Kastamonu gezi rehberi: Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan ve gerek doğal güzellikleri gerekse kültürel zenginlikleri ile ilgi çeken bir şehirdir. Sahip olduğu manevi değerleri ve köklü tarihi ile eski bir yerleşim yeri olan Kastamonu’da ilk yerleşimin MÖ 4.yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Hitit, Frig, Pers, Lidya, Pontus, Roma, Bizans, Türk beylikleri ve Osmanlı gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Milattan öncesinden günümüze gelen yapıları, Ilgaz ve Küre Dağları gibi dünyaca ünlü milli parkları ve daha birçok tarihi ve doğal güzellikleri ile Kastamonu’da gezilecek yerlere göz atalım.
Kastamonu’da Gezilecek Yerler
Ilgaz Dağı Milli Parkı
Türkiye’deki en uzun ve hareketli kırık fay hattının üzerinden geçtiği Ilgaz Dağı, doğal güzelliğinin yanı sıra oluşum hareketleri ile de dikkat çekmektedir. Serpantinler, şistler ve volkanik kayaçlardan meydana gelen dağda, farklı karakterlerde vadiler, sırtlar ve doruklar bulunmaktadır. Peyzaj yapısıyla, barındırdığı bitki örtüsüyle, yaban hayatıyla, gür sularıyla, kayak merkeziyle ve alabalık tesisleriyle dikkat çekmektedir. Ayrıca kış sporları, olta balıkçılığı, yeme-içme, konaklama, kamp ve doğa yürüyüşü gibi faaliyetler mevcuttur.
Küre Dağları Milli Parkı
Yaşayan Gezegen Kampanyası sonucunda Türkiye’nin dünyaya armağanı olan Küre Dağları Milli Parkı, Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nca Avrupa Ormanları koruma alanları içerisinde öncelikli alanlardan birisi olarak seçilmiştir ve Milli Park olarak ilan edilmiştir. Bu bağlamda Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın ise 13. Pan Park’ı olarak ilan edilmiştir. İçerisindeki şelaleler, mağaralar, kanyonlar, zengin bitki örtüsü ve yaban hayvanları ile ilgi çekmektedir.
Kastamonu Kalesi
Kastamonu’nun simgesel yapılarından biri olan Kastamonu Kalesi, MS 12.yüzyılda Türkler’in buraya yaptığı akınlar neticesinde, Komnenoslar tarafından inşa edilmiştir. Şehri tepeden gören eşsiz bir manzaraya sahip olan kale, günümüzde tüm görkemiyle ayakta duruyor. Restorasyonlardan sonra Osmanlı-Türk mimarisini yansıtan kalede; sarnıçlar, kaçış tünelleri, zindan ve Bayraklı Sultan Türbesi yer almaktadır.
İstiklal Yolu
Tarihi ve doğayı harmanlayan İstiklal Yolu, 1800’lü yıllarda mahkumlar tarafından kazma ve kürekle yapılmıştır. Bahar aylarında meyve ağaçları ve çiçek bahçeleri ile donanan bu yolda, Kurtuluş Savaşı’na cephaneler taşınmıştır. Trekking rotası haline getirilen yol; köyleri, yaylaları, ormanları ve vagonları ile ilgi çekmektedir.
Kastamonu Pınarbaşı Ilvarini Mağarası
MÖ 2000’lere ait insan yaşamı izleri barındıran, 3. ve 4. Dönemlerde oluşmuş olan Ilvarini Mağarası, dünyanın dördüncü büyük mağarası olma özelliği taşımaktadır. Kemerli girişi olan mağarada, mezar ve şapel kalıntıları, sarkıt ve dikitler, köy yıkıntısı ve su sarnıcı yer almaktadır. Teknik malzemeler olmadan 858 metresini gezebildiğiniz mağaranın derinliği de 250 metreye kadar gidebiliyor.
Evkaya Mezarları
MÖ 7.yüzyılda, Paflagonyalılar tarafından anıtsal bir tapınma alanı olarak inşa edildiği düşünülen Evkaya Mezarları, 7-8 metre yükseklikte bulunan kayaların oyulması ile oluşturulmuştur. Üçgen alınlıklı ve beşgen çatı şeklinde oyulan mezarlar, üçü anıtsal olmak üzere 8 adettir. Kent merkezine çok yakın bir konumda bulunan alanda, tanrılara içecek sunmak için oyulan Livasyon çukurları da ilgi çekmektedir.
Kastamonu’da Bulunan Doğal Alanlar
Mağaralar: Kılıçlı Mağarası, Sarpunalınca Mağarası, Kuyluç Mağarası
Yaylalar: Oluklu Yaylası, Gürcü Yaylası, Suğla Yaylası, Ayrancı Yaylası, Kösen Çayırı Yaylası, Karacaoğlan Yaylası, Sarıcaörük Yaylası, Asarbaşı Yaylası, Kirazlı Yaylası
Şelale: Ilıca Şelalesi
Koylar ve Plajlar: Ginolu Plajı, Balıkçı Barınağı, Derya Plajı, Gemiciler Koyu, Kadınlar Plajı, Özlüce Plajı, Boyranaltı Plajı, Kasaba Plajı, Nasuh Plajı, Gideros Koyu, Memiş Plajı…
Kanyonlar: Valla Kanyonu, Çatak Kanyonu, Horma Kanyonu, Ersizlerdere Kanyonu, Malyas ve Kısık Kanyonları, Şehriban Kanyonu
Vadiler: Loç Vadisi, Karacehennem Boğazı
Tepe ve Teras: Çatak Kanyonu Seyir Terası, İnebolu Geriş Tepesi
Parklar: Şehir Şerife Bacı Tabiat Parkı, Dipsizgöl Tabiat Parkı, Kavakbelen Mesire ve Kamp Alanı
Diğer: İzbeli Çiftliği, Kasaba Köyü, Karakadı Köyü, Hamitli Köyü
Kastamonu’da Bulunan Tarihi Alanlar
Antik Kent: Pompeiopolis Antik Kenti
Müzeler: Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi 75.Yıl Cumhuriyet Müzesi, Rıfat Ilgaz Müzesi, Kastamonu Memleket Kütüphanesi, El Sanatları Merkezi
Camiler: Nasurullah Camii, Şeyh Şaban-I Veli Camii, İbn-I Neccar Camii, Mahmut Bey Camii
Külliyeler: İsmailbey Külliyesi, Yakup Ağa Külliyesi
Medrese: Münire Medresesi
Mimari Yapılar: Kastamonu Saat Kulesi, Kerempe Feneri, Bediüzzaman Said Nursi’nin Evi, İnebolu Evleri (Kastamonu Konakları), Taşköprü, Kurşunlu Han
Kastamonu Gezi Rehberi:
Kastamonu Mutfağı: Oğmaç Çorbası, Ecevit Çorbası, Kızılcık Tarhanası Çorbası, Etli Ekmek, Püryan Kuyu Kebabı, Banduma, Patates Paçası, Ekşili Pilav, Ala Pilav, Simit Tiridi, İnebolu Simidi, Siyez Bulgur Pilavı, Mıklama, Kastamonu Pastırması, Köle Hamuru, Ispıt Yaprağı Sarması, İncir Dolması, Üryan Eriği Hoşafı, Cırık Tatlısı, Kaşık Helvası, Çekme Helva, Yassı Kadayıf, Hasude…
Diyarbakır Gezi Rehberi yazımızı da okumak için tıklayabilirsiniz…