Bartın gezi rehberi: Bartın, Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan, 1991 yılında Zonguldak’tan ayrılarak il statüsü kazanan şehirdir ve Türkiye’nin 74. şehri olmuştur. Doğal güzelliği ile dikkat çeken Bartın, Karadeniz’in kendine has, sakin noktalarından birisidir.
Doğal güzelliklerinin yanı sıra, MÖ 1200’lere dayanan tarihi ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla tarihi değerler de barındırmaktadır. Doğal güzellikleri ile birleşen tarihi eserleri görenleri etkilemeyi başarmaktadır. Partenya uygarlığı ile başlayan yerleşim, Gaska, Krigen, Hitit, Frig, Kokon, Henet, Lidya gibi medeniyetlerle devam etmiş daha sonra Roma, Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı devleti topraklarında yer almıştır.
Köklü tarihi, doğal güzellikleri, turistik değerleri ile Türkiye’nin önemli ve gelişmekte olan şehirlerinden biri olan Bartın; ormanları, denizi, yaylaları, şelaleleri, milli parkları, ahşap evleri ve içe içe olan doğa-tarih senteziyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.
Bartın’da Gezilecek Yerler
Amasra Kalesi
Bizans döneminde inşa edildiği tahmin edilen ve Bartın’ın Amasra ilçesinin sembolü haline gelen Amasra Kalesi; binlerce yıllık tarihi ile dikkat çekmektedir. Deniz kenarında bulunan ve Fatih’in,“dünyanın gözü” diye olarak adlandırdığı kale, Zindan Kalesi ve Sormagir Kalesi olmak üzere iki kaleden oluşmaktadır ve bu kaleler Kemere Köprüsü ile birbirine bağlanmaktadır. Ayrıca kalede 8 tane burç bulunmaktadır ve kalenin doğu duvarı 65 metre, güney duvarı 300 metre uzunluğundadır. İçerisinde Küçük Kilise ve Fatih Cami gibi eserler de bulunan kale, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir.
Kemere Köprüsü
Denizin ortasında yer alan ve ada ile karayı birbirine bağlayan Kemere Köprüsü, ayrıca iki kale arasında bulunmaktadır. Roma döneminde inşa edilip Bizans döneminde restore edilen kale yaklaşık 6 metre genişliğinde ve 27 metre yüksekliğindedir. Tarihi dokusunun yanı sıra, köprünün bulunduğu yerden Tavşan Adası’nın manzarası ve gün batımı da gelenleri etkilemektedir.
Güzelcehisar Kalesi
Cenevizliler Dönemi’nde inşa edilen ve Antik Kromna Kenti’nin bulunduğu bölgede, gözetleme alanı olarak kullanıldığı düşünülen Güzelcehisar Kalesi, deniz kenarında ve Bartın Nehri’ne yakın bir konumda yer almaktadır. Günümüze çok sağlam ulaşamamış olan kale, eşsiz manzarasıyla dikkat çekmektedir.
Kuşkayası Yol Anıtı
Eski yol olarak bilinen yerde bulunan tarihi Kuşkayası Yol Anıtı, Roma Dönemi’nden kalan önemli eserlerden biri olarak kabul ediliyor. MS 41-55 yıllarında yaptırılan anıt, dev kayalar oyularak figürlerin işlenmesiyle yapılmış. Başsız insan figürleri ve kartal figürleriyle dikkat çeken anıt, Roma askerlerinin savaş ve sefer sırasında kullandığı dinlenme tesisi görevi de görmüştür.
Amasra Cenova Şatosu
Cenovalıların hüküm sürdüğü zamanlarda, Cenova Ailesi tarafından inşa edilen Cenova Şatosu, Amasra Kalesi alanı içerisinde bulunmaktadır. İki girişe sahip bir sarayı andıran şato, İç Kale adıyla da bilinmektedir. Cenovalıların armalarının da bulunduğu şatoya Büyük Liman koyundan ulaşılabilmektedir.
Lav Sütunları
80 milyon yıllık Lav Sütunları, lavların soğuyarak kristalleşmesi üzerine kayaya dönüşmüş ve daha sonra soğuyup katılaşarak büzüşmüştür. Büzülen kayalar da gerilmiş ve çatlamış, çatlamalar da zamanla büyümüştür. Böylece dörtgen, beşgen ve altıgen şekillerden oluşan Lav Sütünları meydana gelmiştir. Dünyada meydana gelen nadir doğal oluşumlarından olan ve Türkiye’de en önemli jeolojik miras envanterlerinden olan Lav Sütünları; yürüyüş alanları, iskele ve seyir terası da bulundurmaktadır.
Tavşan Adası
İsmini uzun zamanca halk tarafından adaya bırakılan ve hala var olan tavşanlardan alan Tavşan Adası, Bartın’ın önemli yerleri arasındadır. Kemere Köprüsü’nün karşısında bulunan ve karayla bağlantısı bulunmayan kale, kilise ve mağaraya da ev sahipliği yapmaktadır.
Gürcüoluk Mağarası
169 metre uzunluğuna sahip olan ve tek galeriden oluşan Gürcüoluk Mağarası, içerisinde bulunan damlataş sütunları, sarkıtları ve dikitler ile yarattığı atmosfer dikkat çekmektedir. Üçgen şekline yakın bir şekilde olan mağara, yaklaşık 4 metre genişliğinde ve 5 metre yüksekliğindedir. Gri, bej ve krem renkli oluşumlarıyla ilgi çeken mağara, 15 odadan oluşmaktadır.
-Bartın Gezi Rehberi-
Bartın’da Bulunan Doğal Alanlar
Şelale/Irmak:Göldere Şelalesi, Ulukaya Şelalesi, Gergece Şelalesi, Bartın Irmağı
Parklar:Balamba Tabiat Parkı, Ahatlar Tabiat Parkı, Küre Dağları Milli Parkı, Barış Akarsu Parkı
Plaj/Koy: Delikli Şili, Kapısıyu Koyu, Güzelcehisar Koyu, İnkumu Plajı, Amasra Plajı, Karaman Koyu, Mugada Sahili, Büyük Liman Koyu, Göçkün, Gideros Koyu
Yaylalar:Uluyayla, Kokurdan Yaylası, Zoni Yaylası, Ardıç Yaylası
Ayrıca: Bakacak Tepesi, Ağlayan Ağaç, Güzelcehisar, Çakraz
Bartın’da Bulunan Tarihi Yerler
Tarihi Konumlar: Amasra Antik Tiyatro, Taşhan, Edhem Ağa Konağı, Direkli Kaya, Amasra Deniz Feneri, Tarihi Çekiciler Çarşısı, Ebu Derda Türbesi
İbadethaneler: Küçük Kilise, Fatih Camii
Müzeler: Bartın Kent Müzesi, Amasra Müzesi, Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi
Bartın Mutfağı
Pumpum Çorbası, Yumurtalı İsbut, Pirinçli Mantı, Tavuklu Köy Böreği, Kırk Katlı Börek, Amasra Salatası, Unlu İspit Dolması, Tirit, Etli Ayva, Erik Yemeği, Döşemeli Mancar, Gıcır, Şap Şap Köfte, Tatlı Böreği, Zırva, Kabak Burması, Halışka, Deli Oğlan Sarığı, Kaha Tatlısı, İncir Dondurması…
-Bartın Gezi Rehberi-