Sivas gezi rehberi: İç Anadolu bölgesinin doğusunda konumlanmaktadır. Mezopotamya’dan gelen kervanların geçtiği, ticari önemi yüksek tarihi İpek Yolu ve Kral Yolu’nun üzerinde yer almasından kaynaklı, tarihte önemli bir yeri de vardır. Ayrıca Kurtuluş mücadelesindeki yeri ile de önemini tasdiklemiştir. Yüzölçümü olarak Türkiye’nin en büyük ikinci şehri olma özelliğini de taşıyan Sivas; kültürel zenginlikleri, tarihi geçmişi, doğal güzellikleri, tarihi çarşıları, kaplıcaları, antik eserleri ve gastronomi kültürü ile herkese hitap eden destinasyonları mevcuttur.
Şehirde yaşamı MÖ 2600’lü yıllarda başladığı düşünülmektedir. Ayrıca; Hitit, Kapadokya, Pontus, Asur, Med, Pers, Roma, Selçuklu, Moğol ve Osmanlı gibi imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Anadolu’nun en önemli şehirlerinden biri olan Sivas’ta gezilecek yerlere göz atalım.
Sivas’ta Gezilecek Yerler / Sivas Gezi Rehberi
Divriği Ulu Camii
Divriği mucizesi ve Anadolu’nun Elhamrası gibi söylemlerle nitelenen ve muazzam taş işçiliğine sahip olan Divriği Ulu Camii, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. 1228 yılında inşası başlanan ve 1243 yılında tamamlanan cami; sütunları, kapıları, taş işçiliği ve sahip olduğu binlerce motifin hiçbirinin kendini tekrar etmemesiyle dikkat çekmektedir. Aynı zamanda, Anadolu’nun ilk camilerinden olma özelliği taşıyan cami, akustikteki etkileyiciği ile de ilgi çekmektedir. 3 farklı girişi olan, 50 ayakla birbirine bağlanan, yaklaşık 55×34 boyutlarında olan cami, Osmanlı’dan kalan ve 23 mezardan oluşan bir de hazireye sahiptir. Son olarak dünya çapında bir öneme sahip olan bu eser; süslemeleri, örtü sistemleri, üslubu ve tarihi dokusuyla tam bir ahenk içerisindedir.
Çift Minareli Medrese
Sivas’ın sembol yapılarından biri olan ve yükselen iki mimarisi ile dikkat çeken Çift Minareli Medrese, 1271 yılında, İlhanlılar tarafından yaptırılmıştır. Anadolu’daki en yüksek taştan yapılma kapıya sahip olmasıyla dikkat çeken minare, iki katlı ve dört eyvanlı bir planda inşa edilmiştir. Aynı zamanda günümüze sağlam bir şekilde ulaşabilmiş ve Sivas’ın en önemli tarihi eserlerinden biri olmuştur. Sahip olduğu iki minare, çinilere bezenmiş güzel mimari yapılarıyla dikkat çekmektedir.
Gök Medrese
Bölgedeki Selçuklu eserlerinden biri olan ve 1271 yılında inşa edilen Gök Medrese, Türk mimarisindeki süsleme sanatlarının güzelliği ile dikkat çekmektedir. Cumhuriyet döneminde basılan ilk paralardan olan beş yüz liranın ön yüzünde de yer verilmesiyle önemini ispatlayan medrese, 1926 yılından beri müze olarak kullanılmaktadır. Son olarak Gök Medrese; muhteşem taç kapısı, işlemeleri ve süslemeleri ile ilgi çekmektedir.
Şifaiye Medresesi (Sivas Darüşşifası)
1217 yılında Selçuklular döneminde inşa edilen Şifaiye Medresesi, Anadolu’nun en büyük şifahanesi olarak inşa edilmiştir. Hastalara şifa veren, tıp bilimiyle ilgili araştırmalar yapan ve eğitimler veren yapı, 1768 yılında medrese olarak kullanılmaya başlanmıştır. 3400 metrekarelik bir alanı kaplayan medrese, büyükçe bir süs havuzuna ve çini süslemelerine sahiptir.
Sivas’ta Bulunan Diğer Tarihi Yerler
Tarihi Mimari Yapılar:Buruciye Medresesi, Taşhan, Behrampaşa Hanı, Alacahan Kervansarayı, Abdiağa Konağı, Susamışlar Konağı
Dini Yapılar: Kale Camii, Meydan Camii, İzzettin Keykavus Türbesi, Şeyh Hasan Bey Kümbeti
Müzeler: Sivas Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi, İsmet İnönü Konağı, Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi, Aşık Veysel Müzesi, Sivas Arkeoloji Müzesi, Sivas Müzesi
Diğer: Eğri Köprü, Divriği Kalesi, Sarissa Antik Kent Kalıntıları
Gürün Gökpınar Gölü
Türkiye’nin en nadide yerlerin biri olan ve doğası ile dikkat çeken Gökpınar Gölü; berrak, tatlı ve temiz suyuyla ilgi çekmektedir. Öyle ki, 17-20 metrelik derinliğe sahip olmasına rağmen, dibini görebilmektesiniz. Gölün dikkat çekici özelliği ise, güneşin konumuna göre renk değiştirmesidir. Ayrıca gölün ismi, gökyüzünün göle yansıyan renginden gelmektedir.
Hakkında pek çok efsane bulunan Gökpınar Gölü, Büyük Göl ve Küçük Göl olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Küçük Göl, alabalık üretimi için kullanılırken; Büyük Göl, turizm amaçlı kullanılmaktadır. Yaklaşık üç bin metrekarelik bir alanı kaplayan göl, dev bir akvaryumu andırmaktadır. Harika doğasıyla gelenleri karşılayan Gökpınar’da; dalış sporları ve rafting yapılabilmektedir, gölde gezinti yapılabilmekte, yürüyüş yapıp eşsiz fotoğraflar çekebilmekte ve mesire alanlarında piknik yapılabilmektedir.
Zara Tödürge Gölü
Sivas’ın doğayla iç içe olmak için en uygun yerlerinden olan Zara Tödürge Gölü, her yıl birçok yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. Sivas’ın en büyük gölü olan ve iki adet de ada barındıran göl, 4-10 metre derinliğine sahiptir. Dibindeki kaynaklardan ve çevresindeki sulardan beslenen göl, birçok balık türüne ev sahipliği yapmasının yanı sıra, pek çok farklı kuş türünü de ağırlamaktadır. Ayrıca gölde kuş gözlemciliği yapılabilmekte, gölde kayıkla gezilebilmekte, dalış sporları yapılabilmekte ve dinlenme tesislerinde vakit geçirebilmektesiniz.
Hobbit Yamaç Evleri
Yüzüklerin Efendisi filminden çıkan ve adına Hobbit film serisi de çekilen Hobbitler’den esinlenerek inşa edilen Hobbit Yamaç Evleri; Dünyada ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Yerli ve yabancı pek çok turist tarafından yoğun ilgi gören Hobbit Evleri, Türkiye’nin en iyi yönetilen Rekreasyon Projesi seçilmiştir. Hobbitlerin yaşadığı küçük tepeler içine gömülü evlerin tamamen aynısı inşa edilmiştir ve başta 7 ev inşa edilmişken zamanla 24’e kadar yükselmiştir.
Doğayla iç içe yeşillikler ortasında bulunan Hobbit Evleri; 1+1 şeklinde, mutfağa, banyoya, salona, yatak odasına ve tuvalete sahip şekilde inşa edilmiştir. Evler, günübirlik ve daha uzun vadeli kiralanabilmektedir.
Sivas’ta Gezilecek Doğal Alanlar
Yeşil Alanlar: Paşa Fabrikası Piknik ve Mesire Alanı, Koyunkaya Mesire Alanı, Karşıyaka Mesire Alanı, Aksu Parkı, Çat Ormanları
Yaylalar:Eğriçimen Yaylası, Çat Yaylası, Koyulhisar Söbüce Yaylası
Göller ve Şelaleler: Hafik Gölü, SerpincikGöleti, Gemerek Sızır Şelalesi
Vadiler ve Çaylar: Gürün Suğul Vadisi, Çaltı Çayı
Diğer: Yıldız Dağı Kayak Merkezi, Kangal Balıklı Kaplıcası
Sivas Mutfağı
Sivas gezi rehberi ile yöresel lezzetler: Baviko, Sirok, İçli Köfte, Divriği Pilavı, Sivas Kebabı, Sivas Köftesi, Mercimek Badı, Pezik, Katmer, Hingel, Kete, Madımak, Patlıcan Pehli, Cılbır, Yumurta Eriştesi Pilavı, Mirik Köfte, Kırniş, Salatalık Dolması, Kadayıflı Pilav, Soğanlama, Pancar Herlesi, Bat, Kesme Aşı, Peskütan Çorbası, Sübüra, Soğanlı Yayla Çorbası, Kelle Tatlısı, Hurma Tatlısı (Kalburabastı)