Kırıkkale gezi rehberi: Kırıkkale; İç Anadolu Bölgesi’nde, Kızılırmak’ın geçtiği bereketli topraklarda yer almaktadır. 1989 yılında Ankara’dan ayrılarak il olan Kırıkkale, Türkiye’nin 71.şehri olmuştur. Kuruluşu çok eski olmayan ve bugüne kadar tarihine ışık tutacak çalışmaların çok az düzeyde yapıldığı Kırıkkale’de, Anadolu’daki birçok şehir gibi tarihinin milattan öncelere dayandığı düşünülmektedir. Yapılan sayılı kazı çalışmaları neticesinde Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç çağları ile Hitit, Asur, Frig, Helen, Roma ve Bizans İmparatorluğu hâkimiyetleri yaşandığı saptanmıştır. 1071’deki Malazgirt zaferi sonrası şehirde Türk varlığı başlamış ve 1925’te Cumhuriyet döneminde şehrin temelleri atılmıştır ve ülkenin kalkınmasında rol oynamıştır.
Ulaşım kolaylığı, zengin tarihi kültürü, doğal güzellikleri ve yöresel yemekleri ile turizm adayı şehirlerden biri olan Kırıkkale’de gezilecek yerlere göz atalım.
MKE Silah Müzesi
Kırıkkale’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından biri olan MKE Kırıkkale Silah Fabrikası’nın bünyesinde yer alan MKE Silah Müzesi, 1990’lı yıllarda ziyarete açılmıştır. İçerisinde yaklaşık 300 eserin kronolojik olarak sergilendiği müzede, 14. Yüzyıldan günümüze kadar kullanılan çeşitli silahlar bulunmaktadır. Osmanlı’nın ve çeşitli Avrupa ülkelerinin kullandığı silahlar, askeri fabrikalardan ve Türkiye’nin pek çok yerinden toplatılarak bu müzede sergilenmektedir.
Ceritkale Kaya Mezarları
Kırıkkale’deki en eski yerleşim alanlarından biri olan Ceritkale Köyü yakınlarında bulunan Kaya Mezarları, 3 bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Romalılar döneminden kaldığı tahmin edilen kaya mezarlarının yer altından korunma ve güvenlik amacıyla birbirine bağlantılı olduğu belirtilmektedir. Ana kayaya oyulmuş halde bulunan 6 adet kaya mezarında, dönemin zengin ve soylu kişilerinin gömüldüğü tahmin edilmektedir.
Sulu Mağara ve Yeraltı Şehri
Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı ören yeri olarak ziyarete açılan Sulu Mağara ve Yeraltı Şehri, Kırıkkale’de bulunan önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Yarı yapay, yarı doğal şeklinde ve fosilolan mağaranın uzunluğu 285 metreyi bulmaktadır. En derin noktasının 25 metre olduğu mağaranın tavan yüksekliğinin de 4 metreyi bulduğu alanlar mevcuttur. Erken Hristiyanlık döneminde yapılmış taş duvarlarla örülü mağaranın, büyük bir kısmı maden ocağı şeklinde faaliyet göstermektedir.
Karaahmetli Tabiat Parkı
Kızılırmak Nehri üzerindeki Kapulukaya Barajı’nın kenarında bulunan ve 2009’da tabiat parkı olarak tescillenen Karaahmetli Tabiat Parkı, çoğunluğunun yeşil alanlarla kaplı olduğu, endemik türde bitkilere sahip olduğu, çeşitli hayvanların, yeşil alanların, ağaçların, çiçeklerin, gölün ve gölün içindeki balıkların yer aldığı güzel bir doğal alan. Doğa yürüyüşü, olta balıkçılığı, kuş gözlemciliği, piknik ve fotoğrafçılık gibi aktivitelerin de yapılabildiği alan, şehrin en iyi korunmuş yerlerinden biridir.
Kırıkkale Tarihi Evleri
Kırıkkale’nin tescillenmiş varlıklarından olan Tarihi Evler, 1500 yıllık bir tarihe sahiptir. İklim ve sosyal yaşam koşulları nedeniyle kerpiç ve ağaç malzemeleri kullanılarak inşa edilen evler, genel olarak iki katlı, üçgen çatılı yapıda inşa edilmiş ve sivil mimari özellikler taşımaktadır.
Celal Bayar Parkı
Yaklaşık 100 dönümlük araziyi kaplayan ve özellikle yaz dönemlerinde yerel halk tarafından sıklıkla tercih edilen Celal Bayar Parkı, doğayla iç içe, sakin ve huzurlu saatler geçirirken piknik yapıp dinlenme şansı tanımaktadır.
Kızılırmak Havzası
Türkiye’nin en uzun nehri olan ve Kırıkkale’nin derelerinden su alarak yoluna devam eden Kızılırmak, şehirde görülmeye değer önemli noktalardan bir tanesidir.
Çeşnigir Köprüsü
Meşhur Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan Çeşnigir Köprüsü, 13.yüzyıldan kalma bir Selçuklu eseridir. 110 metrelik uzunluğa ve 6 metrelik genişliğe sahip olan köprü, günümüzde varlığını korumaktadır. Orta kısmındaki eğim ile dikkat çeken köprü, baraj havzasında bulunduğu için, kış aylarında sular altında kalabilmektedir. Bazı rivayetlere göre ise; Timur’un ordusu tarafından Ankara Savaşı’nda kullanıldığına inanılmaktadır ve Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi için, Mimar Sinan’dan köprüyü tekrar yapmasını istediği söylentileri bulunmaktadır.
Camiler ve Türbeler: Hasandede Camii ve Türbesi, Haydar Sultan Camii ve Türbesi, Şeyh Şamil Camii ve Türbesi, Ballı Camii ve Türbesi, Koçubaba Camii ve Türbesi
Diğer: Tarihi Konak, Hasandede Göleti, Nur Cami, Belediye Kültür Parkı, Kırıkkale Şehitler Parkı, Karıştıran Kilisesi Mesire Alanı, Mahmutlar Şarklısı Göleti, Kırıkkale Kent Ormanı, Kapulukaya Baraj Gölü
Kırıkkale Mutfağı: Yoğurtlu Tarhana Çorbası, Tuvalak, Katma Aşı, Bulama,Dönderme, Pelte, Etli Mercimekli Bulgur Pilavı, Sızgıt, Madımak, Katmer, Gölleme,Omaç, Keskin Tava, Sarığı Burma, Haside Tatlısı, Batırma
Kırıkkale Gezi Rehberi