Hatay gezi rehberi: Hatay, Akdeniz Bölgesi’nin doğu kıyılarında ve Türkiye’nin en güneyinde bulunan şehirdir. İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen Hatay, pek çok farklı kültür ve inanışın bir arada yaşadığı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Öyle ki yapılan kazı çalışmalarına göre MÖ 100 bine kadar uzanan kalıntılar ortaya çıkmıştır. Ancak ilk yerleşim Tunç Çağı’nda Akatlar tarafından gerçekleşmiş. Daha sonra Mısırlılar, Hititler, Urartular, Asurlular, Persler, Makedonya, Asya İmparatorluğu, Roma, Bizans, Emeviler, Abbasiler, Türk beylikleri, Memlükler ve Osmanlı gibi sayısız uygarlık ve imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır. MÖ 300 senesinde kurulan Antakya, Asya İmparatorluğu’nun başkentliğini yapmış ve dönemin en büyük üçüncü şehri olmuştur.
Üç büyük dinin hoşgörü içinde temsil edildiği kardeşlik şehri Hatay, UNESCO tarafından “barış kenti” seçilmiştir. Zengin tarihi güzelliklerinin yanı sıra; doğal güzellikleri, deniz, kum, güneşi ve eşsiz lezzetleri ile gezilmeye değer bir şehir olan Hatay’da gezilecek yerlere göz atalım.
Hatay’da Gezilecek Yerler
Beşikli Mağara
SeleukeiaPieria adlı antik kentin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Beşikli Mağara, tamamen kayaların oyularak yapıldığı, taş sütunları, kemerleri ve taş merdivenleri ile dikkat çeken tarihi bir mezarlıktır. Tam olarak kimlere ait olduğu bilinmeyen mezarlıkta Roma dönemine ait kralın mezarı ve oradaki halkın mezarları bulunmaktadır. Ttitus Kaya Tüneli’ne 100 metre mesafede bulunan mezarlıkta toplam 12 mezar bulunmaktadır.
Titus Kaya Tüneli
Günümüzden yaklaşık 2000 yıl önce yapılan ve mühendislik harikası olan bu tünel, dünyada elle yapılmış en büyük tünel olma özelliğine sahiptir. 380 metre uzunluğuna, 7 metre yüksekliğine ve 6 metre genişliğine sahip olan tünel, Roma döneminde, sel sularından korunmak amacıyla yapılmıştır.
Aziz Simeon Manastırı
Etkileyici bir taş işçiliğine sahip Aziz Simeon Manastırı, MS 6.yüzyılda inşa edilmiştir. Büyük taş kütlelerinden oluşan manastırda, 3 kilisenin, bir vaftizhanenin ve Aziz Simeonsütunun varlığı söz konusudur. Tarihi hikayeye göre, depremde ailesini kaybeden Simeon, kendisi Hristiyanlığa adayarak 40 yıl boyunca kendisini bu manastıra adayarak bu sütun üzerinde yaşamını sürdürüyor.
Payas Kalesi
Hatay’daki tarihi eserler arasında büyük öneme sahip olan Payas Kalesi, 1200’lü yıllarda Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir. Kıyıdan 700 metre uzaklıkta bulunan kale birçok medeniyet tarafından kullanılmıştır. İlk başta tapınak şövalyelerine ait olan kale yolculuk eden Hristiyanları korumak için kullanılmış, daha sonra Kıbrıs’ın fethinde önemli rol oynamış, bir dönem çocuk hapishanesi olarak kullanılmıştır.
Habib-i Neccar Camii
Anadolu’da inşa edilen ilk cami olma özelliğini taşıyan Habib-i Neccar Camii, Antakya’nın Araplar tarafından 638 yılından sonra ele geçirilmesinin ardından inşa edilmiştir. Tarihi zenginliği, mimari dokusu ve yıllara meydan okumasıyla dikkat çeken camii, aynı zamanda Hz. İsa’nın havarilerinin kabirlerinin bulunması nedeniyle de pek çok Hristiyan tarafından ziyaret ediliyor.
St. Pierre Kilisesi
Dünyadaki ilk Katolik kilisesi olma özelliği taşıyan St. Pierre Kilisesi, Hristiyan dünyası için manevi bir öneme sahiptir. Öyle ki 1963 yılında Papa VI. Paul tarafından hac yeri olarak ilan edilmiştir. Bir kısmının kayalara oyularak yapılan kilise, kayalardan sızan suyun toplandığı bir havuza sahip olmasıyla da dikkat çekmektedir. Ayrıca içerisinde MS 4. – 5. yüzyıllara ait olduğu tahmin edilen mozaik kalıntıları ve gizli bir tünel de bulunmaktadır.
St. Pierre Kilisesi’nin çok yakınında bulunan ve MÖ.2.yüzyıldan günümüze gelen “Cehennem Kayıkçısı” büstü de görenleri etkilemektedir. Büst 4 metre yüksekliğinde ve 1,5 metre genişliğindedir.
Antakya Arkeoloji Müzesi
Oldukça modern şekilde tasarlanan ve Hatay’ın tarihi hakkında en zengin koleksiyonlara sahip müze, 2014 yılından beri ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Dünyanın en önemli mozaik eserlerini, Hatay’ın köklü tarihini, Paleolitik dönemden Osmanlı dönemine kadar birçok medeniyete ait eserleri, önemli mezarları ve lahit kalıntılarını müze içerisinde görmek mümkündür.
Diğer Önemli Tarihi Yerler: Affan Kahvesi, Bakras Kalesi, Darb-l Sak Kalesi, Eski Antakya Evleri, Hatay Ulu Cami, Sarı Selim Camii, Aziz Pavlus Ortodoks Kilisesi, Vakıflı Köyü…
Müzeler: Antakya Mozaik Müzesi, İskenderun Deniz Müzesi, Aromatik Bitkiler Müzesi, Antakya Cam Müzesi
Musa Ağacı
Hatay’da en fazla ziyaret edilen yerlerden biri olan Musa Ağacı’nın, yaklaşık 3 bin yıldır hayatta olduğu düşünülmektedir. Asırlık çınar ağacının efsanesine göre, Hz. Musa ve Hz. Hızır Musa Dağı’na çıkarken burada mola verir ve Hz. Musa asasını burada unutur. Geri döndüğünde ise asanın filizlenip ağaç olduğunu görür. O günden bugüne o çınar ağacı, Musa Ağacı olarak kabul edilir.
Diğer Görülmesi Gereken Yerler: İskenderun Körfezi, Samandağ, Hıdırbey Köyü
Kaplıcalar: Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları, Erzinn Başlamış Kaplıcaları
Plajlar: Samandağ Sahili, Karaağaç Plajı, Arsuz Hatay Plajı, Burnaz Plajı
Caddeler: Uzun Çarşı Caddesi, Kurtuluş Caddesi
Nehir/göller: Yenişehir Gölü, Asi Nehri
Parklar: Belen Geçidi Tabiat Parkı, Antakya Parkı
Yayla:Batıayaz Yaylası
Şelaleler: Harbiye Şelaleleri, Kapılı Değirmenli Şelale
Mağaralar:Sarıseki Mağarası, Kara Mağarası
Hatay Mutfağı
UNESCO Dünya Gastronomi şehri kabul edilen Hatay’a pek çok kültürden eşsiz lezzetler miras kalmıştır. İşte onlardan bazıları:
Yemekler: Hatay gezi rehberi ile mutlaka denemeniz gereken yöresel yemeklere de değinmek gerekiyor: Fellah Köfte, Kağıt Kebabı, Belen Tava, Tuzda Et Tavuk, Firik Pilavı, Biberli Ekmek, Ekşi Aşı, Haylan Kabağı, Tepsi Kebabı, Sembusak, Sarı Bülbül, Kaytaz Böreği, Katıklı Ekmek, ŞıhılMahşi, Şıh Mualla, Kepse Pilavı, İçli Köfte, İskenderun Döneri…
Çorbalar:Kumbursiye Çorbası, Şişperek Çorbası, Ispanak Borani…
Meze/Salatalar: Çökelek Salatası, Bakla Ezmesi, Zeytin Üfelemesi, Sürk, Hettüş Salatası, Zahter Salatası, Muhammara, Humus…
Tatlılar: Künefe, Antakya Kömbesi, Kireçte Kabak, Kerebiç…
Hatay Gezi Rehberi