Hakkari Gezi Rehberi

Hakkari Gezi Reberi

Hakkari gezi rehberi: Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Hakkari, doğu sınırında Irak ve İran’la komşudur. Tarihi 6 bin yıl öncesine uzanan Hakkari’de ilk düzenli yerleşim Hurriler tarafından sağlanmış, daha sonra Urartular, Persler, Araplar, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi devletlere ev sahipliği yapmıştır.

İrili ufaklı birçok dağ bulunan Hakkari, en dağlık şehirlerden birisidir ve %88’i dağlarla kaplıdır. 4.150 metrelik rakıma ulaşan Cilo Dağı Hakkari’nin en yüksek ve önemli dağlarından birisidir. Coğrafi konumu nedeniyle sert bir karasal iklim yaşanan Hakkari’de yazlar sıcak ve kurak, kışlar çok soğuk ve kar yağışlı geçmektedir.

Tarih boyunca birçok medeniyetin hakimiyetine girmesiyle köklü bir geçmişe sahip olan Hakkari’de kaleler, camiler, saraylar, köprüler ve kiliseler yer alıyor. Ayrıca kayak ve doğa turizmi ile de ziyaretçilerine birçok alternatif sunan Hakkari’de gezilecek yerlere göz atalım.

Hakkari’de Gezilecek Yerler

Meydan Medresesi

Hakkari’nin en eski medresesi olan Meydan Medresesi, 1700 yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. 3 asırdan fazladır ayakta kalmayı başaran medrese, mimari açıdan da son derece ihtişamlıdır. Şehrin düzlük bir konumunda avlulu medrese planına göre yapılmıştır.

Şehri kuşbakışı izleme fırsatı sunan medresede bir tanesi mescit olarak kullanılan 14 oda bulunmaktadır. İki katlı mimarisi ve avlusuyla dikkat çeken medresede zamanında yabancı dil eğitimleri verilmiştir.

Kayme Sarayı

Orada bulunan kitabeye göre 1900’lü yılların başında yaptırılan Kayme Sarayı, iki katlı ve dikdörtgen yapılıdır. Günümüze sapasağlam gelmeyi başaramamış bir yapı olması nedeniyle günümüzde restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Çalışmalar tamamlandıktan sonra müze şeklinde faaliyet gösterecek olan Kayme Sarayı’nın etrafında birçok tarihi mezarlık bulunmaktadır.

Şemdinli Taş Köprü

Şemdinli Nehri’nin üzerinde bulunan, etkileyici bir mimari dokuya sahip olan Şemdinli Taş Köprüsü, üzerinde yer alan kitabeye göre 1898 yılında şehrin önemli bir mimarı tarafından yaptırılmıştır. Irak yolu üzerinde bulunan köprü 17 metre uzunluğunda, 11 metre yüksekliğindedir ve kesme taşlardan yapılmıştır.

Antik Kaya Resimleri

7500 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen ve 1938’de ortaya çıkarılan bu resimler, tarih öncesinde yaşayan insanlardan kalan eserlerdir. Cilo-Sat Dağları’nın Gevrek Vadisi’nde bulunan sarp kayalıklara çizilen resimler arasında, insan suretleri, hayvan şekilleri ve çeşitli semboller yer alıyor.

Diğer Önemli Tarihi Yapılar: Dev Evleri (Dirheler), Urartu Mezarlığı, Zeynel Bey Medresesi, Kelat Sarayı, Nasturi Kilisesi

Hakkari Kilim Müzesi

2008 yılında açılan ve Hakkari’deki ilk ve tek müze olan Kilim Müzesi’nde kentin geleneksel el sanatlarından oluşan kilimler sergilenmektedir. Müzede 3 atölye bulunuyor ve burada dokunan kilimler ülkenin pek çok yerine satılmak üzere gönderiliyor. Müze gezerken kilim satın almak da mümkün.

Merga Bütan Kayak Merkezi

2700 metrelik rakıma sahip olan Merga Bütan Kayak Merkezi, Profesyonel ve amatör birçok kayakçı için elverişli pistler barındırmaktadır. Yılın 6 ayı kayak yapılabilen merkez, Türkiye’de kayak sezonunun en erken açıldığı yerdir. Karlarla kaplı dağları ve etkileyici manzarasıyla kış turizmi için önemli bir yer haline gelmiştir.

Cennet Cehennem Vadisi

Dört mevsimin bir arada yaşandığı ve 3500 metrelik rakımda yer alan Cennet Cehennem Vadisi, doğal güzellikleri ile dikkat çekici bir konumdur. Bir bölümü yüzlerce yıllık dev buzullarla sarılı olan vadinin diğer bölümü çiçeklerle süslenmiş rengarenk bir manzara ev sahipliği yapıyor. Vadinin ortasında yine bu adı taşıyan bir dere akmaktadır. Lezzetli mantarların da yetiştiği vadide konaklama, kamp, kaya tırmanışı ve doğa yürüyüşü gibi aktiviteler yapılabilmektedir.

Zap Vadisi

Hakkari’deki en popüler yerlerden birisi olan Zap Vadisi, aylarca karlar altında kalan şehirdeki diğer zirvelerin aksine Akdeniz iklimini andıran mikro iklimi ile etkileyici bir bitki örtüsüne ev sahipliği yapıyor. Bu iklim türü sayesinde cennet hurması, erik, dut, ceviz ve nar gibi birçok meyve yetişen vadide; Özellikle . Foto Safari ve Doğa Sporları Festivali dönemlerinde rafting, kaya tırmanışı, yamaç paraşütü, off-road, ziblen, paintball gibi faaliyetler yapılabilmektedir.

Seyithan Gölü

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, Cilo Dağı’nın zirvesinde, Berçelen Yaylası’nda bulunan Seyithan Gölü, Hakkari’nin en güzel yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Eşsiz bir doğaya sahip olan yere yerel halk, yazları göç ediyor ve kışa kadar konaklıyorlar. Günümüzde dağcılık, kayak sporları ve avlanmak için de kullanılabiliyor.

Durankaya Yaylası

Birçok güzel yayla bulan Hakkari’de öne çıkan yaylalardan birisi olan Durankaya Yaylası, 2500 metrelik rakıma ve muhteşem bir doğaya sahip. Yeşilin her tonunu barındıran ve bahar geldiğinde rengarenk çiçekler açan yaylada birçok kişi kamp yapıyor ve konaklıyor.

Diğer Önemli Doğal Yerler: Mergan Vadisi, Mor Dağı, Sat Dağı, Sümbül Dağı, Ore Şelalesi, Berçelen Yaylası, Golan Yaylası, Peri Bacaları, Uludoruk, Zap Suyu…

Hakkari Mutfağı: Hakkari gezi rehberi denildiğinde yöresel yemeklerden de söz etmek gerekir. Hakkari’ye özel meşhur yemekler ise şunlardır: Maşin Çorbası, Kemikli Kavurma, Parmak Kebabı, Keşkek, Tandır Ekmeği, Yüksekova Kebabı, Jajik, Sengeser, Corti Aşı, Doleme, İçli Köfte, Doğama, Çevirmeli Pilav, Otlu Peynir, Lalaped, Çukurca Tahini, Cembeli…

Hakkari Gezi Rehberi

Sonraki gönderi

Hatay Gezi Rehberi

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak