Isparta Gezi Rehberi: Isparta, Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyinde, Göller Yöresi’nde konumlanır. Tarihinin Paleolitik döneme kazar uzandığı şehrin ilk yerleşim izlerine ise MÖ 2000’lerde Arzava ve Luvi topluluklarında rastlanmıştır. Daha sonra Frigya, Lidya, Pers, Makedonya, Roma, Bizans, Selçuklu, Hamitoğulları ve Osmanlı gibi medeniyetlerin ve devletlerin sınırları içerisine girmiştir. Geçmişi boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığından dolayı önemli ve değerli bir tarihi dokuya sahip olan Isparta’nın doğal güzellikleri de göz ardı edilemez.
Hem doğal hem de tarihi güzellikleriyle ziyaretçilerini ağırlayan Isparta, özellikle lavanta bahçeleriyle dikkat çekiyor. Ayrıca, Türkiye’de gül denilince akla ilk gelin şehir olan Isparta’da gezilecek yerlere göz atalım.
Isparta’da Gezilecek Yerler
Eğirdir Gölü
Eğirdir Gölü, Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su gölü olma özelliğine sahiptir ve doğal içme suyu havzasına sahip olup, barındırdığı biyolojik çeşitlilik ile de uluslararası bir öneme sahiptir. Türkiye’de bulunan 454 kuş türünün 225’ini barındıran Eğirdir Gölü; balıkçılık, tarım ve içme suyu ihtiyaçlarını da karşılamaktadır.
Muhteşem doğası, etkileyici adaları, güzel plajları ve barındırdığı destinasyonlar ile ziyaretçilerine çeşitli güzellik sunan Eğirdir Gölü, Yedi Renkli Göl olarak da bilinir.
Kovada Gölü Milli Parkı
Eğirdir Gölü’nün uzantısı olan, 1070 yılında Milli Park statüsü kazanan ve 1992’de I.Derece Doğal Sit Alanı olarak tescillenen Kovada Gölü, flora zenginliği, yaban hayatı çeşitliliği ve doğal güzelliği ile kentin nadide güzelliklerinden birisidir. Sadece 7 metre derinliğe sahip olan göl çevresinde kamp, trekking, doğa fotoğrafçılığı, kuş gözlemciliği, balık tutma, tırmanış, bisiklet sürüşü gibi aktiviteler yapılabilmektedir.
Adalar
Can Ada: Eğirdir ve Yeşilada arasında bulunan, çadır ve karavan için uygun olan ada, yalnızca piknik alanı olarak kullanılan bir adacıktır. Zamanında Atatürk’e hediye edilen ada halkın gezi noktaları arasında önemli bir yere sahiptir.
Yeşilada: Eğirdir’in en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Yeşilada, doğal güzelliği, barındırdığı tarihi yapıları ve balık restoranları ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Adada konaklamak için pansiyonlar da bulunmaktadır.
Lavanta Vadisi
Türkiye’nin en önemli gül üretim yeri olan Isparta, lavanta üretimleriyle de ön plana çıkmaktadır. Şehirde bulunan lavanta tarlaları, her yıl temmuz ve ağustos aylarında eşsiz manzarası ve kokusuyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Sağlı sollu bulunan lavanta tarlaları, bir masal diyarı veya cennetten bir köşeymiş gibi görüntü oluşturmaktadır. Burada güzel fotoğraflar çekebilir, çeşitli hediyelikler alabilir ve yakın köylerde kamp yapabilirsiniz.
Zindan Mağarası
Zindan Mağarası, 1300 metre yükseklikte bulunan, 765 metre uzunluğa sahip bir doğal güzellik. Mağaranın içerisindeki asma köprüler ve yapılan aydınlatmalarda rahatça gezilebilir durumda olan Zindan Mağarası, hamam adı verilen mozaik biçimli kalsit kristalleri, eski medeniyetlerden izler taşıyan çeşitli motifler ile de dikkat çekmektedir.
Adada Antik Kenti
Pisidia Bölgesi’nde bulunan, Toros Dağları üzerinde yer alan Adada Antik Kenti’nin tarihinin, MÖ 2.veya 1.yüzyıla dayandığı düşünülmektedir. Zeus, Herakles ve Dionysos tasvirlerinin bulunduğu sikkelerle dikkat çeken Adada’dan günümüze kalan kalıntıların çoğunun MS 2.yüzyıldan kaldığı düşünülmektedir.
Tarihle içe içe yürüyüş yapma olanağı sunan parkuru, Zeus Tapınağı, 1000 kişilik antik tiyatrosu, devlet binası kalıntıları ve Bizans bazilikası gibi önemli eserlerin bulunur.
Aziz Paul Yolu: Bu yürüyüş yolu, Hristiyanlığın ilk azizlerinden sayılan Paul’un yoluna ev sahipliği yapmaktadır. Adada Antik Kent’in yürüyüş parkuru ve Kral Yolu’nun bir bölümü olan yol, aynı zamanda Türkiye’nin en uzun ikinci yürüyüş yoludur.
Antiochiea Antik Kenti
Pisidia Bölgesi’nde bulunan, devasa tiyatrosu, su kemerleri ve tapınağı ile görülmeye değer bir yer olan Antiocheia Antik Kenti’nin tarihi MÖ 281 yılına kadar uzanmaktadır. Günümüze daha çok kalıntıları ulaşmış olan kent, kültürel ve askeri açıdan önemli bir üs olarak kullanılmıştır.
Antiochia Su Kemerleri: Antik kentte bulunan ve Roma dönemine ait olan su kemerleri MS 1.yüzyılda inşa edilmiştir. Zamanında 10 km uzunluğa sahip olan kemerlerin 250 metresi hala ayakta duruyor. Dönemine göre bir mühendislik harikası olan kemerler, yüzyıllar boyunca 1465 metre yükseklikte bulunan kente su taşımıştır.
Men Tapınağı
MÖ 4.yüzyılda inşa edildiği düşünülen Men Tapınağı, Ay Tanrısı Men adına inşa edilmiştir. Çevresinde 5 tanrı ve tanrıçaya ait kalıntıların bulunduğu bölge dini açıdan önemli bir yer olarak kabul edilir. Geçmişte kutsal sayılan bu bölgeden günümüze bazı taşlar, kalıntılar ve bu tapınak kalmıştır.
Aya (Payana) Baniya Kilisesi
1750 yılında inşa edildiği düşünülen Aya Baniye Kilisesi, geniş bir avlu içinde, dikdörtgen planlı ve etkileyici bir mimariyle inşa edilmiştir. 3 adet girişi bulunan kilise önemli bir inanç turizmi merkezidir.
Diğer Önemli Tarihi Yerler
Kaleler: Sığırlık Kalesi, Eğirdir Kalesi, Uluborlu Kalesi
Medreseler: Dündar Bey Medresesi, Atabey Ertokuş Medresesi
İbadethaneler:Firdevs Paşa Camii, Kutlubey Ulu Camii, İplikçi Camii, Ayestefanos Kilisesi
Müzeler: Isparta Müzesi, Yalvaç Müzesi, Uluborlu Müzesi, Halı ve Kilim Müzesi, Demokrasi ve Kalkınma Müzesi
Isparta Gezi Rehberi / Diğer Önemli Doğal Yerler:
Köyler: Akpınar Köyü (Seyir Terası), Kuyucak Köyü, Barla Kasabası
Plajlar: Altınkum Plajı, Bedre Koyu Plajı
Göller: Karacaören Baraj Gölü, Beyşehir Gölü
Kanyonlar: Yazılı Kanyon, Yaka Kanyonu
Mağaralar: Kuz Mağarası, İnönü Mağarası, Pınargözü Mağarası, Ayı İni Mağarası, Sorgun Mağarası, Peynir İni Mağarası, Uluborlu Obruğu, Karataş Mağarası, Gümüş İni Mağarası, Cıv Mağarası, Güvercinlik Mağarası, Kapıkaya Mağarası
Yeşil Alanlar: Kızıldağ Milli Parkı, Gölcük Krater Gölü Milli Parkı, Başpınar Tabiat Parkı, Milas Mesire Alanı, Kirazlıdere, Kasnak Meşesi Tabiat Koruma Alanı
Dağlar: Davraz Dağı (Kayak Merkezi), Dedegöl Dağı, Gelincik Dağı
Yaylalar:Tota Yaylaları, Melikler Yaylası, Beşkuyular Mağarası
Isparta Mutfağı: Isparta gezi rehberi denildiğinde birbirinden lezzetli yöresel yemeklerden de söz etmek gerekir: Top Tarhana, Oğmaç Çorbası, Yufka, Banak, Bakla Borani, Sazan Dolması, Fırın Kebabı, Yatırtma, Şalgam Aşı, Dirgit, Tatar Mantısı, Sap Aşı, Hamursuz, Hamur Aşı, Kulak Böreği, Sığır Dili Boranisi, Cifne, Keşkek, Kiraz Reçeli, Su Peltesi, Yalvaç Güllacı, Gül Şerbeti, Gül Çayı, Gül Lokumu, Derdimi Alan, Kaçamak, Sırma gibi birçok yöresel lezzeti denemenizi öneririz.