Trabzon Gezi Rehberi

Trabzon gezi rehberi: Trabzon, Karadeniz Bölgesi’nin doğusunda konumlanan, eşsiz doğası ve zengin bitki örtüsüyle dikkat çeken bir kıyı kentidir. Her mevsim yağış alan, bin bir çeşit bitkiye ev sahipliği yapan, yemyeşil ormanları ve masmavi Karadeniz’i ile ilgi çeken Trabzon, jeolojik yapısıyla da dikkat çekmektedir. Doğanın her türlü hediyesini kabul eden şehir; vadiler, yamaçlar, göller ve akarsular bakımından da oldukça zengin.

4-5 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen Trabzon; Helen, Pontus, Roma, Bizans, Türk beylikleri ve Osmanlı gibi imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Doğal ve tarihi güzellikleri, temiz havası ve zengin florasıyla Trabzon’da gezilecek yerlere göz atalım.

Trabzon’da Gezilecek Yerler / Trabzon Gezi Rehberi

Sümela Manastırı

Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan ve Altındere Vadisi’ndeki Karadağ yamacında sarp kayalıkların üzerine inşa edilmiş bir mühendislik harikası olan Sümela Manastırı, denizden yaklaşık 1500, vadiden ise 300 metre yükseklikte konumlanmaktadır. Meryem Ana olarak da bilinen manastır, bir Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. Dağa yapışık gibi gözüken manastırın MÖ 365-395 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Sümela Manastırı; hakkında birçok hikaye, mucize ve inanış barındırmaktadır. Uzun yıllar boyunca Hristiyanlar için Hac görevi de gören manastır, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır. Tarih boyunca restorasyonlar da gören manastıra, 100 basamaklı dar ve uzun merdivenler ile ulaşılmaktadır. Manastırın içerisinde; ana kaya kilisesi, şapeller, kutsal ayazma, tasvirli freskler, mağara, kütüphane, misafirhane, mutfak ve toplam 72 oda bulunmaktadır.

Uzungöl

Türkiye’nin yağmur ormanlarına ev sahipliği yaptığı Uzungöl, yıl boyu sahip olduğu yemyeşil bitki örtüsü, serin havası ve eşsiz manzarası ile ilgi çekmektedir. Karadeniz’in en gözde doğal alanlarından olan Uzungöl, tablo vari manzarası ile 7 ay boyunca ziyaret edilebilmektedir. Uzungöl, Özel Çevre Koruma statüsünde olup Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Ayrıca Uzungöl; 60’tan fazla endemik bitki türüne, 250 adet kuş türüne ve 59 memeli hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Son olarak Uzungöl, 1100 metrelik rakıma sahiptir.

Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi, Trabzon’un simgesel yapılarından birisidir ve tarihinin MÖ 2 binli yıllara dayandığı düşünülmektedir. Roma döneminden kalan Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar surları ise MÖ 4.yüzyıldan kalmıştır. Trabzon Kalesi, şehrin en yüksek noktalarından birinde konumlanmaktadır. Hem doğa hem de tarih sever yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği kale, eski anıtlardan toplanan taşlardan inşa edilmiştir.

Boztepe

Tüm şehri ayaklar altına seren ve eşsiz bir manzara sunan Boztepe, Karadeniz ikliminin özelliklerini yaşatan bir cennet köşesidir. Eşsiz ve sonsuz Karadeniz manzarasının yanı sıra; tarihi, temiz havası, güzel doğası, yemyeşil ağaçları, Atatürk Heykeli ve keyifli kafeleri ile ilgi çekmektedir. Trabzon’un simgesi haline gelen Boztepe’de romantik akşam yemeklerinden, yöresel Karadeniz yemeklerine, çay içmekten, manzara seyretmeye, güzel zaman geçirmek için çıkabilirsiniz.

Zağnos Vadisi

Trabzon halkının en fazla vakit geçirdiği yerlerden biri olan Zağnos Vadisi, çiçekleri, ağaçları, yapay havuzları, kuşları, kuğuları ve tamamen yeşil alanları ile ilgi çekmektedir. Özellikle güzel havalarda, sakin atmosfer isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği vadide, piknik yapıp, eğlenebilirsiniz.

