Mersin Gezi Rehberi: Mersin, Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda, Toroslar’ın eteklerinde bulunan bir liman şehridir. Eski adı İçel olan Mersin, Doğu Akdeniz’in en önemli ticaret noktalarından birisidir. MÖ 6 ila 9 binli yıllara dayanan tarihi ve coğrafi, ticari ve dini açıdan önemli bir yere sahip olması ile Klikya bölgesinin en önemli şehri olma özelliğini taşımıştır.
Gezilip görülecek yerleri bir hayli fazla olan Mersin; antik şehirleri, tarihi yapıları, Akdeniz’in doğal güzellikleri, denizi, güneşi ve lezzetli yemekleri ile ziyaretçiler için etkileyici bir şehirdir. Mersin’de gezilecek yerlere göz atalım.
Mersin’de Gezilecek Yerler
1199 yılında, kıyıdan 600 metre uzaklıkta inşa edilen Kız Kalesi, Mersin tarihinin en çarpıcı yerlerinin başında gelmektedir. I. Leon tarafından inşa edilen kale, 1361’de Kıbrıs Krallığı tarafından ele geçirilmiş. Roma zamanında ise korsanları tarafından kullanılmıştır. Özellikle gün batımlarında eşsiz manzaraya sahip olan kaleye teknelerle ulaşım sağlanmaktadır.
Cennet Cehennem Obrukları/Çökükleri
Erozyon nedeniyle tavanın çökmesiyle iki çukur oluşmuş ve yer altındaki suların çekilmesiyle de ortaya çıkan boşluk göçükler neticesinde Cennet Cehennem obruklarını meydana getirmiştir.
Cennet obruğu 250’ye 110 metre genişliğinde ve 70 metre derinliğindedir. Bu obruğun içinde MÖ 5.yüzyılda inşa edilmiş olan Zeus Tapınağı bulunmaktadır ve günümüze oldukça sağlam bir şekilde gelebilmiştir. Cehennem obruğu ise Cennet obruğunun 75 metre kuzeyinde, 75’e 50 metre genişliğinde ve 128 metre derinliğindedir. Cehennem obruğunun efsanesine göre Zeus, ağzından ateşler çıkan Typhon’u bir savaşta yenmiş ve buraya hapsetmiştir.
Tarihi yanının yanı sıra etkileyici doğası ile misafirlerini etkileyen obruklar, Mersin’de görülmesi gereken yerlerin başında yer almaktadır.
Eshab-ı Kehf Mağarası
Hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için dini açıdan önemli olan Eshab-ı Kehf Mağarası, inanç turizmi açısından Mersin’in en önemli tarihi yerlerinin başında gelmektedir. Kehf Suresinde de bahsi geçen mağara, dünyada bulunan 33 adet yedi uyurlar mağarasından biri olma özelliğini de taşımaktadır.
Dünya genelinde önemli sayılan ve hakkında birçok efsane bulunan mağara 300 metre genişliğinde, 10 metre yüksekliğindedir ve 3 tünelden oluşmaktadır. Ayrıca mağara içerisinde 1873 yılında yaptırılan bir mescit bulunmaktadır.
Anamurium Antik Kenti
Tarihinin MÖ.4 yüzyıla dayandığı düşünülen ve sahil şeridinde konumlanan Anamurium Antik Kenti, Roma döneminde önemli bir üs, geçiş bölgesi ve ticaret merkezi olarak kullanılmıştır. Daha sonra Persler tarafından ele geçirilen kent, MS 6.yüzyıla kadar bölgenin önemli bir şehri olarak kabul edilmiş, Arap akınlarından sonra ise kaderine terk edilmiştir.
19.yüzyılda keşfedilen, yapılan çalışmalar sonucunda takılar, sikkeler, inşaat malzemeleri gibi nesneler bulunan ve geçmişe ışık tutan bu tarihi kent, sahilde bulunmasından dolayı denize girebilme şansı da sunmaktadır.
Soli Antik Kenti
MÖ.7.yüzyılda yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanan, MÖ 5.yüzyıla kadar da Pers hakimiyetinin sürüldüğü Soli Antik Kenti, Büyük İskender’in bölgedeki hakimiyeti ile özgürlüğe kavuşmuş ve sikke basım yeri olmuştur. Liman kenti olarak da önemli yer tutan şehir MÖ. 1. Yüzyıldan sonra korsanların yerleştirildiği yer olmuştur. MS 1.yüzyılda ise Roma hakimiyetine girmiştir.
300 metre çapında höyüğe, ayakta kalan 33 sütun ile Sütunlu Cadde’ye ve antik liman kalıntılarına ev sahipliği yapan kent, Atatürk’ün de ziyaret etmiş olduğu son antik kent olma özelliğini taşımaktadır.
Adamkayalar
MÖ 2 ila 3.yüzyıllar arasında yapılmış olduğu tahmin edilen kabartmaların yapımının 250 seneyi bulduğu düşünülmektedir. Kayalar üzerinde 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk, 1 kartal ve 1 dağ keçisi figürü işlenmiş durumdadır.
Yamuktepe Höyüğü
Şehirdeki önemli antik bölgelerden biri olan Yamuktepe Höyüğü, Neolitik Dönem’den günümüze kadar sürekli şekilde insanlar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.Tarihinin MÖ 7000’lere dayandığı höyük, tarımın yapıldığı ilk bölgeler arasında yer almaktadır. Dünya turizmi açısından da önemli bir yerdir.
Uzuncaburç
Helenistik dönemde ibadet yeri olarak kullanılan antik bölge, MS 72’de Roma döneminde bağımsızlığına kavuşmuştur. Kentte; sütunlu cadde, Zeus Tapınağı, tören kapısı, Zafer Kapısı, tiyatro, Tyche Tapınağı ve Helenistik anıt mezarlar gibi tarihi yapılar yer almaktadır.
Mamure Kalesi
MS 3. Veya 4. yüzyılda inşa edildiği düşünülen ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Mamure Kalesi, Türkiye’nin en büyük kalelerinden biri olma özelliğini de taşımaktadır. 1500 yılı aşan tarihi, 23.500 metrekarelik alanı ve etkileyici mimarisi ile dikkat çeken kale, 39 adet kuleye sahiptir.
Alahan Manastırı
Roma ve Bizans dönemlerinde Hristiyanlık resmi bir din olarak kabul edene gizli şekilde ibadet eden din adamları, deniz seviyesinde 1300 metre yükseklikte inşa ettiği Alahan Manastırı’nı da gizlenme yeri olarak inşa etmiştir. MS 4 ila 6. Yüzyıllar arasında inşa edildiği düşünülen manastır, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiştir. 1700 senedir ayakta kalmayı başaran bu dini yapı Mersin’in Ayasofya’sı olarak da nitelendirilmektedir.
Diğer Önemli Tarihi Yerler
Antik Yapılar: Nagidos Antik Kenti, Kanlıdivane Antik Kenti, ElaiussaSebaste Antik Kenti, Kleopatra Kapısı, Gözlükule Höyüğü
Kaleler: Mut Kalesi, Gülek Kalesi, Yelbiz Kalesi, Mezgit Kalesi, Belenkeşlik Kalesi, Helenistik Kule
Müzeler: Mersin Arkeoloji Müzesi, Mersin Deniz Müzesi, Atatürk Evi Müzesi, Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Tarsus Müzesi
Mağaralar: Astım Mağarası, Aynalıgöl Mağarası
İbadethaneler: Aya Tekla Yeraltı Kilisesi (St. Paul Kilisesi), Dağpazarı Kilisesi
Mimari yapılar: Silifke Taş Köprü (Roma Köprüsü), Tekfur Ambarı Sarnıcı, St. Paul Kuyusu, Kırıkkaşık Bedesteni
Mersin Marina
Türkiye’nin en büyük marinası olan ve 500’ü kara 500’ü deniz yat bağlama kapasitesi bullunan Mersin Marina, estetik güzelliği ile de dikkat çekmektedir. Mersin halkının buluşma noktalarından olan marina sosyal açıdan da en kalabalık yerlerden birisi. Mersin gezi rehberi listemizin de en önemli adreslerinden biridir.
Gezilmesi Gereken Doğal Yerler
Şelaleler: Yerköprü Şelalesi, Tarsus Şelalesi, Santuras Şelalesi, Ilısu Şelalesi
Plajlar/koylar: Yapraklı Koy, Tisan Yarımadası, Akçaçakıl Koyu, Yeşilovacık, Mavikent Sahili, Boğsak Koyu, Barbaros Koyu, Kum Plajı, Kapızlı Plajı, Akyar Koyu, Anamur Sahili, İncekum Plajı, Soğuksu Plajı, Kızkalesi Plajı…
Seyirlik: Çamlıyayla Baştepe, Gelincik Tepesi
YeşilAlanlar: Atatürk Parkı, 100.yıl Gümüş Kum, Çoçakdere Milli Parkı
Çaylar: Anamur Çayı, Limonlu Çayı
Kanyonlar/vadiler: Aksıfat Kanyonu, Gezende Kanyonu, Göksu Kanyonu, Lamos Kanyonu, Kisecik Kanyonu, Kayacı Vadisi
Yaylalar: Taşeli Platosu, Gözne Yaylası
Mersin Mutfağı: Mersin gezi rehberi için öneride bulunabileceğimiz yöresel lezzetler ise şu şekilde: Tantuni, Batırık, Tarsus Kebabı, Sıkma, İçli Köfte, Dövme Pilavı, Yüksük Çorbası, Arabaşı Çorbası, Topalak Çorbası, Tarsus Lahmacunu, Biberli Ekmek,Tarsus Şalgamı, Babagannuş, Humus, Kısır, Silifke Yoğurdu, Kaya Koruğu Turşusu, Kerebiç, Karsambaç, Cezerye, Kaynar, Atom, Yayla Bandırması, Mamül, Künefe