Kütahya gezi rehberi; Ege Bölgesi’nde konumlanır ve İç Batı Anadolu kısmında yer alır. Porselenleri ve çinileri ile tanınan Kütahya; zengin tarihi, kültürel birikimi, termal kaynakları ve doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Şehrin kuruluş tarihinin net olarak bilinmemesiyle beraber geçmişinin MÖ 3 binli yıllara dayandığı tahmin edilmektedir. Antik çağlardaki adının Kotiaeion olduğu Kütahya; Frigler, Hititler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca bir dönem Germiyanoğlu Beyliği’nin başkenti olmuştur. Milli Mücadele döneminde bir dönem Yunan işgaline uğrayan şehir, 1922 yılında tekrar kurulmuş ve 1923 yılında il olmuştur.
Osmanlı mimarisinden pek çok yapı barındıran Kütahya’da; camiler, medreseler, hanlar ve çeşmeler inşa edilmiştir. Tarihi yapılarının yanı sıra yemyeşil doğası ve kaplıca turizmi ile de ön plana çıkan şehirde gezip görülmesi gereken yerler oldukça fazladır.
Kütahya Gezi Rehberi / Kütahya’da Gezilecek Tarihi Yerler
Frig Vadisi
Frig Vadisi; Kütahya, Afyon ve Eskişehir sınırlarında yer alan ve Türkiye’nin en önemli tarihi noktalarından olan bir vadidir. MÖ 11-9. yüzyılda Kafkaslardan Anadolu’ya göç eden Brig isminde bir topluluk tarafından kurulan Frigler, dünyada yalnızca Dağlık Frigya Bölgesi’nde yaşamış ve sonraki medeniyetlere de yol gösterici olmuştur. Bu nedenle evrensel bir değer taşıyan Frig Vadisi, Frigler’in dini ritüellerinden sosyal hayatının izlerine, kaya anıtlarından zengin süslemelere birçok kültürel değer taşımaktadır. Ayrıca Kapadokya’yı andıran doğal kaya yapısı ve çam ormanlarıyla da dikkat çekmektedir.
AROG filmine de ev sahipliği yapan vadide kayaların içine oyulmuş devasa ve etkileyici tarihi yapılar bulunmaktadır. Akpara Kale, Gökgöz Kale, Kocabaş Kale, Pişmiş Kale, Kümbet Asar Kale, Ballık Kale, Demirli Kale, Köhnüş Kale, Çukurca Kale, Kırk Merdiven Kale, Doğuluşah Kale, Midas Anıtı, Yapıldak Asar Kaya, Döğer Asar Kaya, Nallı Kaya, Fındık Asar Kaya, Üçler Kaya ve Delik Taş görülmeye değer Frig eserleridir.
Aizanoi Antik Kenti
Kentteki yerleşim izlerinin MÖ 3 binli yıllara dek uzandığı saptanan Aizanoi Antik Kenti, Frigyalılara bağlı Aizantisler’in yaşadığı yer olarak bilinmektedir. MÖ 133 yılında Roma hakimiyetinde olan bölge, şarap ve yün üretiminde üstün durumdaymış. 7.yüzyıldan itibaren değerini kaybeden bölge, Selçuklular tarafından üs olarak kullanılmıştır.
Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na sahip olan Aizanoi, yaklaşık on beş bin kişilik tiyatro ve stadyuma da sahiptir. Ayrca içerisinde irili ufaklı pek çok kalıntı da bulunmaktadır.
Kütahya Kalesi
Kütahya’nın simgelerinden biri olan Kütahya Kalesi, MS 5.yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Ev sahipliği yaptığı imparatorluklar tarafından geliştirilmeye devam eden kale de, zamanında 72 tane burç olduğunu söylenmektedir. Zamanla kale yıpranmış olsa da günümüzde sağlam bir şekilde ayakta kalmıştır. İnşasında moloz kesme taş, tuğla ve burçlar kullanılmıştır.
Türkiye’nin en büyük üçüncü kalesi olma özelliği de taşıyan Kütahya Kalesi, Kütahya şehir manzarasına sahiptir. Ayrıca bulunduğu alanda Osmanlı camisi olan Kale-i Bala ve Cumhuriyet dönemi mimarisi olan ve 360 derece dönen Döner Gazino bulunmaktadır.
Kütahya’da Gezilecek Diğer Tarihi Yerler
Müzeler:LajosKossuth Müzesi (18.yy’dan kalma Macar Evi), Dumlupınar Atatürk Karargah Evi, Kütahya Arkeoloji Müzesi, Kütahya Çini Müzesi, Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi
Antik Alanlar:Seyitömer Höyüğü (Eski Tunç Çağı’ndan Frigler ve Romalılara kadar izler taşımaktadır)
Medrese/Bedesten: Rüstem Paşa Medresesi, Kütahya Bedestenleri
Hamam/Çeşme: Hürriyet Çeşmesi, Şengül Hamamı, Balıklı Hamamı
Camiler: Çinili Camii, Kütahya Ulu Camii (1380-1410), Meydan Camii, Kaditler Camii, Balıklı Camii, Dönenler Mevlevihanesi, Kurşunlu Camii, İshak Fakih Camii, Saray Camii, Karagöz Ahmet Paşa Camii
Türbeler: Paşam Sultan Türbesi, Dedebali Türbesi, Hıdırlık
Diğer: Mızık Çamı (740 yaşında), Bin Yıllık Kestane Ağacı (Türkiye’nin en yaşlı kestane ağacı), Germiyan Sokağı, Dumlupınar Şehitliği, Saat Kulesi
Kütahya’da Gezilecek Doğal Alanlar
Domaniç Ormanları
Sadece Kütahya’nın değil, Türkiye’nin en dikkat çekici doğal alanlarından olan Domaniç Ormanları, muhteşem manzarasıyla, yeşilin en güzel tonlarıyla, kaliteli ve huzurlu havasıyla ve yalnızca burada yetişen ağaç türleriyle dikkat çekmektedir. 40 farklı bitki türünü barındıran ormanlarda, 30 km’lik yürüyüş parkurunda huzurla yürüyebilir, piknik yapabilir ve eşsiz fotoğraflar çekilebilirsiniz. Ertuğrul Gazi’nin yaz aylarını burada geçirdiği rivayet edilen ormanda asırlık ağaçlar ve eşsiz manzaralar sizleri selamlayacaktır.
Yeniköy Peribacaları
Kiçir Ormanı içerisinde, yeşillikler ile iç içe bulunan Yeniköy Peribacaları, Kapadokya Peri Bacaları ile aynı özelliklere sahiptir. Kütahya’nın Simav ilçesinde konumlanan bu doğal güzellikler Foto safari için uygun bir konumdur.
Yoncalı Kaplıcaları
Kaplıcaları ile ünlenen Kütahya’nın Yoncalı ilçesinde bulunan ve doğal yapısıyla dikkat çeken Yoncalı Kaplıcaları, Kiraz Dağı eteklerinde yer almaktadır. 42 dereceyi bulan su sıcaklıkları, sahip olduğu yeşil doğası, birçok hastalığa iyi geldiğinin bilinmesi, Türkiye’nin en yüksek radyoaktif miktarına sahip hamamına sahip olması ve çamur banyosu ile öne çıkmaktadır.
Kütahya’da Bulunan Diğer Doğal Alanlar
Parklar/Mesire Alanları: Vakıf Çamlığı Tabiat Koruma Alanı, Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı, Kütahya Şehitler Anıt Parkı, Enne Barajı Tabiat Parkı, Ağaçköy Mesire Yeri, Ilıcaksu Mesire Alanı
Ormanlar/Yaylalar: Kütahya Kent Ormanı, Gediz Muratdağı Yaylası, Simav Gölcük Yaylası, Topuk Yaylası
Diğer:Frig Yürüyüş Yolu, Yellice Dağı
Kaplıcalar: Dereli Kaplıcaları, Simav Kaplıcaları, Ilıca Kaplıcaları…
Kütahya Mutfağı
Kütahya gezi rehberi ile yöresel lezzetler: Küp Kebabı, Cimcik, Sini Mantısı, Tosunum Böreği, Ilıbada Dolması, Ispanaklı Şibit, Haşhaşlı Gözleme, Gökçümen Hamursuzu, Şibitli Tavuk Tiridi, Kütahya Usulü Güveç, Dolamber Böreği, Sıkıcık Çorbası, Kızılcık Tarhanası, Sütlü İncir Tatlısı, Yufka Tatlısı, Hekmane Erik Hoşafı…