Altındere Vadisi

Maçka’da bulunan ve milli park olan Altındere Vadisi, Sümela Manastırı’nı barındırması ile ve güzel doğası ile dikkat çekmektedir.4.468 hektarlık bir alan kaplayan vadide; kamp, trekking, dağcılık ve avcılık gibi aktiviteler yapılabilmektedir. Her yıl yüzlerce turist ağırlayan vadide konaklama imkanları da mevcuttur.

Çal Mağarası

Bir yer altı su kanalı olan Çal Mağarası, Dünyanın en uzun ikinci mağarası olma özelliği taşımaktadır. İçinde bulunan akarsu ile bir hayli ilgi çeken mağara, doğal güzelliği ile ziyaretçilerini etkilemektedir. 400 metrelik yürüyüş parkuru bulunan mağarada; tarihi bir kale, dere, gölet ve şelale de bulunmaktadır. Ayrıca, yıl boyunca ziyarete açık olan mağaranın hava sirkülasyonu nedeniyle, astım ve sinüzit gibi hastalıklara iyi geldiği düşünülmektedir.

Atatürk Köşkü

Zamanında müze olarak kullanılan köşk, Atatürk’ün Trabzon’a geldikten sonra ve köşkü beğenmesinden sonra kendisine hediye edilmiştir. Atatürk’ün vefatından sonra ise tekrar müzeye çevrilmiştir. Çamlar arasında, güzel bir atmosferde yer alan köşk, Rönesans ve Avrupa mimarisi izleri taşımaktadır. Taş işçiliği ve mimari teknikleri ile etkileyici olan köşkte; Atatürk’e ait mobilyalar, tablolar, porselenler ve halılar gibi Atatürk’ün yaşantısına dair eşyalar sergilenmektedir.

Trabzon’da Gezilecek Diğer Yerler

Müzeler: Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı), Trabzon Ayasofya Müzesi, Trabzonspor Müzesi, Trabzon Tarih Müzesi, Trabzon Şehir Müzesi

Plajlar: Yalıncak Aile Plajı, Albatros Plajı, Akçakale Plajı, Mersin Plajı, Salacık Plajı, Yoroz Plajı, Kaşüstü Plajı

Yeşil Alanlar: Kayabaşı Tabiat Parkı, Çamburnu Tabiat Parkı, Çalcamili Tabiat Parkı, Görnek Tabiat Parkı, Trabzon Botanik Park

Yaylalar: Haldizen Yaylası, Kiraz Yaylası, Karester Yaylası, Kadırga Yaylası, Tonya Erikbeli Yaylası, Karadağ Yaylası, Lapazan Yaylası, Şekersu Yaylası, Sultan Murat Yaylası, Mavura Yaylası, Şolma Yaylası, Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları, Yılantaş Yaylası, Pazarcık Yaylası, Sis Dağı Yaylası, Çatma Obası Yaylası, Düzköy Haçka Obası Yaylası

Göller: Sera Gölü, Balıklı Göl, Aygır Gölü

Şelaleler: Araklı Os Şelalesi, Aytaş Asmasu Şelalesi, Uçarsu Şelalesi, Canik Şelalesi

Diğer: Hamsiköy, Şahinkaya, Nayino Dağ Evi, Ortamahalle

Tarihi Manastırlar: Kızlar Manastırı (PanagiaTheoskepastos), Vazelon Manastırı, Peristera Manastırı,

Kiliseler: St. Eugenius Kilisesi, Küçük Ayvasıl Kilisesi (St. Anna)

Camiler: Gülbahar Hatun Camii, Ortahisar Büyük Camii

Trabzon Mutfağı

Trabzon gezi rehberi ile yöresel lezzetler: Hamsi Çorbası, Isırgan Çorbası, Karalahana Çorbası, Akçaabat Köfte, Peynirli Trabzon Pidesi, Kuymak, Kara Lahana Sarması, Kefal Ekşilisi, Palamut Dolması, Hamsili Pilav, Hamsi Tava, Turşu Kavurması, Pazılı Kaygana, Fasulye Turşusu, Tomara Kızartması, Gongoş Sarması, Guliya, Pepeçura, Sütlaç, Laz Böreği, Helva, Kukuca, Hurmalı Tart

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak