Tokat gezi rehberi; Komana, Comano, Pontika, Evdoksia, Dokia, Dokat ve günümüzdeki adıyla Tokat, İç Anadolu Bölgesi’ne sınırları olan bir Karadeniz şehridir. Türkiye’nin en çok türbesine sahip olan şehirlerinden biri olan ve Yeşilırmak’a da ev sahipliği yapan Tokat, aynı zamanda insanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Köklü bir tarihe sahip olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehir; Hititler, Asurlar, Kimmerler, Persler, Makedonya, Pontus, Roma, Bizans, Arap, İran, Selçuklu ve Osmanlı gibi pek çok imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır.
Tokat tarihi zenginlikleri ile dikkat çekse de doğal güzellikleri ile de ziyaretçilerini etkilemeyi başarmaktadır. Tarihi mimariler, hanlar, hamamlar, türbeler, camiler, kaleler, mağaralar, göller, yaylalar… Tarih ve doğanın harmanlandığı Tokat’ta gezilecek yerlere göz atalım.
Tokat’ta Gezilecek Yerler
Ballıca Mağarası
Bir dönem dünyanın 8.harikası olarak nitelendirilen ve oluşumu yaklaşık 3,5 milyon yıl süren Ballıca Mağarası, Türkiye’de eşi benzeri bulunmayan sarkıtlara ve dikitlere sahiptir. Tokat’a gelen turistlerin uğrak noktası olan Mağara, 1.180 metrelik rakımda bulunmaktadır. 10 metreyi aşan sütunları, büyük kolonları, travertenleri, dikitleri ve soğan oluşumları ile dikkat çeken mağara, çöküntüler sonucu meydana gelen büyük salonlar ve bunları birbirine bağlayan geçitlerden oluşmaktadır. Son olarak; 1995 yılından beri ziyaretçi ağırlayan Ballıca, 5 kattan ve 8 salondan oluşmaktadır.
Sulusokak Çarşısı
Tokat’ın en eski yerleşim yeri olan ve her bir yerinde tarihi eser barındıran Sulusokak Çarşısı; Ali Paşa Camii, Ulu Camii, Tokat Müzesi, Sultan Hamamı, Paşa Hamamı, Sık Dişini Helası ve Takyeciler Camii gibi önemli bazı tarihi yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Tokat’ta kurulmuş tüm medeniyetlerin izlerini taşımasıyla dikkat çeken çarşı, kentin tarihi ticaret merkezi olma görevini üstlenmiştir.
Sulusaray Antik Kenti (Sebastopolis)
Roma dönemine ait olan ve kuruluşu net olarak bilinmeyen Sulusaray Antik Kenti veya eski adıyla Sebastopolis, Karadeniz’in en büyük 5 antik şehrinden biridir. Bazı kaynaklara göre MÖ 1.yüzyılda kurulduğu düşünülen kentin, termal kaynaklar sayesinde büyüdüğü düşünülmektedir. Her yıl yerli ve yabancı turist ağırlayan kent, açık hava müzesi olarak hizmet vermektedir.
Kaz Gölü
Sazlarla kaplı olan kuş cenneti Kaz Gölü, birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Gözetleme kuleleri bulunan gölde, birçok göçmen kuş gözetlenebilmektedir. Göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunan ve ortalama 108 çeşit kuş türünü ağırlayan göl, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olması sebebiyle de son derece önemlidir.
Zile Kalesi
Bir höyüğün üzerine inşa edilmiş akropol özellikli bir Roma Kalesi olan Zile Kalesi, “Veni, Vidi, Vici” sözlerinin yazılı olduğu sütunu ile ilgi çekmektedir. Jül Sezar’ın, MÖ 48 yılında bir savaşı kazanmasının ardından söylediği “Veni, VidiVici” yani “Geldim, Gördüm, Yendim” sözünü, bu kaleyi fethettikten sonra söylediğine inanılmaktadır. Şehrin her yerinden görünebilen kale; saat kulesi kalıntıları, su sarnıcı ve kayalara oyulmuş tiyatro barındırmaktadır.
Almus Baraj Gölü Tufantepe
Tokat’taki en ünlü mesire alanlarından biri olan Tufan Tepe, Tokat’ın Almus ilçesinde Yeşilırmak üzerine kurulu bir alandır. Çevresinin ormanlarla kaplı olduğu ve çok sayıda koy bulunduğu Tufan Tepe ve çevresi, piknik ve mesire kullanımları dışında su sporları için idealdir.
Sulusaray Kaplıcaları
Tarihi NicepolisHarabaleri arasında bulunan Sulusaray Kaplıcaları; iki adet otel, birinci sınıf villalar ve yirmi adet motel ile hizmet vermektedir. Özelliklere kış aylarında olmak üzere, birçok turist misafir eden kaplıcaların pek çok hastalığa şifa olduğuna inanılmaktadır. Bu hastalıklar arasında; romatizma, cilt hastalıkları ve nevralji bulunmaktadır.
Tokat’ta Bulunan Diğer Tarihi Yerler / Tokat Gezi Rehberi
Hanlar:Taşhan, Deveciler Hanı, Yazmacılar Hanı
Hamamlar: Sultan Hamamı, Ali Paşa Hamamı, Pervane Hamamı
Kaleler: Tokat Kalesi, Boğazkesen Kalesi, Emeri Kalesi, Niksar Kalesi
Antik Yerler: Komana Antik Kenti, Horoztepe, Maşat Höyük, Aktepe Bolus Höyüğü
Camiler: Ali Paşa Camii, Hacı Behzat Camii, Silahtar Ömer Paşa Camii, Ulu Camii, Meydan Camii, Takyeciler Camii
Türbeler:Sentimur Sivri Tekke Türbesi, Ali Tusi Türbesi
Kervansaray/ Medrese:Mahperi Hatun Kervansarayı, Yağbasan Medresesi
Mimari Yapılar: Tokat Mevlevihanesi, Saat Kulesi, Talazan Köprüsü, Kilise Suyu, Sık Dişini Helası
Müzeler: Tokat Müzesi (Bedesten ve Arasta), Tokat Şehir Müzesi, Atatürk Evi Etnografya Müzesi, Tokat Kültür Evi, Latifoğlu Konağı Müzesi
Tokat’ta Bulunan Diğer Doğal Alanlar
Yaylalar:Topçam Yaylası, Çamiçi Yaylası, Selemen Yaylası, Dumanlı Yaylası, Akbelen Yaylası, Harami Yaylası
Göller:Zinav Gölü, Almus Baraj Gölü, Düden Gölü, Kurt Gölü
Diğer: Reşadiye Kaplıcaları, Orman Evleri, Kösepınar
Tokat Mutfağı
Tokat gezi rehberi ile yöresel lezzetler; Tokat Yaprağı, Tokat Pağacı, Kuşburnu, Bakla Dolması, Bat, Tokat Keşkeği, Tokat Çökeleklisi, Niksar Cevizi, Niksar Çöreği, Tokat Kebabı, Madımak, Tokat Çemeni, Bacaklı Çorba, Toyga Çorbası, Helle Çorbası, Gendüme Çorbası, Mercimekli Hamur Çorbası, Ayva Tatlısı, Zile Pekmezi, Köme (Cevizli Şeker Sucuğu), Yufka Tatlısı, Tırtıl Baklavası, Zambak Reçeli