Kahramanmaraş gezi rehberi: İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine komşu olmasına karşın bir Akdeniz şehri olan Kahramanmaraş; Sivas, Malatya ve Gaziantep ile komşudur. Oldukça köklü bir tarihe sahip olan şehirde Paleolitik Çağ’a ait bulgular çıkarılmıştır. İlk yerleşim ise Hititler ile başlamış ve daha sonra Asur, Med, Pers, Makedonya, Arap, Roma, Haçlılar, Bizans, Selçuklu, Danişment, Dulkadiroğlu, Memlük ve Osmanlı gibi imparatorluklara ev sahipliği yaparak devam etmiştir. Tarihte Markasi, Markaji, Germenice ve Maraş gibi isimlerle anılan şehir, Kurtuluş Savaşı’ndaki başarılarından sonra ise kahraman unvanını alarak Kahramanmaraş olmuştur. (1973)
Kahramanmaraş; köklü tarihi, zengin kültürel birikimi ve iklimsel değişkenliği sayesinde sahip olduğu eşsiz doğası ile ilgi çeken bir şehirdir. Ayrıca mimari çeşitliliği, dini konumu ve zengin mutfağıyla dikkat çeken Kahramanmaraş’ta gezilecek yerlere göz atalım.
Kahramanmaraş’ta Gezilecek Yerler
Germenicia Antik Kenti
Günümüzde bildiğimiz antik kentlerin aksine, şehrin mahallelerine yayılmış olan Germenicia Antik Kenti, Roma İmparatoru Caligula’nın yaşadığı dönemde üst tabakaların yaşam sürdüğü yermiş. Germenicia; MS 300-400 yıllarına ait olduğu mozaikler ile dikkat çekmektedir. Efes ve Zeugma mozaikleri ile benzerlik gösteren ancak sanatsal açıdan daha değerli görülen mozaikler, Roma kentlerinde ev ve hamamlarda kullanılırmış.
Kahramanmaraş Kalesi
Maraş’ın simgelerinden olan ve şehir merkezinin göbeğinde yer alan Kahramanmaraş Kalesi, meydanda bulunan bir tepe üzerinde yükselmektedir. Net bir yapım yılı bulunmayan kalenin Hititler döneminden kaldığı tahmin edilmektedir. Bunun nedeni ise, kalenin kapısında bulunan ve Maraş Aslanı denilen eserin Genç Hititler dönemine ait olmasıdır.
MÖ 7.-8. yüzyıllarda Müslümanlar ve Bizanslılar arasında sıklıkla el değiştiren ve büyük hasarlar gören kale, tarih boyunca tadilatlardan geçmiştir. 360 derecelik bakış açısı da sunan kale, bahçe olarak da gelenlerini ağırlamaktadır.
Taş Köprü (Ceyhan Köprüsü)
Yemyeşil Ceyhan Nehri’nin üzerinde yükselen Taş Köprü veya Ceyhan Köprüsü, 15.yüzyılda inşa edilmiştir. Dulkadiroğluları döneminde inşa edildiği düşünülen köprü, zaman içerisinde tadilatlardan geçse de hala orijinalliğini ve sağlamlığını korumaktadır. Son olarak Taş Köprü; 158 metrelik uzunluğa, büyüklü küçüklü 6 adet kemere ve yüksekliği 1 metreyi bulan korkuluklara sahiptir.
Eshab-ı Kehf Külliyesi
Mağara Arkadaşları anlamına gelen ve Kuran’da geçen putperestlerden saklanan 7 mağara arkadaşını konu alan Eshab-ı Kehf adıyla külliye, tepede yer alan yapılardan oluşmaktadır. Türkiye’nin en eski dini noktalarından biri olan ve İsa Mescidi olarak da bilinen yapı, MS 446 yılında inşa edilmiştir.
Büyük dinlerin hepsinde önemli bir simge olan Eshap-ı Kehf Külliyesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunmaktadır.
Yeşilgöz Obruğu (Tekir Yeşilgöz Mesire)
Dağ eteğindeki konumu, yeşil ve mavi renklerinin ahengi ve güzel doğası ile şehirde en çok tercih edilen doğal alanlarından Yeşilgöz Obruğu; piknik, kamp, restoran ve balık hizmetleri ile de ilgi çekmektedir.
Başkonuş Yaylası
Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan Başkonuş Yaylası, harika doğası ve manzarasıyla dikkat çekmektedir. Kışın karlı, yazın dahi serin olan yayla; dağ evlerinde konaklamak ve çadır atıp kamp yapmak için uygundur. Ayrıca yaylanın restoranında yemek yemek veya doğada oturup piknik yapmak da mümkündür. Son olarak temiz havada yürüyüş yapıp, güzel kareler yakalayabilirsiniz.
Döngel Mağaraları ve Şelaleleri
Kahramanmaraş’ta Paleolitik Çağ’dan izler bulunduğundan bahsetmiştik. Tarihinin MÖ 40 – 10 bin yıllarına kadar uzanan bölgede üst üste ve birbirine bağlı şekilde oluşan Döngel Mağaraları bölgenin en önemli yerlerindendir. Mağaraların en önemli özelliği, ilk yerleşimin burada ve çevresinde yapıldığına dair bilgilerin bulunmasıdır. Ayrıca mağaralar; sahip olduğu büyüklü küçüklü şelaleler ve göletler ile de dikkat çekmektedir.
Yeşilgöz Obruğu’ndan çıkan ve Döngel Mağaraları içerisinde süzülen çay, yaklaşık 100 metre aşağı düşen şelaleleri oluşturmaktadır. Şelalenin düştüğü yer ise yüksek kayalıklara çevrili ve bölgenin en çok tercih edilen mesire alanı. Mağara içerisinde çağlayan ve şelale sesleri ile harika bir atmosfer oluşturan çay, bazılarında yüzülebilen küçük göletler de oluşturmuştur.
Döngel Mağaraları ve şelalerine yapılan yolculuk sırasında; dev galeriler, güvercin yuvaları ve Döngel Köyü’nün güzel manzarası da sizi karşılayacak. Son olarak yürüyüş ve bisiklet sporları yapılabilen bölgede ücretsiz kamp ve izcilik alanları da mevuttur.
Kahramanmaraş Gezi Rehberi / Kahramanmaraş’ta Bulunan Diğer Doğal Alanlar
Yeşil Alanlar: Kapıçam Tabiat Parkı, Körçoban Tabiatı Koruma Alanı, Kazma Bağları, Fırnız Mesire Yeri
Yaylalar/Dağlar: Yavşan Yaylası ve Tabiat Parkı, Tekir Yaylası, Ahir Dağı, Yedikuyular Kayak Merkezi
Mağaralar: Savruk Mağarası, Direkli Mağara, Bulut Deliği Mağarası, Gümüşkaya Mağarası
Şelaleler: Çokran Mavi Göl Şelalesi, Galgamaç Şelalesi (Toprakhisar Kanyonu)
Göller: Kumaşır Gölü, Elbistan Pınarbaşı, Menzelet Baraj Gölü
Diğer: Ali Kayası, Mercimek Tepesi
Kahramanmaraş Gezi Rehberi / Kahramanmaraş’ta Bulunan Diğer Tarihi Yerler
Mimari Yapılar: Taş Medrese, Tarihi Ticaret Alanı(Kapalıçarşı)
Geleneksel Maraş Konakları: Kocabaş Konağı, Dedeoğlu Konağı, Deli Gönül Konağı, Mahmut Arif-i Paşa Konağı
Kaleler: Hurman Kalesi, Meryemçil Kalesi
Han/Hamam: Taş Han, Tarihi Çukur Hamamı
Camiler: Tarihi Ulu Cami, Elbistan Ulu Cami, Abdulhamithan Camii, Şeyh Camii
Müzeler: Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, Kahramanmaraş Etnografya Müzesi, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi, Dondurma Müzesi
Kahramanmaraş Mutfağı
Eli Böğründe, Acem Pilavı, Sömelek Köfte, Maraş Tava, Maraş Köfte, Kalili Köfte, Ciğerli Bulgur Pilavı, Mumbar Dolması, Pazı Sarması, Maraş Çöreği, Çöş Börek Mantısı, Maraş Tarhanası, Maraş Paçası, Dövme Çorbası, Tirşik Çorba, Patlıcanlı Ekşili Çorba, Maraş Dondurması, Un Sucuğu, Çullama, Cevizli Kırma Tatlısı, Ravanda Şerbeti