Ardahan Gezi Rehberi

Ardahan gezi rehberi: Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve Karadeniz ile sınırı bulunan Ardahan, 1992 yılında Kars’tan ayrılarak il olmuştur. Dört tarafı dağlarla çevrili olan bu şehir 1829 metrelik rakımda yer almaktadır. Dağları, gölleri, vadileri, ovaları, platoları ve 3 bin metreyi geçen dorukları ile oldukça zengin ve kendine has bir coğrafyaya sahip olan Ardahan, 3 bin yıllık tarihi ile de dikkat çekmektedir.

Tarihi ve kültürel zenginlikleri, arkeolojik kalıntıları, ev sahipliği yaptığı uygarlıklardan kalan tarihi eserleri ve dağları, yaylaları, gölleri gibi doğal güzellikleri olan Ardahan’da gezilecek yerlere göz atalım.

Ardahan’da Gezilecek Yerler

Ardahan Kalesi

Şehrin simgesi haline gelen Ardahan Kalesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği üzerine 1544 yılında inşa edilmiştir. Yapılan tarihi çalışmalar sonucunda kalenin Selçuklu döneminde yapılan bir yapının üzerine inşa edildiği ortaya çıkmış ve kalenin çevresinde Eski Tunç Çağı’ndan kalan kalıntılar bulunmuştur. 745 metre uzunluğunda sur duvarlarına sahip olan kalenin Kura Nehri manzarası da görülmeye değer.

Şeytan Kalesi

Ardahan’ın ünlü kalelerin biri olan ve Karaçay Kanyonu üzerinde bulunan Şeytan Kalesi, Çaldıran Kalesi ve İblis Hisarı olarak da biliniyor. Dik bir dağın tepesinde konumlanan kalenin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmese de mimari yapısından dolayı Ortaçağ Dönemi’ne ait bir Urartu Kalesi olduğu düşünülüyor. Seyir terası da yapılan kalede pek çok medeniyete ait eserler de yer alıyor.

Şehirdeki Diğer Kaleler:Kinzi Kalesi, Kalecik Kalesi

Taşköprü Kitabeleri

Ardahan’ın en eski yazılı belgeleri olan, bölgedeki en eski kitabeler olduğu bilinenve bölgede hüküm süren Urartu Kralı II. Sardus tarafından yaptırılan Taşköprü Kitabeleri, Çıldır ilçesinin Taşköprü Köyü’nde dev bir kayanın üzerine yazılmış biçimde bizi karşılıyor.

Akçakale Ada Şehir Kalıntıları

Şehrin en güzel manzaralarından birisini oluşturan ve tarihi dokusuyla da görenleri etkileyen Akçakale Adası, Çıldır Gölü’nün sınırında yer alıyor. Yapılan tarihi çalışmalar sonucunda geçmişinin 10 bin yıl öncesine dayandığı tespit edilen adada Neolitik dönem eserleri ve Ermeniler’den kalan dikili taşlar gibi birçok tarihi eser bulunmuştur. 1952’de başlayan kazı çalışmaları günümüzde devam ediyor. Ayrıca adayı karaya bağlamak için de küçük bir yol inşa edilmiş.

Haşimoğlu Rasim Bey Konağı

1994 yılında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınan Haşimoğlu Rasim Bey Konağı, 1911 yılında inşa edilmiştir. Tek katlı ve dikdörtgen yapısı, Baltık mimarisi özellikleri, kesme bazalt taştan süslü sütunları ve iç içe açılan odaları ile dikkat çeken konak, tarihi boyunca Milli Kongre Binası, karargah binası ve hükümet binası olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise İl Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binası olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Övündü ve Ortakent (Büyük Nakala) Mağaraları

Kalker kaya kütlelerinin oyularak oluşturulan iki grup mağara yerleşimi olan Övündü Mağaraları, Çıldır ilçesinin Övündü Köyü’nde bulunuyor. Kura Nehri kenarındaki kayalıklarda Yontma Taş Devri’nden kalan birçok mağara yerleşimi ve büyük bir kilise de bulunuyor.

Diğer Tarihi Yerler: Ramazan Tabyası, Mevlit Efendi Camii, Derviş Bey Camii, Posof Camii

Çıldır Gölü

Ardahan ve Kars sınırında bulunan, Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü, eşsiz bir tabiat harikası olması ile yerli ve yabancı birçok turisti ağırlamaktadır. Deniz seviyesinden 1956 metre yükseklikte konumlanan, yazın yeşillikler içerisinde kalan, kışın ise neredeyse tamamen donarak eşsiz bir manzara sunan gölde; 1 metreyi aşan buz kalınlığı üstünde yürüyüş yapabilir, at arabalarıyla gezi turu yapabilir, balık avlayabilir ve film karesi gibi görünen fotoğraflar çekilebilirsiniz. Çıldır Gölü Festivali de görülmeye değer geleneksel bir şenliktir. (2-8 Temmuz)

Diğer Doğal Alanlar

Parklar: Karagöl Sahara Milli Parkı, Cemal Tural Tabiat Parkı

Yaylalar/Dağlar:Bülbülan Yaylası, Yalnızçam Yaylası, Göle Okçuoğlu Yaylası, Kısır Dağı, Yıldırımtepe

Göller/Şelaleler/Nehirler: Aktaş Gölü, Balık Gölü, Suatan Şelalesi, Kura Nehri

Diğer: Atatürk Silüeti, Yalnızçam Kayak Merkezi

Ardahan Mutfağı: Ardahan gezi rehberi ile bu eşsiz lezzetleri de denemenizi tavsiye ederiz: Helle Aşı, Evelik Çorbası, Ayran Aşı, Kesme Aşı, Haşıl, Kelecoş, Yarpuzlu Köfte, Ardahan Köftesi, Tandır Kebap, Dolma Kebap, Tereyağında Alabalık,Bişi, Hıngel, Kaz Eti, Kaz Etli İçli Pilav, Feselli, Etli Mantı, Kayıtma, Kaçguç, Göle Kaşarı, Kete, Katmer, Hasuta, Mafis Tatlısı, Ardahan Kafkas Arı Balı

Önceki gönderi

Batman Gezi Rehberi

Sonraki gönderi

Iğdır Gezi Rehberi

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak