Sinop gezi rehberi: Karadeniz Bölgesi’nin ortasında ve en ucunda yer alan, Boztepe Burnu üzerine kurulan ve Türkiye’nin en kuzeyinde yer alan bir liman şehridir. Karadeniz’deki tek doğal limana ev sahipliği yapan Sinop, eski çağlardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Antik Çağ’da Karadeniz’in en önemli liman kenti olan ve ilk yerleşimin Tunç Çağı’na kadar dayandığı düşünülen şehir; Helenler, Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Candaroğulları ve Osmanlı gibi pek çok imparatorluğun hakimiyetine girmiştir. Ayrıca Sinop ismi, Irmak Tanrısı Asopos’un su perisi kızı Sinope’den veya Amazon Kraliçesi Sinope’den gelmektedir.
Sinop; başta yemyeşil doğası ve çeşitli doğal güzellikleri olmak üzere; tarihi yapıları, zengin kültürü, tertemiz sahilleri ve yöresel lezzetleriyle ilgi çekmektedir. Dört mevsim boyunca farklı güzellikler sunan ve Anadolu’nun eski şehirlerinden olan Sinop’ta gezilecek yerlere göz atalım.
Sinop’ta Gezilecek Yerler
Sinop Kalesi
MÖ 7.yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Sinop Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezinde yer alan ve Sinop’un simgeleşmiş anıtsal yapısı olan kale, mimarisi ve manzarasıyla dikkat çekmektedir.
Boyabat Kalesi
MÖ 600’lü yıllarda inşa edildiği tahmin edilen Boyabat Kalesi, mistik havası, ihtişamlı yapısı ve yer altı şehirleriyle dikkat çekmektedir. Türkiye’nin 5.görkemli kalesi unvanını kazanan Boyabat; Roma, Bizans ve Osmanlı izleri taşımaktadır. Ayrıca kaleye 252 basamaklı kaya tüneli şeklindeki merdivenlerle ulaşılmaktadır.
Tarihi Sinop Cezaevi
12.yüzyılda inşa edilen ve 1560 yılından itibaren (resmiyette 1887) zindan olarak kullanılan Sinop Cezaevi, Karadeniz’in hırçın dalgalarına komşudur. Anadolu’nun Alkatraz’ı olarak da anılan cezaevi, 28 koğuş ve bir atölye barındırmaktadır. Sebahattin Ali’den Refik Halit Karay’a pek çok önemli ismin hapis yattığı tarihi yapı, 1999’dan beri müze olarak hizmet vermektedir. Ayrıca bu yapı, hüzün (kara) turizm açısından önemli bir yer tutmaktadır.
Paşa Tabyaları
19.yüzyılda, Osmanlı-Rum savaşları sırasında; Rus donanmalarının denizden gelebilecek saldırılarını önlemek, tersane ve liman güvenliğini sağlamak için yapılan Paşa Tabyaları, dünyanın en değerli ikinci tabyaları olma özelliğini taşımaktadır. Denizden 43 metre yüksekte yer alan, 11 adet top noktası yer alan, cephanelik ve koğuş olarak da kullanılan tabyalar, günümüzde çeşitli organizasyonlar için kullanılmaktadır.
Balatlar Kilisesi
3-4.yüzyılda Roma döneminde Hamam, 5.yüzyılın ortalarında Bizans döneminde kilise olarak kullanılan ve daha sonra Osmanlı tarafından Rum manastırı olarak hizmet veren Balatlar Kilisesi, 2000 yılından beri ziyarete açıktır.
Boyabat Kaya Mezarları
MÖ 7.yüzyıldan kalma olduğu düşünülen ve Salar Köyü Kaya Mezarı olarak da anılan Boyabat Kale Mezarları, Sinop’un tarihi ve turistik yerleri arasında önemli bir yere sahiptir. Bu antik yapıların yerden yüksekliği 200 metreye kadar ulaşmaktadır ve kayaların işlenmesiyle yapılmıştır.
İnaltı Mağarası
75 milyon yıllık bir mağara olduğu düşünülen, 1070 metrelik rakımı, 2700 metrelik derinliği, doğal ve tarihi atmosferiyle dikkat çeken İnaltı Mağarası, 2001 yılından beri ziyarete açıktır. Doğal ve tarihi bir oluşum olan ve mistik bir güzelliğe sahip olan mağaranın, solunum hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir.
Hamsilos Koyu
Türkiye’nin en kuzeyinde yer alan ve Türkiye’nin tek fiyordu olan doğa harikası Hamsilos Koyu, dünyada kendiliğinden oluşan tek koy olma özelliği taşımaktadır. İhtişamlı ormanlık alanda yemyeşil ağaçların ve çiçeklerin arasından süzülen Hamsilos Koyu, adını da verdiği Hamsilos Tabiat Parkı içerisinde bulunmaktadır. 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescillenen ve koruma altına alınan koy, her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turiste huzur dolu atmosfer sunuyor. Yeşil ve mavinin harman olduğu bölgede; konaklamak için otel ve pansiyonlar, yemek için, mesire ve piknik alanları, aktiviteler için de deniz bisikleti ve kano kiralama yerleri bulunmaktadır.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri
1997 yılında tesadüfen keşfedilen ve 28 tane irili ufaklı şelaleden oluşan Erfelek Tatlıca Şelaleri, Karadeniz’in en güzel doğal alanlarından birisidir. 2 kilometrelik bir vadide birbiri ardına sıralanan 28 şelale, yürüyüş parkurlarıyla gezilebilmekte ve şelalelerin oluşturduğu göletlere de girilebilmektedir. Muhteşem bir doğaya sahip olan bu cennet köşede; piknik ve dinlenme alanları, çay bahçeleri ve yöresel lezzetler bulunmaktadır.
Akgöl
Akgöl Yaylası’na bir turizm alanı olarak yapılan ve yapay göl olan Akgöl, harika bir atmosfere sahiptir. 1200 metrelik rakıma sahip olan ve sık ormanlık alanlara komşu olan göl, manzarasıyla ilgi çekmektedir.
Sinop’ta Gezilecek Diğer Yerler / Sinop Gezi Rehberi
Plajlar ve Koylar: Karakum Plajı, Güzelyalı Plajı, Harzana Plajı, Sarıkum Gölü Plajı, Gebelit Koyu
Burunlar: Boztepe Burnu, İnceburun
Doğal Alanlar: Hamsilos Doğa Tabiat Alanı, Sarıkum Tabiat Koruma Alanı, Çangal, Babaçay Kanyonu, Bazalt Kayalıkları, Buzluk Yaylası, Mobil ve Korucuk Köyü, Bahçeler, Dıranaz
Mağaralar: Buzluk Mağarası, Ağcaçal Mağarası
Diğer: Şahin Tepesi, Aşıklar Caddesi, Akliman
Tarihi Yerler: Sinop Arkeoloji Müzesi, İnceburun Deniz Feneri, Pervane Medresesi, Alaaddin Camii
Sinop Mutfağı
Sinop gezi rehberi ile yöresel lezzetler: Sinop Mantısı, İçli Tava, Nokul, Sirkeli Pırasa, Katlama, Islama, Palamut Pilaki, Keşkek, Mısır Pastası, Kabak Millesi (Akkabak Böreği), Kestaneli İç Pilav, Tirit, Kaşık Çıkartması (Mamalika), Mısır Tarhanası, Mısır Çorbası, Sinop Usulü Prenses, Hamursuz Tatlısı, Sıkmık Tatlısı