Kırklareli gezi rehberi: Marmara Bölgesi’nde, Türkiye’nin kuzeybatısında Trakya bölgesinde yer alan bir şehirdir. Tarihi yazıtlarda Kırk Kilise adıyla da geçen Kırklareli’nin tarihi MÖ 6.yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yüzlerce yıldır sayısız medeniyete ev sahipliği yapan şehirde; Romalılar, Bizanslılar, Makedonlar, Persler, Traklar, Yunanlar ve Osmanlı gibi birçok uygarlık hüküm sürmüştür.
Sahip olduğu konum nedeniyle, hem batı hem de doğu kültürünün etkisinde kalan Kırklareli; tarihi höyüklere, dolmenlere, camilere, tümülüslere, hamamlara, antik tiyatrolara, anıtlara, kalelere, mezarlara ve çeşmelere sahiptir. Kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve kendine özgü dokusuyla etkileyici mimarisiyle dikkat çeken Kırklareli’nde gezilecek yerlere göz atalım.
Kırklareli Gezi Rehberi / Kırklareli’nde Gezilecek Yerler
Kırklareli Kaleleri
Vize Kalesi: MÖ 72-76 yıllarında, Roma döneminde inşa edildiği düşünülen Vize Kalesi, 3-4 metre yüksekliğinde, taş bloklardan oluşan ve harika bir manzaraya sahip olan bir kaledir.
Pınarhisar Kalesi: 5.yüzyılda Bizans döneminde inşa edilen Pınarhisar Kalesi, 3.derece sit alanı olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmıştır.
Kıyıköy Kalesi: 6.yüzyılda Bizans döneminde inşa edilen Kıyıköy Kalesi, 6 metreye kadar çıkan surları ve günümüze kadar sağlam ulaşan kapısıyla dikkat çekmektedir.
Sislioba Kalesi: Bizans döneminden kaldığı tahmin edilen Sislioba Kalesi, günümüzde tarihi yapısıyla değil doğal güzelliğin içinde olmasıyla dikkat çekmektedir.
Kıyıköy Mağarası
Bölgenin en eski tarihi yerlerinden biri olan Kıyıköy Mağarası, akarsu yatağında, 25 metre yükseklikte bir yamaçta yer alır. Harika manzaralar barındıran mağara, içerisinde bulunan kırmızı ve kahverengi mağara kelebekleri ile de ilgi çekmektedir.
Yanasu Mağarası
Trakya Bölgesi’nin en büyük üçüncü mağarası olan Yanasu Mağarası, sarkıt ve dikitlerin her yanını sardığı doğal oluşumu ile dikkat çekmektedir. 1620 metre uzunluğa sahip olan mağara, 1,5 metreyi bulan damlataş havuzları ile de ilgi çekmektedir.
Dupnisa Mağarası
Türkiye-Bulgaristan sınırında bulunan Dupnisa Mağarası, Trakya’nın turizme açılan ilk ve tek mağarası olma özelliği taşımaktadır. 4 milyon yıldır devam ettiği düşünülen oluşumuyla, yemyeşil ağaçların kapladığı bölgede bulunmasıyla ve 60 binden fazla yarasaya ev sahipliği yapmasıyla dikkat çekmektedir. Toplan 2720 metre uzunluğa sahip olan mağara, Kuru Kız Mağaraları ve Sulu Mağarası bölümlerinden oluşmaktadır.
Vize Küçük Ayasofya
6.yüzyılda Jüstinyen döneminde inşa edilen yapı, 8 asır boyunca kilise olarak hizmet verdikten sonra Gazi Süleyman Paşa Camii’ne dönüştürülmüştür. İstanbul’un fethi için stratejik bir noktada konumlanan Vize ve sahip olduğu ülkemizdeki 9 Ayasofya’dan biriyle, manevi bir değere sahiptir.
Kıyıköy Ayanikola Manastırı
6.yüzyılda Bizans döneminde inşa edilen Kıyıköy Ayanikola Manastırı, kayaların oyulmasıyla inşa edilmiştir. Etkileyici mimarisiyle ve bulunduğu sahil kasabasıyla ilgi çeken manastırda, Hristiyanlar için kutsal kabul edilen ayazma, zemin katında bulunan kilise ve keşişlerin vakit geçirdiği bir alan yer alıyor.
Yıldız Dağları (Istranca Dağları)
Bitki örtüsü ve doğa yapısı ile birçok araştırmaya konu olan Yıldız (Istranca) Dağları, biyolojik çeşitliliği ile önemli bir koruma alanıdır. Ergene Nehri’ni besleyen zengin kaynakları, ender doğasıyla dikkat çeken dağlar; kamp, doğa yürüyüşü, bisiklet ve doğa fotoğrafçılığı için elverişlidir. Ayrıca Trakya’nın en yüksek noktası olan Mahya Tepesi de burada yer almaktadır.
Longoz Ormanları
Ender görülen bir ekosisteme sahip olan Longoz Ormanları, Avrupa’nın en büyük ikinci, Türkiye’nin ise en büyük longoz ormanları ekosistemidir. 2007’de milli park olarak tescillenen ormanlar, 3155 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Dünya üzerinde yalnızca üç örneği olan ve toprakları organik yönden oldukça zengin olan Longoz Ormanları, zeminin su ile kaplı olması sebebiyiyle çok sayıda canlı ve bitki türünü barındırmaktadır. Saka, Hamam, Erikli, Mert ve Pedina Gölleri’ne sahip olan orman, su kuşları ve leylekler için de geçiş alanı olarak kullanmaktadır. Ayrıca doğa turizmi ve doğa fotoğrafçılığı için oldukça elverişlidir.
Kırklareli’nde Bulunan Doğal Alanlar
Cehennem Şelaleleri, Saka Gölü Longozu, Hamam Gölü, Bulanık Dere Longozu, İğneada Longozu, Bulanık Meşe Ormanı, İğneada, Beğendik Köyü, Balkaya Köyü, Limanköy, Demirköy, Kıyıköy, Hamdibey Köyü, Aşıklar Tepesi, Aypoloz Gölü Bulanık Deresi, Karapınar Şelalesi, Akören Göleti…
Plajlar ve Koylar: Kıyıköy Plajı, İğneada Plajı, Kastros Plajı, Beğendik Plajı, Panayır İskelesi Koyu, Poliçe Koyu, Selvez Koyu
Kırklareli’nde Bulunan Tarihi Alanlar
Aşağı Pınar Höyüğü, Monopetra Kayalıkları, Demirköy Fatih Dökümhanesi, Cedid Ali Paşa Cami, Hızırbey Camii, Kadı Camii, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Babaeski Köprüsü, Zindan Baba Türbesi, Hızırbey Hamamı (Çifte Hamam), Babaeski Hamamı, İğneada Feneri, Kırk Şehitler Anıtı, Yayla Mahallesi, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü…
Müzeler: Ali Rıza Efendi Kültür Evi, Atatürk Evi, Kırklareli Müzesi, Aşağı Pınar Açık Hava Köy Müzesi, Kırklareli Kültür ve Sanat Evi, Lüleburgaz Sokullu Müzesi
Kırklareli Mutfağı
Kırklareli gezi rehberi yöresel lezzet önerileri: Papara, Labada Borani, Kuzu Kapama, Kırklareli Köftesi, Pekmezli Kaçamak, Sini Mantısı, Manca, Soğan Pidesi, Çoban Böreği, Papaz Yahnisi, Tavuklu Kalle, Keşkek, Zerde, Kupriva, Kalın Kıyı, Sütlü Hamur Çorbası, Değirmendere, Sütlü Biber Turşusu, Hardaliye, Plaska, Kaymaçina.