Kayseri Gezi Rehberi

Kayseri gezi rehberi: İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve 6 bin yıllık geçmişe sahip olan tarihi bir şehirdir. Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden olan Kayseri, yüzyıllar boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Erciyes Dağı’nın eteklerine kurulan şehir; Asur, Hitit, Frig, Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır.

Tarihin her döneminde önemli bir yer olmayı başarmış olan Kayseri, İç Anadolu’nun en gelişmiş şehirleri arasındadır. Mimar Sinan’ın da memleketi olan bu şehir; hanları, müzeleri, medreseleri, camileri ve kervansaraylarıyla ilgi çekmektedir. Tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra doğal güzellikleri ve tabiatıyla ilgi çeken Kayseri, hem yaz hem kış aylarında turizme katkı sağlayan bir şehirdir. Ayrıca adını dünyaya duyurduğu mantısı, pastırması ve sucuğuyla gastronomi özellikleriyle de tercih edilen bir şehirdir.

Kayseri Gezi Rehberi / Kayseri’de Gezilecek Yerler

Kayseri Kalesi

Kayseri’nin simgesel yapılarından biri olan anıtsal Kayseri Kalesi, 3.yüzyılda Roma İmparatoru III. Gordion tarafından inşa ettirilmiştir. Daha sonra 6.yüzyılda Bizans döneminde yeniden inşa edilmiş ve 13.yüzyılda Selçuklu döneminde ise bugünkü halini almıştır. Dış kale ve iç kale olmak üzere iki bölümden oluşan kale surlardan ve burçlardan oluşmaktadır.

Kültepe Ören Yeri

MÖ 2000 yıllarında Kaniş Krallığı’nın merkezi olarak kullanılan Kültepe Ören Yeri, sahip olduğu tabletler ile 2015 yılında UNESCO Dünya Belleği listesine alınmıştır. Asur çivi yazısı ile yazılmış olan ve Anadolu’nun ilk yazılı tabletlerden biri olma özelliği taşıyan tabletler, dünyanın en önemli yazılı kaynaklardan birisidir. Çevre yerleşim noktaları ile olan kolay bağlantı yolları ile ekonomik ve siyasal anlamda önem kazanan Kültepe, bölgenin en önemli noktalarından biri olmayı başarmıştır.

 Soğanlı Harabeleri / Soğanlı Vadisi

           Roma döneminden kalan Soğanlı Harabeleri, bölgenin kalkerli yapısı, taşlara oyulmuş mağaraları, mezarları ve kiliseleri ile dikkat çekmektedir. O dönemden kalan mağaraları ve kiliseleri, bölgenin geçmişine ışık tutmaktadır. Kapadokya bölgesinde bulunan Soğanlı Harabeleri, kayalara oyulmuş yaklaşık 50 kiliseye sahiptir. Bu kiliseler arasında; Gök, Yılanlı, Karabaş ve Tokatlı kiliseleri ilgi çekmektedir.

Ali Dağı Yeraltı Şehri

             Kayseri’nin meşhur tarihi yerleri arasında bulunan Ali Dağı Yeraltı Şehri, Bizans döneminden kalan 1300 yıllık tarihe sahip olduğu tahmin edilmektedir. 528 metre uzunluğa sahip olan mağara; tarihte kilise, depo, mutfak ve sığınak olarak kullanılmıştır. Ayrıca sahip olduğu Ali Dağı manzarası da görülmeye değer.

Sultan Sazlığı (Kuş Cenneti) Milli Parkı

              Büyük bir sazlığa sahip olan ve büyük bir tatlı su bataklığına sahip olan Sultan Sazlığı, harika bir Erciyes Dağı manzarasına sahiptir. 251 kuş çeşidine sahip olduğu gözlemlenen sazlık; yüzen saz adacıkları, güzel doğası, hasırcılık ve el sanatları aktiviteleri ile dikkat çekmektedir.

Kapuzbaşı Şelaleleri

               Ensenin Tepe adındaki zirveden derin ve dar vadinin eteklerinden son derece ihtişamlı biçimde akan Kapuzbaşı Şelaleleri, yan yana sıralanmış olan, yaz-kış doğanın içerisinden fışkıran sulara sahiptir. Etrafı ormanlarla bezeli olan ve büyük su kütlesi halinde aşağı akan şelale, harika bir ses ve görüntü şöleni oluşturuyor. Ayrıca Kapuzbaşı Şelaleleri, Türkiye’nin en büyük şelaleleri arasında bulunuyor.

Erciyes Dağı

                Kayseri’nin sembolü olan Erciyes Dağı, 3.917 rakımlık yüksekliği, tepesinden eksik olmayan kar birikintileri, bulutları delen karlı zirveleri ve sahip olduğu (Bizans rahiplerinin inzivaya çekildiği) mağaraları ile dikkat çekmektedir. Sönmüş bir volkanik dağ olan Erciyes, Türkiye’nin en yüksek dağlarından birisidir (Türkiye’nin üçüncü, Orta Anadolu’nun en yüksek dağı). Ayrıca uluslararası alanda kış sporları merkezi olma işlevine sahiptir.

Kayseri’nin Diğer Tarihi Yerleri

Kümbetler: Döner Kümbet, Alaca Kümbet, Hasbek Kadı Kümbeti, Başparmak Kümbeti, Sırçalı Kümbeti

Mimari Yapılar: Tarihi Kayseri Evleri, Amerikan Koleji ve Hastane Binası, Sahabiye Medresesi, Hunat Hatun Külliyesi, Kayseri Saat Kulesi

Camiler: Kurşunlu Camii, Güllük Cami ve Medresesi, Yaman Dede Camii, Hacı Kılıç Camii ve Medresesi                                                                    

Tarihi Alanlar: Erdemli Harabeleri, Tarihi Kayseri Mahallesi               

Müzeler: Kadir Has Kent ve Mimar Sinan Müzesi, Ahi Evran ve Sanatkarlar Müzesi, Etnografya Müzesi ve Güpgüpoğlu Konağı, Selçuklu Uygarlığı Müzesi, Kayseri Atatürk Müzesi, Kayseri Arkeoloji Müzesi, Tıp Müzesi, Bilim Müzesi

Kayseri’nin Diğer Doğal Alanları

Dağlar: Ali Dağı, Beydağı

Parklar: Aladağlar Milli Parkı, Mimar Sinan Parkı, Beştepeler Parkı

Ormanlar: Hacer Vadisi ve Ormanı, Kıranardı Kent Ormanı

Irmaklar/Şelaleler: Zamantı Irmağı, Derebağ Şelalesi, Yeşilköy Şelaleleri

Doğal Alanlar: Gesi Bağları ve Güvercinlikler, Palas Ovası, Derevenk Vadisi, Barsama Vadisi, Avla Kanyonu

Göller: Yedigöller, Şeker Gölü, Palas Tuzla Gölü, Engir Gölü

Kayseri Mutfağı

Kayseri gezi rehberi denildiğinde Kayseri’nin eşsiz mutfağından söz etmemek olmaz. Kayseri Mantısı (Etli Mantı, Prov Mantısı, Yağ Mantısı, Tepsi Mantısı), Pastırma, Sucuk, Kayseri Yağlaması, Kayseri Tiridi, Kurşun Aşı Çorbası, Toga Çorbası, Çiriş Yemeği, Örgülü Pilav, Saray Pilavı, Cıvıklı Pidesi, Çemenli Ekmek, Sucuklu Köfte, Pöç Kebabı, Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması, Aside Tatlısı, Altın Kesesi, Yoğurt Tatlısı, Düğümlü Tatlı, Tahinli Katmer, Gilaburu Suyu, Nevizene Tatlısı, Elde Kesme Kadayıf.

Kastamonu gezi rehberi yazımızı okumak için de tıklayınız…

Önceki gönderi

Kastamonu Gezi Rehberi

Sonraki gönderi

Kırşehir Gezi Rehberi

Tartışmaya Katıl

Bir düşünce & ldquo;$ s & rdquo;

  • Kırşehir Gezi Rehberi – İmmo Türkiye

    […] Kayseri gezi rehberi için tıklayınız… […]

    Reply

Compare listings

Karşılaştırmak