Nevşehir gezi rehberi; İç Anadolu Bölgesi’nde konumlanan ve Anadolu’nun masal kenti olarak adlandırılan bir şehirdir. Tarihi ve dokusuyla farklı bir dünya hissi yaratan Nevşehir, geçmişten beri birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Hititler ile başlayan yerleşim, Asur, Frig, Pers, Roma, Selçuklu ve Osmanlı ile devam etmiştir. Yaklaşık 9 bin yıllık tarihe sahip olan Nevşehir, özellikle 3.yüzyıldan itibaren Hristiyanlık için önemli bir durak haline gelmiş ve birçok inziva yeri, sığınak ve ibadethaneye sahip olmuştur.
60 milyon yıllık sürede oluşan doğal güzellikleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan yapıları, volkanik yapısı sonucu ortaya çıkan eşsiz atmosferi, taş dokusu, açık hava müzeleri, tarihi kiliseleri ve sıcak hava balonları ile ilgi çeken Nevşehir’de gezilecek yerlere göz atalım.
Nevşehir’de Gezilecek Yerler / Nevşehir Gezi Rehberi
Göreme Açık Hava Müzesi
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Göreme Açık Hava Müzesi; kaya içine oyulmuş manastırlara, kiliselere, şapellere, yaşam alanlarına, yemekhanelere ve mutfaklara sahiptir. İlk olarak 4.yüzyılda Aziz Basil tarafından dini eğitim ve düşünce merkezi olarak kullanıla bölgede, birçok dini olayın tasviri, Hristiyanlık tarihi, Hz. İsa’nın hayatının canlandırılmasını görebilirsiniz.
Açık hava müzesinin içerisinde; birbirine tünellerle bağlanmış yedi katlı kompleks bir manastır olan Rahibeler Manastırı, Aziz Basil Şapeli, mimarisi, freskleri ve süslemeleri ile dikkat çeken Elmalı Kilise, Azize Barbara Kilisesi, yeşil bir ejderha figürüne sahip olan Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Tokalı Kilisesi, Çarıklı Kilise, Aziz Katherina Şapeli ve şarap mahzenleri gibi yapılar mevcuttur.
Kapadokya Peri Bacaları
Hem Nevşehir’in hem de Kapadokya’nın, hatta Türkiye’nin turizm simgesi haline gelen Peri Bacaları, dünyanın her yerinden sayısız turist ağırlamaktadır. Dünyanın 7 harikasından biri olarak da gösterilmiş olan Peri bacaları; şapkalı, mantar biçimli, sütunlu ve sivri şekilleriyle dikkat çekmektedir.
Volkanik yanardağların püskürttüğü lavların, zamanla sel suları ve rüzgârların etkisiyle günümüzdeki eşsiz şeklini almalarıyla oluşmuştur. Milyon yıllık oluşumlar olan Peri Bacaları, tarih boyunca oyulmuş ve içlerine kiliseler, şapeller, sığınaklar gibi ibadethaneler inşa edilmiştir.
Üç Güzeller
Bölgenin bir diğer sembolik yapılarından ve en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Üç Güzeller, iki büyük bir küçük peri bacasından oluşmaktadır. Arkasına Erciyes Dağı manzarasını alan ve kırmızı kayalardan oluşan Üç Güzelle; eşsiz görüntüsü, mükemmel fotoğraf potansiyeli, güzel gece aydınlatması ve hakkındaki hikayeler ile ilgi çekmektedir.
Ihlara Vadisi
Dünyadaki diğer kanyonlar arasında önemli bir yere sahip olan ve dünyanın en büyük kanyonlarından biri olan Ihlara Vadisi; jeolojik yapısı, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla dikkat çekmektedir. Volkanik yanardağların püskürttüğü lavların oluşturduğu katmanlar, Melendiz Çayı’nın akmasıyla aşınmış ve kanyon görünümündeki Ihlara Vadisi meydana çıkmıştır. Sahip olduğu doğa ve inanç yolları, yer altı şehirleri, kiliseleri, yaşam alanları, yüzlerce basamakları, yeşil ve dik uçurumaları, nehirleri, ırmakları, mezarları ve tünelleri gibi sayısız gezilecek yerleriyle ilgi ve dikkat çekmektedir.
Yeraltı Şehirleri
Nevşehir’in en ilgi çekici alanlarından birisi de Yeraltı şehirleridir. Şehirde yumuşak tüf kayalara oyularak oluşturulmuş birçok yeraltı şehri bulunmaktadır. Bu şehirlerden başı çekenler; Derinkuyu, Kaymaklı, Mucur, Örentepe ve Özkonak yeraltı şehirleridir. Yaklaşık 55 metre civarında olan bir kuyuyla havalandırılan ve 8 katlı olan Derinkuyu Yeraltı Şehri, Türkiye’nin en büyük yeraltı şehridir. Kaymaklı Yeraltı Şehri de 8 katlıdır ve tarihi MÖ 4 binli yıllara dayanmaktadır.
Nevşehir Kalesi
Net olmamakla beraber; 12.yüzyılda Selçuklular Dönemi’nde, Bağdat Yolu’nun korunması amacıyla inşa edildiği düşünülen Nevşehir Kalesi, moloz ve kesme taşlardan oluşmakta ve surlarıyla beraber sapa sağlam ayakta durmaktadır. Üçüncü derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen kale ve çevresinde, yapılan çalışmalar sonucu içinde kilise de bulunan bir yer altı şehri bulunmuştur. İçerisinde Hz. İsa’nın göğe yükselişini betimleyen freskler ve 5.-6.yüzyıldan kalma kayadan oyma manastırlar bulunmaktadır.
Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi
Bektaşi felsefesinin ve hoşgörüsünün merkezi olarak kabul edilen yapı, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunmaktadır. İnsana ve ahlaka değer vermeyi ön planda tutan, 13.yüzyıl mutasavvıf İslam düşünürü Hacı Bektaş-i Veli, Anadolu’ya gelerek kendi dergahını Hacıbektaş ilçesinde kurmuştur. Bu dergah, senelerce insanlara doğruluk ve insanlık öğütlerini yaymayı görev bilmiştir. Her sene Hacı Bektaş-ı Veli’yi anma törenleri de düzenlenen türbede; Meydan Evi, Üçler Çeşmesi, Dergah Avlusu, Atatürk Köşesi, Aş Evi, Aslanlı Çeşme ve Mihman Evi gibi yapılar da bulunmaktadır.
Nevşehir’de Bulunan Diğer Gezilmesi Gereken Yerler
Vadiler: Güllüdere Vadisi, Aşk Vadisi, Paşabağ Rahipler Vadisi, Güvercinlik Vadisi, Devrent Vadisi, Zemi Vadisi, Zelve Vadisi, Kızılçukur Vadisi, Soğanlı Vadisi, Gomeda Vadisi, Pancarlık Vadisi
Müzeler: Nevşehir Müzesi, Atatürk Evi Müzesi, Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, Ortahisar Etnografya Müzesi, Avanos Saç Müzesi, Ürgüp Müzesi, Güray Müzesi, Zelve Açık Hava Müzesi
Yeraltı Şehirleri: Mazı Yeraltı Şehri, Gaziemir, Tatlarin, Özlüce, Güzelyurt
Tarihi Yapılar: Asmalı Konak, Uçhisar Kalesi, Ortahisar Kalesi
Doğal Alanlar: Göreme Tarihi Milli Parkı, Damsa Baraj Gölü
Seyir Alanları: Sunset View Point, Göreme Panorama Manzara İzleme Noktası, Temenni Tepesi
Köprüler: Avanos Sallanan Tahta Asma Köprü, Taş Köprü
İlçe/Kasaba/Köy: Ürgüp, Göreme, Kapadokya, Ortahisar, Avanos, Uçhisar, Çavuşin, Mustafapaşa
Nevşehir Mutfağı
Nevşehir gezi rehberi ile yöresel lezzetler: Testi Kebabı, Ayva Dolması, Soğanlama, Düğü Çorbası, Sütlü Çorba, Arabaşı, Kesme, Tutmaç, Köftür, Sızgıt, Nevşehir Tavası, Ağpakla, Nohutlu Yahni, Çömlek Fasülyesi, Asma Cacığı, Ürgüp Köftesi, Divil, Dolaz, Bulamaç Tatlısı, Kabak Tatlısı, Kayısı Dolması, İrmik Tatlısı, Kömbe, Hoşaf, Kapadokya Şarabı