Elazığ Gezi Rehberi

Elazığ gezi rehberi: Elazığ; Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan ve rakımı 1070 metre olan bir şehirdir. İlk yerleşim izlerine MÖ 2000’li yıllara rastlanan Elazığ’da, Hurriler’den Hititler’e, Urartular’dan Bizans’a, Türk boylarından Osmanlı’ya uzanan geniş bir tarih yelpazesi vardır.

Bölgenin gelişmiş şehirlerinden biri olan Elazığ’ın hem tarihi yapıları hem de muhteşem doğası vardır. Tarihin büyük bölümünde önemli bir yerleşim yeri olarak kullanılması sonucu kültürel zenginliğe sahip olan şehirde; tarihi medreseler, kaplıcalar, kaleler, camiler ve türbelerin yanı sıra güzel doğasıyla iç içe kanyonları, gölleri ve dağları vardır.

Şehri görmeye gelen misafirlerin, halk oyunları, gelenek ve görenekleri ile yöresel lezzetlerini de yakından takip etmesini öneririz. Özellikle, UNESCO Dünya Kültür Mirası Temsili Listesi’nde de bulunan Kürsübaşı gecelerinde şarkılar ve türküler söylenir, yarışmalar yapılır, sohbetler edilir.

Elazığ Gezi Rehberi:

Harput Kalesi

Urartuların tarihi mirası olan Harput Kalesi’nin MÖ 8.yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Kale, MÖ 6.yüzyılda Persler, sonrasında Part, Roma, Sasani ve Bizanslar tarafından kullanılmıştır. Kale, tarih boyunca paylaşılamamış ve uğruna birçok mücadeleye tanık olmuştur. 11.yüzyıla kadar Bizanslar’da kalan kale, daha sonra Türk beylikleri ve Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

Halk arasında Süt Kalesi olarak da anılan kalenin efsanesine göre, o dönem yaşanan su katlığı nedeniyle kalenin yapımında süt kullanıldığı yönündedir. Tarih boyunca kuşatılması oldukça zor olan kale, dikdörtgen yapıda ve iç-dış olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor. Kalenin içinde ise insanların ihtiyaç duyabileceği birçok yapı yer alıyor ve bu da kalenin yaşam alanı olarak inşa edildiği gösteriyor.

Harput Buzluk Mağarası

Tarihi Urartulara dayanan Buzluk Mağarası’nın en önemli özelliği yazın serin kışın sıcak olmasıdır. Jeomorfolojik yapısı ile mağaranın içinde oluşan klimatolojik koşullar ve hava sirkülasyonu nedeniyle, yazın doğal tabakalar, sarkıtlar ve dikitler şeklinde buzlar meydana çıkıyor. Kış aylarında ise tam tersi bir etki görülüyor ve sıcak hava meydana geliyor. Eski tarihlerde Serince olarak da anılan mağara, çevre köyler tarafından buzdolabı olarak kullanılırmış.

Saklıkapı Kanyonu

Doğa harikası olan Saklıkapı Kanyonu, karstik oluşumları, flora ve faunasıyla görenleri etkilemeyi başarıyor. 4 km uzunluğa sahip olan kanyonun bir ucu da Fırat Nehri’ne açılıyor.

Kara Leylek Kanyonu

Fırat Nehri üzerinde bulunan ve ismini dünyada 10-15 bin çift olduğu düşünülen karaleyleklerin burada yuvalamasından alan kanyon, Elazığ’da bulunan bir başka doğa harikası yer. Ayrıca kanyona tekneler ile ulaşım sağlanabiliyor.

Çırçır Şelalesi

Şelaleleri ile dikkat çeken Elazığ’ın doğal güzelliklerinde ilk sıralara oynayan Çırçır Şelalesi, dünyanın en genç şelalesi olarak da biliniyor. Keban Barajı’ndan akan suların birleşmesi ile oluşan ve şehvetle dökülen sularıyla gizli cennet olarak anılan şelale görülmeye değer.

Hazar Gölü

Türkiye’nin doğal güzellikleri arasında yer alan Hazar Gölü, mavi ve yeşilin uyumuna tanık olabileceğiniz güzel bir sahil şeridi ile dikkat çekiyor. Berrak, sodasız ve tuzsuz suyu ile kocaman bir göl olan Hazar, halk tarafından Hazar Denizi olarak da anılıyor.

Gölün altında şehir olduğu iddia edilen Hazar’da; dalış etkinlikleri, tekne gezileri, su sporları gibi etkinlikler yapılabiliyor. Ayrıca gölün etrafında birçok işletme de yer alıyor.

Keban Baraj Gölü

Elazığ’ın en popüler yerlerinden olan Keban Barajı ve Gölü, aynı zamanda Atatürk Barajı ile Türkiye’nin en büyük göllerinden biri olma özelliğine sahiptir. Elazığ’ın tüm elektrik ihtiyacını karşılayan baraj, 675 kilometrelik bir alanı kaplıyor. Baraj yapımından sonra yapılan Keban Barajı Gölü’nde çok fazla balık türü bulunuyor.

Meryem Ana Kilisesi

Dünyanın bilinen en eski ikinci kilisesi olan Meryem Ana Kilisesi; Kızıl Kilise, Süryani Kilisesi ve Yakubi Kilisesi olarak da anılıyor. İçerisinde bulunan taş tablete göre MS 179 yılında yapılan kilisede, her yıl 15 Ağustos’ta Meryem Ana Günü’nde festival yapılmakta ve Üzüm Bayramı olarak anılmaktadır. Dünyada önemli bir manevi yeri olan kilise maalesef bakımsız kalmış durumda.

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Müze, Fırat Üniversitesi’nin Mühendislik Fakültesi’nde yer almaktadır. Müze içerisinde; arkeolojik eserler ve sikke salonu, halı ve kilim galerisi, etnografya bölümü olmak üzere 3 bölüm bulunmaktadır. Elazığ ve çevresinden çıkarılan eserler ile şehrin tarihi, coğrafi ve kültürü dokusuna dair izler barındırıyor. İçerisinde 15 bini aşkın arkeolojik eser, 5 binin üzerinde etnografik eser ve 10 binin üzerinde sikke yer alıyor.

Elazığ’da Bulunan Diğer Tarihi Yapılar: Harput Ulu Cami, Eski Hükümet Konağı, Elazığ Kapalıçarşı, Tarihi Palu Köprüsü, Mansur Baba Türbesi, Arap Baba Türbesi, Üryan Baba Türbesi, İzzet Paşa Camii, Kurşunlu Cami, Hoca Hasan Hamamı, Demirkapı Han, Şefik Gül Kültür Evi, Balak Gazi Anıtı, Üç Lüleli Çeşme, Palu…

Elazığ’da Bulunan Diğer Önemli Yerler: Golan Kaplıcaları, Hazarbaba Kayak Merkezi, Elazığ Kültür Parkı, Keban Ağın…

Elazığ Mutfağı: Tutmaç, Umaç Aşı, Anamaşı, Harput Çorba, Lobik Çorba, Kara Kavurma, Gömbe, İçli Köfte, Sırın, Küncülü Köfte, Kibe Dolması, Patile, Harput Köfte, Balakgazi Böreği, İşgene, Orcik, Bastık, Pekmez, Ağın leblebisi, Dolanger Tatlısı, Menegiç Kahvesi, Çedene Kahvesi…

Elazığ Gezi Rehberi

Önceki gönderi

Erzincan Gezi Rehberi

Sonraki gönderi

Eskişehir Gezi Rehberi

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak