Rize gezi rehberi: Karadeniz Bölgesi’nin doğusunda yer almaktadır. Yemyeşil ve gür ormanları, tertemiz havaya sahip yaylaları, masmavi denizi ve sayısız doğal güzelliği ile dikkat çeken Rize, en fazla yağmur alan şehirlerin de başında gelmektedir. Türkiye ormanlarının da %25’ine sahip olan Rize’nin, yaklaşık %50’si ormanlık ve fundalık alanlardan oluşmaktadır. Oksijen deposu olan şehirde yeşilin bütün tonlarının yanı sıra, sayısız bitki ve hayvan türü bulunmaktadır.
Tarihte; Urartular, Kimmerler, İskitler, Roma, Gürcü Krallığı, Pontus Rum, Lazistan, Türk beylikleri ve Osmanlı himayesine giren Rize, her geçen gün turizm potansiyelini artıran ve özellikle bahar – yaz aylarında sayısız yerli ve yabancı turist ağırlayan bir şehirdir. Eşsiz ve muhteşem doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi değerlere de sahip olan Rize’de gezilecek yerlere göz atalım.
Rize’de Gezilecek Yerler / Rize Gezi Rehberi
Ayder Yaylası
Rize’nin en popüler turizm merkezlerinden olan Ayder Yaylası; yemyeşil bitki örtüsü, Kayın ve Ladin ağaçlarından oluşan ormanları, enfes balı, otantik Hemşin evleri ve şifalı kaplıcaları ile ilgi çekmektedir. Yaylada ilk yerleşimin 13.yüzyıla dayandığı tahmin edilmektedir. 1944 yılında milli park ilan edilen Ayder Yaylası, 1350 metrelik rakıma sahiptir.
Doğa ve sağlık turizmi açısından son derece popüler olan Ayder Yaylası, güzel manzarası ve tertemiz havasıyla dikkat çekmektedir. Ancak ne yazık ki günümüzde ticaret merkezi haline gelmiş ve çok sayıda otel inşa edilmiştir. Ayder ise doğal güzelliğini koruma savaşına devam etmektedir.
Gito Yaylası
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan ve son dönemlerin en popüler yaylarından olan Gito Yaylası, nefes kesen manzarası ve eşsiz doğası ile ilgi çekmektedir. Buluttan bir örtüyü ayaklarınız altına seren Gito Yaylası; tertemiz havaya, göletlere ve doğal manzaralar zenginliğine sahiptir. Manzaraya karşı salıncakta sallanma fırsatı da sunan yayla da doğanın ve havanın tadını çıkarabilir ve benzersiz fotoğraflar çekebilirsiniz.
Pokut Yaylası
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan ve oldukça popüler olan bir başka yayla da Pokut Yaylası. 2020 metrelik rakıma sahip olan Pokut Yaylası, el değmemiş muhteşem doğası ve ihtişamlı manzarası ile ilgi çekmektedir. 200 yıldır yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen yaylanın ulaşımı zor olsa da, her yıl birçok yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. Son olarak Pokut Yaylası’nda, güzel Karadeniz lezzetlerinin tadına bakabileceğiniz gibi, konaklama imkanlarına da ulaşabilirsiniz.
Ovit Yaylası
Rize-İspir yolu üzerinde bulunan ve 2640 metrelik rakıma sahip olan Ovit Yaylası; dört mevsim hiç soğumayan akarsu, dere ve doğal su kaynakları ile ilgi çekmektedir. Nem oranının çok düşük olduğu yaylada her yıl Ağustos aylarında Ovit Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir. Tehlikeli ve zorlu bir ulaşımı olsa da, şenliklere yaklaşık 300-500 bin kişi katılmaktadır. Ayrıca yaylada güzel Karadeniz lezzetlerinin tadını çıkarabilirsiniz.
Anzer Yaylası
Avrupa’da bulunanların toplamından daha fazla endemik türde çiçeğin yetiştiği Anzer Yaylası, her derde deva olan şifalı balı ile meşhurdur. Rengarenk çiçeklere, buz gibi sulara, tertemiz havaya ve güzel manzaralara sahip olan Anzer Yaylası,Ballıköy adıyla da bilinmektedir. 2105 metrelik rakımda bulunan yaylada; konaklama ve yeme-içme imkanları da bulunmaktadır.
Fırtına Deresi
Dillere destan olmuş, filmlere ve dizilere konu edinmiş, Rize’nin ve Karadeniz’in simgelerinden biri olmuş Fırtına Deresi, 1177,03 kilometrekarelik yüzölçümü ile Doğu Karadeniz’in en geniş havzalı akarsuyudur. Ayrıca 58 kilometrelik uzunluğa sahip olan Fırtına Deresi, Çamlıhemşin ilçesinde, Kaçkar Dağları yamaçlarından akan derelerin birleşimiyle oluşmakta ve Ardeşen’den Karadeniz’e dökülmektedir.
Doğal sit alanı olarak koruma altına alınmış olan Fırtına Deresi üzerinde, etkileyici birçok tarihi taş köprü bulunmaktadır. Gürül gürül su sesleri eşliğinde manzaranın tadını çıkarabilir, eşsiz fotoğraflar çekebilir, rafting ve zipline gibi sporlar yapabilirsiniz.
Çat Vadisi
Karadeniz’in meşhur dağlarıyla çevrili olan Çat Vadisi; endemik çiçek türleri, zengin florası, meyve ağaçları, ormangülleri, gürgen ve ladinlerden oluşan ormanlarıyla ilgi çekmektedir. Günümüzde turistlerin büyük ilgi gösterdiği vadi, yöre halkı tarafından titizlikle korunmaktadır.
Palovit Şelalesi
Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan, yemyeşil, gür ve sığ bir ormanın içinden gürül gürül akan Palovit Şelalesi, Rize’de debisi en yüksek olan şelalelerin başında gelmektedir. 15 metre yüksekten akan şelale, çağıl çağıl akan suyu ile dikkat çekmektedir. Fırtına Deresi’ne karışan şelale çevresinde, birbirinden güzel fotoğraflar çekebilir, mesire ve piknik alanlarında zaman geçirebilir ve kamp yapabilirsiniz.
Zilkale
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan ve birinci derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen Zilkale, denizden 750 metre yükseklikte bulunmaktadır. Fırtına Deresi’nin batı yamaçlarında yükselen kaleye yerli ve yabancı pek çok turist gelmektedir. Tarihinin 14.yüzyıla dayandığı tahmin edilen kale; dış kale, orta surlar ve iç kale olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır ve muhafız binası, şapel, baş kule bölümlerine sahiptir. Sarp bir kaya üzerinde yükselen ve görkemli bir görüntüye sahip olan Zilkale, mistik bir atmosfere sahiptir. Son olarak Zilkale, Rize’nin en popüler destinasyonlarından biridir ve muazzam bir manzaraya sahiptir.
Rize’de Bulunan Diğer Doğal Alanlar
Yaylalar: Çağrankaya Yaylası, Elevit Yaylası, Sal Yaylası, Samistal Yaylası, Hazindak Yaylası, Avusor Yaylası, Huser Yaylası, Çiçekli Yaylası, Badara Yaylası, Kavrun Yaylası, Handüzü Yaylası, Vaşa Yaylası, Golahena Yaylası, Kabahor Göl Yaylası, Tobamzga Yaylası, Marbudam Yaylası, Komati Yaylası, Deremezra Yaylası, Petran Yaylası, Sırt Yaylası, Verçenik Yaylası
Göller: Yedigöller, Ambarlı Gölü (Balıklı Göl)
Şelaleler: Gelin Tülü Şelalesi, Ağaran Şelalesi, Bulut Şelalesi, Cimil Şelalesi, Çarkıruba Şelalesi
Yeşil Alanlar: Kaçkar Dağları Milli Parkı, Çayeli Haremtepe, Akyamaç Tabiat Parkı, Gürcüdüzü, Arapdüzü, Çamlık
Dereler:Andon Deresi, Şimşirli Deresi
Diğer: Ilıca Köyü Kaplıcası, Pileki Mağarası, Dağmaran, Ziraat Botanik Bahçesi
Rize’de Bulunan Diğer Tarihi Yerler
Kaleler: Rize Kalesi, Ciha Kalesi, Kız Kalesi, Kale-l Bala
Camiler:Kıbledağı-Dua Tepesi Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii, İslampaşa Camii, Şimşirli Köyü Camii, Kale Camii
Köprüler: Şenyuva Köprüsü, Mikron Köprüsü
Diğer: Hemşin Evleri, Sarayköy Su Değirmeni, Tuzcuoğulları Konağı
Rize Mutfağı
Rize gezi rehberi yöresel lezzetler: Mıhlama, Etli Kuru Fasülye, Rize Kavurması, Sac Kavurma, Rize Pidesi, Mısır Ekmeği, Pazı Tavalısı, Hamsi Koli, Kara Lahana Yemeği, Hamsili Pilav, Korkoto Çorbası, Lahana Çorbası, Etli Sarma, Turşu Kavurması, Laz Böreği, Hamsiköy Sütlacı, Pekmezli Kabak Tatlısı, Papaçura, Burma Tatlısı