Yeni Yıl İçin 6 Adımda Ev Ekonomisi ve Bütçe Yönetimi

Bütçe yönetimi ile verimli ve dengeli bir yeni yıla başlamaya ve yeni planlarınızı hayata geçirmeye hazır mısınız? Bunu başarmak için, gelir seviyeniz ne olursa olsun, maddi olarak bunu sağlamak mümkündür. İster tek başına ister bir aile ile yaşıyor olun, yeni yılda evinizde yapacağınız küçük değişiklikler finansal sağlığınızı iyileştirebilir ve evinizi güçlendirebilir. Sadece biraz para harcamak değil; tasarruf ederek, biriktirerek ve harcama alışkanlıklarınızı değiştirerek bütçenizi yönetebilirsiniz. Peki, gelir-gider tanımını nasıl yapıyorsunuz, giderlerinizi nasıl yönetiyorsunuz, evinizi nasıl yönetiyorsunuz, gelin birlikte bakalım.

  1. Gelir tespiti:

Ay sonunda haneyi kontrol altında tutmak ve maddi sıkıntıya düşmemek çok önemlidir. Bu nedenle ilk adım, bütçe planının ilk aşaması olan gelirin belirlenmesidir. Burada bir elektronik tablo oluşturabilir ve aylık maaşınızı ve varsa ek gelirinizi girebilirsiniz. Ailenizle birlikte yaşıyorsanız aile bireylerinin gelirlerini de bu tabloya ekleyebilirsiniz. Harcamalarınızı bu tabloya göre belirleyebilirsiniz.

2. Tüm yıl için giderleri görüntüleme:

Artık geliriniz hesaplandığına göre giderlerinizi görebilirsiniz. Yemek, sağlık, kira, ulaşım, kamu hizmetleri, eğitim, tatil gibi harcamalarınızın bir listesini yaparak nerede ve ne kadar harcama yapacağınızı belirleyebilirsiniz.

3. İstekleri ihtiyaçlardan ayırın:

Harcama söz konusu olduğunda bazen zayıf yönlerimize teslim olabiliriz. Bazı temel istek ve ihtiyaçlara sahip olmak son derece normaldir. Ancak bu durumda kendimizi ve ailemizi rahatsız etmemeye öncelik vermeliyiz. Herhangi bir şey satın almadan önce “Buna ihtiyacım var mı?” veya “Bu satın alma bana yardımcı olacak mı? diye kendimize sormalıyız.

4. Gelecek yılın bütçe planının hazırlanması:

Gelir ve giderlerinizi belirlediniz, ihtiyaçlarınızı ve isteklerinizi ayırdınız. İyi bir bütçe yönetimi yapmanın zamanı geldi. Paranızı bu şekilde yönetebilirsiniz. Peki iyi bir bütçe planı neleri içerir? Temel ihtiyaçlarınız, kira ve ulaşım masraflarınız, sağlık masraflarınız, varsa çocukların eğitim masrafları, sosyal hayatınız ve kişisel harcamalarınız… İşte iyi bir bütçe planı tüm bunları ortadan kaldırır, ne kadar para kazanacağınızı ve ne kadar harcayacağınızı tahmin eder.

5. Planlı alımlar:

Evde yiyecek, giyecek ve ev eşyası alırken dikkatli ve planlı olunmalıdır. Bunun için satın almadan önce liste yapabilirsiniz. Yiyecek satın alırken ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat ederek ihtiyacınız kadar satın alabilir ve bunun için haftalık alışveriş planı hazırlayabilirsiniz. Piyasadaki indirim seçeneklerini takip ederek promosyon ürünlerini uygun fiyata satın alabilirsiniz. Ayrıca tüm alışverişlerde indirim ve kampanya süreleri online olarak takip edilebilmektedir.

6. Kaynaklardan tasarruf edin:

Hane halkını daha iyi düzenlemenin bir yolu da tasarruf etmektir. Bu da evinizin elektrik, su ve doğalgaz tüketimine dikkat etmenizi gerektirir. Önce elektrikten başlayalım. Gereksiz elektrik tüketimi yaratmamak için ihtiyacınız olmadığı zamanlarda lambaları açık bırakmamaya özen gösterebilirsiniz. Elektrik faturanızı azaltmak, kullanılmayan elektronik cihazları kapatmak, çamaşır makinenizi ve bulaşık makinenizi tam doluyken çalıştırmak için de enerji tasarruflu ampuller kullanabilirsiniz. Su tasarrufu için dişlerinizi fırçalarken, saçınızı yıkarken veya ellerinizi sabunlarken musluğu kapatabilirsiniz.

Akıllı uygulamalarla tasarruf nasıl yapılır? yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz…

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak