlarının kılıç kuşanma törenlerinin düzenlendiği ve Cuma namazları için kullanılan camide, Hacı Bayram-ı Veli de vaaz vermiştir. Ayrıca Mekke’den getirilen ve Kabe’nin küçük bir parçası da bu camide bulunmaktadır. Manevi ve mimari açıdan önemli özelliklere sahiptir.
Tarihi Rüstem Paşa Kervansarayı
Mimar Sinan tarafından ortaya çıkarılan ve Kanuni’nin sağ kolu Rüstem Paşa’nın isteği üzerine yapılan kervansaray; dikdörtgen bir avludan odalara girilecek şekilde ve katlı yapı olarak inşa edilmiştir. Günümüzde otel olarak kullanılan kervansaray, başarılı restorasyon çalışmaları sonucunda Ağa Han Mimarlık Ödülü almıştır.
Sultan II. Bayezid Külliyesi – Sağlık Müzesi
Külliyenin inşası 1484 yılında başlamış ve 1488 senesinde tamamlanmıştır. Külliyenin içerisinde Sağlık Müzesi olarak hizmet veren bölümü ile cami kısmı en çok ilgi gören yerleridir. Müzede geçmişte özellikle ruh sağlığı ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi edinmek mümkündür.
Dünyevi ve uhrevi yaşamı bünyesinde barındıran külliye, çeşitli desenleri, süslemeleri ve 23 metre çapındaki geniş kubbesiyle gösterişli bir mimari yapıdır.
Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Atatürk’ün emriyle 1925 yılında açılan müze, Edirne’nin ilk arkeolojik müzesidir. Ankara Etnografya Müzesi ve Topkapı Sarayı Müzesi’nden de bazı eserlerin getirildiği Edirne Müzesi, arkeoloji ve etnografya bölümlerinden oluşmaktadır. Arkeoloji bölümünde; 35 milyon yaşında olan çeşitli hayvanlara ait fosiller bulunmaktadır. Ayrıca Neolitik ve Kalkolitik Çağa ait kalıntılar, Hitit ve Urartu medeniyetlerine ait de kalıntılar görmek mümkündür. Etnografya bölümünde ise; Edirne’nin günlük yaşamına dair ipuçları, Edirne ev yaşamına dair odalar, Türk hamamı, ahşap eşyalar, silahlar, günlük kıyafetler ve gümüş eserler sergilenmektedir.
Aziz George Kilisesi
Edirne’de aktif olan iki Bulgar Ortodoks kilisesinden biri olan Aziz George Kilisesi, 1880 yılında inşa edilmiştir. Türkiye’de ibadete açık olan nadir kiliselerden olan yapıda, Bulgar kültürüne ait etnografik eserler de sergilenmektedir. Ayrıca içerisinde kütüphane de vardır.
Kutsal Büyük Sinagog
1905 yılında Osmanlı’da bulunan 13 sinagog yakılmış ve 1906 yılında Osmanlı hükümeti tarafından verilen izin ile Kutsal Büyük Sinagog, Yahudi cemaati tarafından inşa ettirilmiştir. Yahudi dünyası için önemli bir ibadet noktası olan sinagog, Türkiye’deki en büyük sinagog olma özelliğinin yanı sıra, Avrupa’nın da en büyük sinagoglarından birisidir.
Edirne Gezi Rehberi:
Edirne’de Gidilmeye Değer Yerler
Camiler: Üç Şerefeli Camii (Burmalı Cami), Muradiye Camii
Medreseler: Saatli Medrese, Peykler Medresesi
Kervansaray: Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı
Konak-Köşk: Hafızağa Konağı, Mehmet Av Köşkü
Köprüler: Meriç Köprüsü, Ergene Köprüsü (Uzunköprü)
Kale-Kule: Enez Kalesi, Makedonya Saat Kulesi
Müzeler: Selimiye Vakfı Müzesi, Balkan Savaşı Müzesi, Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi
Mimari Yapılar: Adalet Kasrı, Eski Tren Garı (GSF), Tarihi Edirne Evleri, Lozan Anıtı, Karaağaç Tren Garı
Cadde–Sokak–Çarşı: Bedesten, Saraçlar Caddesi, Karaağaç Mahallesi, Kırkpınar Er Meydanı
Hamamlar: Sokullu Hamamı, Saray Hamamı
Plajlar: Enez Sahili, Yayla Sahili, Erikli Plajı, İbrice Koyu, Saroz İbrice Limanı, Saros Körfezi
TabiatParkları: Gökçetepe Tabiat Parkı, Danişment Tabiat Parkı
Ormanlar: Edirne Söğütlük Kent Ormanı, Sarayiçi Tavuk Ormanı
Göller: Gala Gölü, Erikli Tuz Gölü, Enez Dalyan Gölü
Nehirler: Meriç Nehri, Tunca Nehri
Dağlar: Koru Dağları
Ayrıca: Edirne gezi rehberi denildiğinde eklenmesi gereken rotalardan biri de Hıdırlık Tabyası’dır.
Edirne Mutfağı: Elbasan Tava, Edirne Tava Ciğeri, Bulgur Çorbası, Büryan, Mutancana, Mamzana, Kadınbudu Köfte, Soğanlu Tavuk Yahni, Zirva, Ciğer Sarma, Kabak Bastı, Ispanak Mücveri, Akıtma, Kandilli Mantı, Piyaziye, Zerde, Gaziler Helvası, Cevizli Oturtma, Bademli Baklava, Acı Badem Kurabiyesi, Kavala Kurabiyesi…