Eskişehir Gezi Rehberi

Eskişehir gezi rehberi: Türkiye’de en yaşanılabilir şehirler arasında ilk sıralarda bulunan ve her geçen yıl sırasını yükseltmeyi başaran, geçmişini yaşayan ve bir o kadar da modern olan bir İç Anadolu şehri, Eskişehir.

Milattan önce 4 binli yıllara uzanan tarihi ile medeniyetin beşiği olmayı başarmış Eskişehir’de, ilk yerleşim MÖ 14.yüzyılda Hititler ile başlamıştır. Sonrasında Frigler, Lidyalılar, Persler, Makedonya Krallığı, Roma ve Bizans’a ev sahipliği yapan şehir 1074 yılı itibariyle Anadolu Selçuklu ile başlayan Türk devletlerine ev sahipliği yapmıştır.

Tarihinin yanı sıra doğal güzellikleri bol olan, Yunus Emre’nin yurdu, Naserettin Hoca’nın mirası, kuruluş ve kurtuluşa ev sahipliği yapan, renkli gece hayatı, Odunpazarı evleri, lületaşı ve çiböreği ile ünlü bu güzel şehirde gezilecek yerlere göz atalım.

Eskişehir Gezi Rehberi:

Sazova Parkı

Eskişehir’de gezilmesi gereken yerlerden biri olan ve şehrin simgelerinden biri haline gelen Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı, 400 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Özgün ve özel tasarımıyla diğer parklardan sıyrılan Sazova Parkı’nda sanatsal, kültürel, bilimsel ve doğal birçok etkinlik alanı bulunuyor.

Her yaştan insana hitap eden, gezmekle bitmeyecek olan Sazova’nın içerisinde 25 bin metrekarelik bir göl, Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Sabancı Uzay Evi, Esimyatürk Türk Dünyası Şaheserleri, Kültür ve Sanat Merkezi, Eti Sualtı Dünyası, Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi, Bilim Deney Merkezi, hayvanat bahçesi, buharlı mini tren, çocuk oyun alanları, konser alanları ve amfi tiyatro yer alıyor.

Porsuk Çayı ve Adalar

Eskişehir denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan ve şehrin en canlı noktalarından biri olan Porsuk Çayı, şehrin göbeğinde Tepebaşı ve Odunpazarı ilçeleri arasında uzanan ve üzerinde gondol turlarının da yapılabildiği oldukça popüler olan bir turizm noktasıdır. Çevresi yeşillik alanlar ve güzel manzara noktalarıyla ünlü olan Porsuk Çayı’nın popüler olmasına en büyük katkıyı da, halk arasında Köprübaşı olarak anılan ve sürekli canlı olan Adalar Bölgesi yapmaktadır.

Odunpazarı Evleri

Odunpazarı, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor ve şehrin ilk yerleşim yeri olma özelliği taşıyor. Bu nedenle Osmanlı kent mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan ilçe, Tarihi Odunpazarı Evleri ile tanınıyor.

Ahşap süslemeli ve birbirine bitişik cumbalı evleri, kıvrımlı yolları ve çıkmaz sokakları ile muhteşem bir atmosfere sahip olan Odunpazarı, Eskişehir’deki en popüler turizm noktalarından bir tanesi.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Eskişehir’in tarihine ışık tutan ve simgesel yapılarından biri olan Kurşunlu Camii ve Külliyesi, 1525 yılında, Odunpazarı ilçesinde yaptırılmıştır. Melek ve Gazi lakalplı Çoban Mustafa Paşa tarafından yapılan caminin kervansaray kısmı ise Mimar Sinan tarafından yapıldığı biliniyor.

Kurşunlu Camii içerisinde yer alan kervansarayda Cam Sanatları Merkezi ve Sıcak Cam Üfleme Atölyesi bulunuyor. Ayrıca Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali’ne de ev sahipliği yapıyor.

Odunpazarı Modern Müze (OMM)

Odunpazarı Modern Müze, dünyanın ve Türkiye’nin birçok noktasından çağdaş ve modern eserlerinin sergilendiği bir müzedir. Odunpazarı evleri arasında hizmet veren ve mimari açıdan oldukça etkileyici olan müze; toplumun kültürel, sosyal ve sanatsal hayatının gelişmesine yardımcı olmak, sanatın toplum ekseninde gelişmesini ve gelişmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Etkileyici mimari yapısıyla Eskişehir’de simgeleşmiş yapılardan biri haline gelen müze. Metrekarelik bir alana sahip ve üç kattan oluşuyor. Müzenin içerisinde, sergi salonları, atölyeler, müze dükkanı, etkinlik alanları, kafe ve 14 odalı butik otel bulunuyor. Geçici ve kalıcı olmak üzere yerli ve yabancı birçok önemli ismin resim, heykel, enstalasyon ve yeni medya sanatına dair örnekleri yer alıyor.

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından yaptırılan Balmumu Heykelleri Müzesi, dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan Madam Tussaudbalmumu müzelerinin Türkiye’deki ilk örneğidir. Odunpazarı ilçesinde bulunan ve şehirdeki en ilgi çekici müzelerden biri olan müzede yerli ve yabancı önemli liderlerin, tarihi şahsiyetlerin, popüler insanların 200’den fazla heykeli sergileniyor.

Not: Müzeden elde edilen gelir, kız çocukları ve engelli çocukların eğitim masrafları için kullanılıyor.

Eskişehir’deki Diğer Önemli Müzeler: Kurtuluş Müzesi, Tülomsaş Devrim Arabaları Müzesi, Eğitim Karikatürleri Müzesi, Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, Eskişehir Lületaşı Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Esminyatürk, Eti Arkeoloji Müzesi, Eskişehir Havacılık Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Ahşap Eserler Müzesi, Fotoğraf Müzesi, TCDD Eskişehir Müzesi, İnönü Savaşları Karargah Evi, Kent Belleği Müzesi, Bor ve Etnografya Müzesi…

Balıkdamı Kuş Cenneti

Türkiye’nin en büyük sulak alanlarından biri olan ve İç Anadolu’nun Amazon’u olarak anılan Balıkdamı Kuş Cenneti, 30 bin dönümlük geniş bir arazide yer alıyor. Özellikle Asya’daki kuşların uğrak noktası olan yer, 256 çeşit göçmen kuş türüne ve bir o kadar da balık türüne ev sahipliği yapıyor. Yaban hayatı koruma sahası ilan edilen doğa harikası yerin doğaya zarar vereden tadının çıkarılması gerekiyor.

Han Yeraltı Antik Kenti

Yer altına uzanan kat kat mekanları ile dikkat çeken Ham Yeraltı Kenti’nin tam olarak ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. MS 1 ila 6.yüzyıllar arasında artan Arap akınlarından korunmak için. Bölge halkı tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Arkeolojik sit alanı olarak tescillenen yerde; tahıl ambarları, tavandaki motifler, yol şebekesi ve günümze kadar kalmayı başaran kalıntıları ile bölgenin tarihi hakkında önemli fikir veriyor. Bu arkeolojik değer hamam ve Hüsrev Paşa Camii ile tamamlanıyor.

Eskişehir’deki Önemli Tarihi Yapılar

Kaleler: Akhisar Kalesi, Akpare Kale, Asar Kale, Deveboynu Kalesi, Doğanlı Kale, Dübecik Kale, Pişmiş Kale, Gökgöz Kale, Kocabaş Kale, Seyircek Kale, Karacahisar Kalesi, Gökçekısık Kale

Anıt ve Mezarlar:Solon’un Mezarı (Aslanlı Mabet), Gerdekkaya Mezar Anıtı, HamamkayaFrig Kaya Mezarı, Asmacık İnleri Kaya Mezarları, Dede Korkut Anıt Duvarı, Hava Şehitliği, Kanlıpınar Şehitliği

Türbe ve Külliyeler: Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi, Battal Gazi Külliye ve Türbesi, Melik Gazi Türbesi, Alemşah Kümbeti, Şeyh Sücaeddin Veli Külliyesi

İbadethaneler: Sivrihisar Ermeni Kilisesi, Berberini Kaya Kilisesi, Abbas Halim Paşa Camii, Akoğlan Camii

Tarihi Alanlar: Ballıhisar Antik Kenti (Pessinus), Midas Anıtı, Sivrihisar Saat Kulesi

Çarşılar ve Caddeler: Arasta Çarşısı, Çukur Çarşısı, Eskişehir Sanat Çarşısı, Kırık Ambar Çarşısı, Atılhan El Sanatları Çarşısı, İki Eylül Caddesi, Ulus Anıtı Meydanı

Eskişehir’de Doğa İçinde Yerler

Yeşil Alanlar: Şehri Derya Parkı ve KanlıpınarGöleti, Şehri Aşk Adası, Musaözü Tabiat Parkı, Eskişehir Kent Ormanı, Kanlıkavak Parkı, Japon Bahçesi, Toprak Dede Parkı, Odunpazarı Botanik Parkı, Regülatör Piknik Alanı

Şelaleler: Gürleyik Subaşı Şelalesi, Beşikderesi Şelalesi

Göller: Sarısungur Göleti, KanlıpınarGöleti

Eskişehir Mutfağı: Balaban Köfte, Yufkalı Büryan, Çibörek, Kıygaşa, Kavurma Börek, Haşhaşlı Gözleme, Abısta, Kelem Dolması, Acıgıcı, Tavşan Güveci, Göbete, Haşhaşlı Lokum, Kuzu Sorpa, Ağzı Açık, Nohutlu Mantı, Sivrihisar Baklavası, Met Helvası, Haşhaşlı dolama, Mercimekli Mantı, Boza, Harşıl…

Eskişehir Gezi Rehberi:

Önceki gönderi

Elazığ Gezi Rehberi

Sonraki gönderi

Gaziantep Gezi Rehberi

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak