Kırşehir gezi rehberi: İç Anadolu Bölgesi’nde konumlanan tarihi bir şehirdir. Öyle ki, tarihinin Milattan Önce 3 binli yıllara dayandığı tahmin edilen şehir; Hitiler, Frigler, Persler, Kapadokya Krallığı, Roma, Bizans gibi uygarlıklara ev sahipliği yaptıktan sonra Selçukluklar ile başlayan Türk hakimiyetine geçmiştir. Selçuklu, Türk beylikleri ve Osmanlı’nın ardından Türkiye Cumhuriyeti’nde Nevşehir’in ilçesi olan Kırşehir, 1957’den beri il statüsündedir.
Kırşehir, bu topraklarda yetişen ve Türkiye’nin kültürel dokusunu oluşturan aşıkları, ozanları ve yazarları ile dikkat çekmiştir. Adı Kırşehir ile özdeşleşen Hacı Bektaşi Veli, turizmin gözdesi konumundadır. Ayrıca yüzyıllar boyunca Anadolu’da ticari ve ekonomik hayatın kalkınmasında büyük rol oynayan, temelinde doğruluk, yardımlaşma ve saygı olan ve bir esnaf hareketi olan Ahilik, 13.yüzyılda Kırşehir’de kurulmuştur.
Ahi Evran, Hacı Bektaşi Veli, Cacabey, Ahmed-i Gülşehri, Aşıkpaşa gibi Kırşehir’de yetişen aşıkları, ozanları ve mutasavvıfları ile kültürel yönden dikkat çekmesinin yanı sıra, Roma döneminde hızla yayılan Hristiyanlık sonrası gizlice ibadet etmek için yapılan ve sığınak olarak da kullanılan birçok yeraltı şehriyle de ilgi çekmektedir. Ayrıca birçok türbe ve cami gibi inanç turizmine yönelik yapılar bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin önemli termal turizm merkezleri arasında yer almaktadır. Son olarak, Anadolu’nun çok çeşitli ve lezzetli yemekleri de tadılmaya değer. Manevi değerleri ile öne çıkan Kırşehir’de gezilecek yerleri listeleyelim.
Kırşehir Gezi Rehberi / Kırşehir’de Gezilecek Tarihi Yerler
Tarihi Alanlar: Çağırkan Kalehöyük
Medreseler: Cacabey Medresesi
Camiler / Külliyeler: Çarşı Camii, Lale Camii, Hamidiye Camii, Kapucu Camii, Ahi Evran Külliyesi ve Camii
Kiliseler: Tarihi Üç Ayak Kilisesi
Yeraltı Şehirleri: Mucur Yeraltı Şehri, Dul Kadirli Yeraltı Şehri, Kepez Yeraltı Şehri
Kervansaraylar: Kesik Köprü Kervansarayı
Köprüler: Kesik Köprü
Türbeler: Aşık Paşa Türbesi, Yunus Emre Türbesi
Kümbetler: Aflak Baba Kümbeti, Kalender Baba Kümbeti, Melikgazi Kümbeti
Mimari Yapılar: Hacıbey Konağı, Sülükçüler Konağı
Müzeler: Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Kırşehir Müzesi, Neşet Ertaş Müzesi
Kırşehir’de Gezilecek Doğal Alanlar
Göller / Barajlar: Seyfe Gölü Kuş Cenneti, Mucur Obruk Gölü, Çuğun Barajı, Hirfanlı Barajı
Botanik Bahçeler: Japon Bahçesi
Parklar: Güzler Piknik Alanı ve Evcil Hayvan Parkı, Kırşehir Kent Parkı, Aşık Paşa Tabiat Parkı, Hılla Nilüferli Park ve Kütük Ev
Kamp Alanları: Köme Mesire ve Kamp Alanı, Töklümen Mevkii, Savcılı Kamp Alanı, Gökler Kamp Alanı
Dağlar: Çiçek Dağı
Mağaralar: Obruk Dağı Mağarası
Kaplıcalar / Ilıcalar: Terme Termal Turizm Merkezi, Karakurt Kaplıcaları, Bulamaçlı Kaplıcaları, Mahmutlu Kaplıcaları, Kaman Savcılı Ilıcası, Avcı İçmecesi
Kırşehir Mutfağı
Kırşehir gezi rehberi için yöresel lezzet önerileri: Nohutlu Yoğurt Çorbası, Kesme Aşı, Düğün Çorbası, Kırşehir Köftesi, Çullama, Çömlekte Kuru Fasulye, Hamur Köftesi, Tandırda Çömlek Paça, Et Yahnisi, Madımak Yemeği, Sütlü Pilav (Lepe), Keşkek, Pancar Çırpması, Ayva Dolması, Çirleme, Çir Yağlaması, Sündürme, Aside Tatlısı, Pekmezli Pelte…