Tunceli Gezi Rehberi

Tunceli gezi rehberi: Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde konumlanmaktadır. Yaklaşık 8 bin yıllık tarihe sahip olan Tunceli; Hurriler, Hititler, Urartular, Medler, Persler, Helen, Araplar, Bizans, Türk beylikleri ve Osmanlı gibi çok sayıda medeniyete ve imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır.

Sarp dağların arasına saklanmış olan, Doğu Anadolu’nun hazinesi Tunceli, yıllardır ihmal edilen bir şehir. Günden güne keşfedilmeye başlayan ve saklı kent özelliğini atmaya çalışan şehir; muhteşem doğası, kültürel zenginliği, derslerle dolu efsaneleri ve tarihsel geçmişi ile dikkat çekmektedir.

Tarihi boyunca barış ve kardeşliği esas alan, farklılığı zenginlik bilen ve özgürlüğüne düşkün Tunceli, gezilecek yerleri ve ilgi çekici özellikleri ile her sene birçok turist çekmektedir. Saklı cennet Tunceli’de gezilecek yerlere göz atalım.

Tunceli’de Gezilecek Yerler / Tunceli Gezi Rehberi

Munzur Vadisi Milli Parkı

Tunceli ve Ovacık arasında uzanan, 42 bin hektarlık bir alanı kaplayan Munzur Vadisi, 1971 yılında milli park ilan edilmiştir. Endemik bitki türleri, akarsu kaynakları, zengin doğal güzellikleri, gözeleri ve yöreye özgü hayvan türleri ile ilgi çeken Munzur Vadisi Milli Parkı, Türkiye’nin en büyük milli parklarından biri olma özelliği taşımaktadır. Şehir merkezinden başlayıp Munzur Dağları’na kadar uzanan milli park; kanyonlar, şelaleler, krater göller ve gözeler ile zengin bir görünüme sahiptir.

Tepeleri ve yamaçları meşe ormanları ile kaplı olan vadide sayısız ağaç türü, 43 tanesi Munzur Dağları’na, 227 tanesi ise Türkiye’ye ait endemik bitki olmak üzere tam 1518 bitki çeşidi mevcuttur. Tüm bunların dışında sayısız su, kara ve hava hayvanı da Munzur Vadisi’nde yaşam bulmaktadır.

Munzur Çayı ve Munzur Gözeleri

Munzur Dağları’nın üzerindeki Ziyaret Tepesi eteklerinden doğan ve Pülümür Çayı ile birleşip Keban Barajı’na dökülen Munzur Çayı, berrak ve temiz suyu ile ilgi çekmektedir. Birçok dereden beslenen ve hızlı bir şekilde akan çay; bitki örtüsü, farklı doğa peyzajı ve yaban yaşamı bakımından da son derece zengindir. Dik yamaçları, kanyonları ve şelaleleri ile harika manzaralar sunan Munzur Çayı, Türkiye’nin en uzun rafting imkanını sağlayan nehirdir. Raftingin yanı sıra Zipline, kano, bisiklet ve kamp imkanları da mevcuttur.

Munzur Gözeleri ise Aleviler için kutsal sayılan ve Munzur Çayı’nı oluşturan, 200-300 metrelik bir alanda, suyun yeryüzüne ulaştığı 40 göze ve boy boy şelaleden oluşmaktadır. Ayrıca bu alanda mesire alanı ve piknik alanı yer almaktadır.

Munzur Dağları

Doğu Anadolu Bölgesi’nin batı kısmındaki en yüksek dağ zinciri olan Munzur Dağları, volkanik kayalardan oluşan bir dağ zinciridir ve 3 bin metreyi aşan, 10 adet zirveye sahiptir. Bitki çeşitliliği açısından Türkiye’nin en zengin yerlerinden biri olan Munzur Dağları, 7 farklı endemik bitki türüne ve 11 kelebek türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

Pertek Kalesi

Tunceli’nin simgesel tarihi yerleri arasında olan Pertek Kalesi, şehrin önde gelen turistik noktalarından birisidir. Murat Nehri kıyısında ada şeklinde konumlanan eşsiz kalenin, 11.yüzyıldan kaldığı düşünülmektedir. İç içe iki surlu bir yapıda olan kaleye balıkçı tekneleri ve vapur seferleri ile ulaşılmaktadır.

Göktepe Höyüğü

Kim tarafından hangi tarihlerde yapıldığı bilinmeyen Göktepe Höyüğü, Tunceli tarihinin gizemli yönlerini günümüze taşımaktadır. Göktepe Köyü’nün 500 metre güneyinde bulunan bu tarihi değere toprak yollarla ulaşılmaktadır. Manzarası ve doğal çevresi de dikkat çekicidir.

İn Delikleri

Tahar Çayı Vadisi’nin üstlerinde kayalara konut amacıyla oyulmuş 22 odadan oluşan İn Delikleri, üç kat halinde sıralı odalar, büyük pencereler ve uzun koridorlardan oluşmaktadır. 2,5 metre genişliğinde ve 1,7 metre derinliğinde olan kayalara merdivenle ulaşım sağlanmaktadır. Kimler tarafından ne zaman yapıldığı bilinmeyen İn Delikleri’ne su gereksinimi de kayalardan yapılan merdiven ve galerilerden sağlanmaktadır.

Rabat Vadisi

Tunceli gezilerinin önde gelen yerlerinden olan ve yeşilin her tonunu barındıran Rabat Vadisi; dağların, şelalelerin, tarihi köprülerin ve çok sayıda farklı floraların iç içe olduğu ilgi çekici bir vadidir. Yerli yabancı birçok turist tarafından ziyaretçi çeken vadide, dağcılık aktiviteleri de yapılabilmektedir.

Tunceli’de Gezilecek Diğer Doğal Yerler

Yeşil Alanlar: Örenönü Tabiat Parkı, Kepir Yaylası

Vadiler: Mercan Vadisi, Pülümür Vadisi

Şelaleler:Dereova Şelalesi, Kırkmerdiven Şelaleleri, Rabat Şelalesi, Zenginpınar Şelalesi

Çaylar/ Göller/ Dereler: Karagöl, Kutu Deresi, Pülümür Çayı, Tahar Çayı

Dağlar: Bagırpaşa Dağı ve Krater Gölü, Buyer Baba Dağı ve Gölü, Arap Kızı Dağı, Pülümür Dağları

Mağaralar: Gelin Odaları ve Mağaraları, Buz Mağarası

Kaplıca: Bağın Kaplıcası

Diğer: Ovacık, Anıt Çınar Ağacı, Ovacık Kayak Merkezi

Tunceli’de Gezilecek Diğer Tarihi Yerler

Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Kaleler: Çemişgezek Kalesi, Mazgirt Kalesi, Bağın Kalesi, Kale Köyü Kalesi, Sağman Kalesi (Derun Hisar)

Camiler:Yelmaniye Camii, Ulukale Camii, Sağman Camii, Çelebi Ağa Camii, Etli Hatun Cami, Kale Cami

Kiliseler:Gölbağı Ermeni Kilisesi, Ergen Kilisesi

Köprüler: Yusuf Ziya Paşa Köprüsü, Sivdin Köprüsü, Aşağı Köprü

Türbeler: Ferruh Şad Bey Türbesi, Uzun Hasan Türbesi, Elti Hatun Türbesi

Höyükler:Til Höyüğü, Yeniköy Höyüğü, Pınarlar Kaynar Höyüğü

Diğer: Tunceli Dersim Müzesi, Askeri Gazino Binası, Hamidiye Medresesi, Gelin Odaları, Koç Başlı Mezarlar

Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Tunceli Mutfağı

Tunceli gezi rehberi ile yöresel lezzetler: Dövme Çorbası, On İki İmam Çorbası, Babuko, Dersim Kömbesi, Şir, Haşıl, Bişi, Mumbar Dolması, Dövme Pilavı, Tunceli Ovacık Dağ Sarımsağı, Gulik, Soğan Aşı, Mantar Yemeği, Dut Tatlısı, Pekmek Helvası, Halbur Hurması, Kabak Tatlısı…

Önceki gönderi

Tekirdağ Gezi Rehberi

Sonraki gönderi

Şanlıurfa Gezi Rehberi

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak