Iğdır Gezi Rehberi

Iğdır gezi rehberi: Doğu Anadolu Bölgesi’nin en doğusunda yer alan, Gılgamış Destanı’nda adı geçen ve Ağrı Dağı’nın büyük bir kısmını sınırlarında bulunduran Iğdır, 1992’de Kars’tan ayrılarak il olmuştur. Tarihinin Peleolitik Çağ’a kadar uzanan Iğdır’da ilk yerleşim MÖ 4 binli yıllarda Hurriler ile başlamıştır. Daha sonra Hititler, Sümerler, Urartular, Sakalar, Sasaniler, Bizans, Selçuklu, Moğol, Türk beylikleri ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Nuh’un şehri, güneşin doğduğu kent ve medeniyet beşiği olarak anılan Iğdır, tarihi ve kültürel zenginliğinin yanında doğal güzellikleri ve yöresel lezzetleriyle de dikkat çekiyor. Iğdır’da gezilecek yerlere göz atalım.

Iğdır Gezi Rehberi: Iğdır’da Gezilecek Yerler

Karakale Harabesi (Sürmeli Kalesi)

Iğdır’ın en mistik ve etkileyici tarihi yapılarından biri olan Karakale Harabesi, bölgede bulunan es eski yerleşim kalesi olma özelliği taşımaktadır. Ermenistan ve Azerbaycan sınırına yakın bir yerde, Aras Nehri kıyısında konumlanan kalenin 12.yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. İnşa edildiği dönemin mimarisi güzel bir şekilde yansıtan kalenin 4 metreyi bulan surları ve 7 metrelik kulesi mevcuttur.

Ahura Harabeleri

MÖ 2.yüzyılda Artaksiyalı Krallığı döneminde inşa edilen Ahura Harabeleri, Ağrı Dağı’nın kuzey yamaçlarında Yakup Vadisi’nde yer almaktadır. 1750 metre uzunluğuna ve ihtişamlı görüntüye sahip olan harabelerin çevresinde birçok tarihi kalıntı da yer almaktadır.

Koçbaşı Mezar Taşları

Orta Asya Türk Kültürü’nden esinlenen Karakoyunlular, ölen yiğitleri için koç başlı mezar taşlarını yaptırmışlardır. Günümüzde açık hava müzesi olarak ziyaret edilebilen mezar taşları 1991 yılından beri koruma altındadır.

Selçuklu Harmandöven Kervansarayı (Zor Kervansarayı)

Selçuklu döneminden kalma olan ve Selçuklu mimari özelliklerini yansıtan Harmandöven Kervansarayı, 13.yüzyıldan günümüze sağlam bir şekilde gelebilmiştir. 1986 yılında koruma altına alınan ve taş işlemeciliğinin en güzel örneklerinden olan kervansaray, duvarları yontu taşlı, açık avlulu ve kapalı hol şeklinde inşa edilmiştir.

Tuzluca Tuz Mağaraları

Uzunluğunun 8 kilometreyi bulduğu ve 500 yıldır tuz çıkarmak için kullanıldığı düşünülen Tuzluca Tuz Mağaraları, Türkiye’nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayabilecek potansiyele sahiptir. Gökkuşağı Tepeleri bölgesinde bulunan ve astım hastalarına iyi geldiği düşünülen mağaralar sağlık turizmine kazandırılıyor. 24-37 milyon yıl önce oluşan çökel tabakalardan meydana geldiği düşünülen tuz mağaraları, doğa fotoğrafçıları ve sporcuların sıklıkla ziyaret ettiği konumlardan biri.

Gökkuşağı Tepeleri

Iğdır’ın en büyük doğal zenginliklerinden biri olan Gökkuşağı Tepeleri, eşsiz manzarası ve renkli toprak yapısı ile dikkat çekmektedir. Seyahat dergilerine kapak olmayı başaran eşsiz Gökkuşağı Tepeleri, fotoğraf tutkunları için biçilmiş kaftan. Her mevsim farklı renklere rastlamanın mümkün olması da ilgi çekici noktalarından bir diğeri.

Meteor Çukuru

Korhan Yaylası’nda bulunan ve 1892 yılında düşen bir göktaşı ile meydana gelen Meteor Çukuru, 35 metre genişliğinde ve 60 metre derinliğe sahip bir alanı kaplıyor. En büyük ikinci krater çukuru olduğu düşünülen Meteor Çukuru, çevresine işlenen taşlarla da dikkat çekmektedir.

Ağrı Dağı

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek dağı olma özelliğini taşıyan Ağrı Dayı, volkanik bir dağ olma özelliği taşıyor. Ağrı Dağı; büyük, küçük, Meteor Çukuru ve Nuh’un gemisi bölümlerindn oluşmaktadır. 5137 metrelik rakıma sahip olan dağda 10 km’lik buzul da ülkemizdeki en büyük buzul özelliğini taşımaktadır. Dağ ve kış sporlarına da elverişli olan dağda birçok faaliyet yapılabilmektedir. Hem doğal güzellikleri hem de insanlık tarihindeki önemi açısından büyük bir turizm potansiyeli olan Ağrı Dağı’nın 4’te 3’ü Iğdır’da yer alıyor.

Balık Gölü

Ağrı ve Iğdır sınırında bulunan Balık Gölü, ülkemizin en yüksek gölü olma özelliği taşımaktadır. Ağrı Dağı’nın ihtişamı altında renkli çiçekler eşliğinde muhteşem manzarasıyla dikkat çekmektedir.

Iğdır’da Bulunan Diğer Doğal Alanlar: Tarihi Bebek Mağarası, Şahmeran Tepesi ve Mağarası, Aras Nehri, Pamuk Dağı, İrem Bağları, Halıkışlak, Gökçeli Şehit Ağacı, Bulakbaşı Karasu Mesire Alanları, Tuzluca Mesire Yerleri, Adetli Köyü, Korhan Yaylası, Karasu Çayı…

Iğdır’da Bulunan Diğer Tarihi Yerler: Iğdır Kalesi (Korhan Kalesi), Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi (Soykırım Anıtı), Aralık Hacı İbrahim Gödekli Kümbeti, Asma Köyü Camii, Aralık Ortaköy Camii (Yetim Cami), Çakırtaş Amarat Kul Yusuf Kümbeti, Aliköçek Çayı Köprüsü…

Iğdır Mutfağı: Katık Çorbası, Otağı Çorbası, Ayran Aşı Çorbası, Kelecoş, Helise, Süt Hörresi, Taş Köfte, Tavuk Şorva, Tandır Şiş, Perzana, Zibilli Pilavı, Lepeli Ekşili Pilav, Ekşili, İşkembe Kavurma, Cılvır, Katlet,Salmanca, Cızdık, Bozbaş, Paça, Tereyağlı Erişte, Kuymak, Fetir, Kavut, Kayvasa, Omaç Helvası, Patlıcan Reçeli, Kavut, Nabat…

Iğdır Gezi Rehberi

Önceki gönderi

Ardahan Gezi Rehberi

Sonraki gönderi

Bartın Gezi Rehberi

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak