Yalova Gezi Rehberi

Yalova Gezi Rehberi: Yalova, Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda yer alan, 1995 yılında İstanbul’dan ayrılarak Türkiye’nin 77.ili olan ve Marmara Denizi ile sınırı olan bir kıyı şehridir. İstanbul, Kocaeli ve Bursa’dan koparak il olan Yalova, Türkiye’nin en küçük yüzölçümlü şehridir.

Yalova’nın tarihi MÖ 3 binli yıllara dayanmaktadır. Hitit, Frig, Britanya, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi imparatorluklara ev sahipliği yapan Yalova, tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çekiyor. Köklü tarihi ve etkileyici doğal güzelliklerinin yanı sora şifalı suları ve termal kaynaklarıyla ün salan Yalova’da gezilecek yerlere göz atalım.

Yalova’da Gezilecek Yerler

Yürüyen Köşk

Atatürk’ün meşhur ağaç hikayesine konu olan ve çınar ağacının kesilmemesi için raylı sistem ile taşınan Yürüyen Köşk, 1929 yılında Atatürk için inşa edilmiştir. Bu nedenle Yürüyen Köşk adını alan ve dilden dile dolaşan köşk, Türkiye’nin gözde tarihi yapılarından birisidir ve günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

Yalova Termal Kaplıcaları

Türkiye’nin ve dünyanın pek çok noktasından ziyaretçi ağırlayan Yalova Termal Kaplıcaları, şehrin en önemli turistik noktalarından birisidir. Bizans döneminden kalan tarihi hamamları, şifalı olduğuna inanılan suları ve yemyeşil doğasıyla ilgi çekmektedir. Açık ve kapalı sıcak havuzları, sıra banyoları, göz suyu, mide suyu ve ayak suyu çeşmeleri gibi çeşitlerle pek çok hastalığa şifa bulunabilen alternatifler dikkat çekmektedir. ( Meşhur Konumlar: Termal, Kurşunlu Hamamı, Armutlu Hamamı, Fıstıklı Kaplıcaları…)

Dipsiz Göl

Türkiye’nin en güzel göllerinden birisi olan ve dinginliğiyle dikkat çeken Dipsiz Göl, krater gölü olma özelliği taşımaktadır. Zengin habitatı, yemyeşil ormanın göle yansıyan manzarası ve eşsiz doğası ile ilgi çeken Dipsiz Göl, kamp yapmak için de güzel bir destinasyon.

Karaca Arboretum

Yalova’nın Ağaç Müzesi olarak bilinen Karaca Arboretum, içerisinde barındırdığı 7 binden fazla bitki ve çiçek koleksiyonlarıyla dikkat çekmektedir. Samanlı Köyü sınırlarında bulunan ve 13.5 hektarlık oldukça büyük bir alana yayılan bu doğa harikası yer, Türkiye’nin botanik dünyasına yaptığı katkılarla da biliniyor. Barındırdığı botanik bahçe, her gün ziyarete açık durumda bulunuyor.

Elmalık Kalesi

Şehrin simgelerinden biri olan ve şehrin en önemli tarihi yapılarının başını çeken Elmalık Kalesi, 270 metrelik rakımda yer alan Bahçe Tepesi üzerinde bulunmaktadır. Ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen kalenin kontrol ve güvenlik noktası olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Kurtuluş Savaşı dönemine kadar aktif şekilde kullanılan kale, Marmara Denizi manzarasına sahiptir. Şehirdeki diğer kalelere nazaran sağlam şekilde günümüze ulaşabilen Elmalık Kalesi, 40’a 80 metrelik dikdörtgen bir formda, tuğla ve örme sıra taşlar ile inşa edilmiştir.

Kara Kilise

Antik kent olarak bilinen bölgede yer alan ve Bizans döneminde inşa edilmiş olan Kara Kilise, haç planı mimarisine sahiptir. Tuğladan inşa edilen, geniş bir kapıya ve beşik tonozlara sahip olan yapı, 13 metre uzunluğa ve 10 metre genişliğe sahiptir.

Yalova Açık Hava Müzesi

Arkeopark olarak da bilinen ve 2003 yılında hizmete açılan Açık Hava Müzesi, Yalova ve çevresinde yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan eserleri barındırmaktadır. Roma döneminden Osmanlı dönemine kadar birçok tarihi eseri bünyesinde barındıran müze, şehrin geçmişini gözler önüne sermektedir.

Delmece Yaylası

Şehrin en sevilen yaylarının başını çeken ve şehirde doğanın tadının çıkarılabileceği en güzel yerlerden olan Delmece Yaylası, özellikle kampçıların en çok tercih ettiği yaylalardan biri durumunda.

Şehirde Bulunan Diğer Tarihi Yapılar: Termal Atatürk Köşkü, Sinema Binası, Taş Köprü, Yalova Kent Müzesi, HersekzadeAhmed Paşa Camii, Güneyköy Küçük Camii, Rüstem Paşa Camii, Azize Pareskevi Kilisesi, Çoban Kale Kalıntıları, Deprem Anıtı.

Erikli Şelalesi

Şehirde Bulunan Diğer Doğal Alanlar: Sudüşen Şelalaesi, Erikli Şelalesi, Çaldere Şelalesi, Karlık Yaylası, Beşpınarlar Yaylası, Erikli Yaylaları, Samanlı Dağları, Kent Ormanı, Çınarlı Yol, Üvezpınar, Hasan Baba Mesire Yeri, İstihkam Tepe, Höyüktepe, Kapılı Çınar, Gökçe Baraj Göleti,

Diğer Gidilebilecek Yerler: Çınarcık, Armutlu, Yalova Sahili, Yalova Plajları, Çınarcık Plajları, Armutlu Plajı, Altınova Hersek Plajı

Yalova Mutfağı: Termal Çorbası, Yalova Çorbası, Kaçamak, Milföylü Yalova Kebabı, Yalova Köftesi, Tavuklu Mantı, Böğür, Yaprak Pidesi, Pavli, Ekşili Köfteli Bamya Yemeği, Papara, Ispanaklı Yalova Böreği, Yumurta Dolması, Termal Sarma, Termal Tatlısı, Yalova Tatlısı, Cennet Küngü

Yalova Gezi Rehberi

Önceki gönderi

Şırnak Gezi Rehberi

Sonraki gönderi

Düzce Gezi Rehberi

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak