Doğalgaz aboneliği nasıl alınır?: Yeni bir ev alma, kiralama ve taşınma heyecan verici olsa da bir o kadar yorucu süreçtir. Nakliyesinden alışverişe aboneliklerden yerleşmesine pek çok işi halletmek gerekir. Bu süreçteki başı çeken en önemli konular şüphesiz abonelik konularıdır. Bunlar; elektrik, su, doğal gaz ve internet abonelikleri olabilir.
Abonelik işlemleri içerisinde en meşakkatlisinin ilk kez açılacak doğal gaz aboneliği olduğunu söylesek yanlış olmaz. Eğer konut için ilk kez abonelik oluşturulacak ise iç tesisat için yetkili bir tesisat firmasından projelendirme yaptırmak gerekir. Bu işlemin ardından doğal gaz servis kutusunun bağlanması veya ilgili sokaktan hat geçmiyorsa hat çekilmesi için başvuru yapılması gerekir. Tüm kontrollerin ardından da doğal gaz bağlantısı gerçekleştirilir.
Doğalgaz aboneliği nasıl alınır?
“İlk Kez” Doğal Gaz Aboneliği Açtırmak İçin Gereken Belgeler
- Nüfus Cüzdanı
- Daire Tapusu
- Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Poliçesi
- Yapı Ruhsatı
- Bina metrekare ruhsatı
- Numarataj Belgesi
- Eğer apartmana hat çekilecekse ve apartman 8 bölüm veya fazlasından oluşuyorsa noter tasdikli apartman karar defteri kayıt notu
Doğal Gaz Aboneliğinin Üzerine Alınma İşlemi
Doğal gaz aboneliğini üzerine alma işlemi nispeten daha kolay. Doğal gaz aboneliğinin değiştirilmesi için gerekli evraklar ile birlikte, dağıtım firmalarının şubelerinden başvuru yapılabilmektedir. Bu işlem günümüzde dağıtım firmalarının internet sitelerinden veya E- Devlet üzerinden online başvuru şeklinde de gerçekleştirilebilmektedir.
Şubeden Doğal Gaz Aboneliğini Üzerine Almak İçin Gereken Belgeler
- Nüfus Cüzdanı
- Mülkiyet belirten belge (Tapu kaydı, kira kontratı, lojman tahsis belgesi gibi)
- Daireye ait abone veya tesisat numarası
- Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Poliçesi
Not: Doğal gaz açtırma ücreti, hangi doğal gaz elemanlarını açtıracağınıza göre farklılık göstermektedir. (Kombi, ocak vb.)
İnternetten Doğal Gaz Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğalgaz aboneliği nasıl alınır?
Doğal gaz abonelik başvurusu E-Devlet üzerinden veya bulunduğunuz şehirdeki doğal gaz dağıtımını sağlayan firmanın sitesinden gerçekleştirilebilmektedir. Sözleşme yapacak kişinin başvuru yaparken yapması gerekenler şunlardır:
- Online doğal gaz abonelik başvurunu yapmak için e-Devlet’te yer alan “Doğal Gaz Dağıtım Şirketlerinin Sunduğu e-Hizmetler” (bulunduğunuz bölgenin doğal gaz dağıtımını yapan şirketi seçmelisiniz) sayfasına girmek.
- Sisteme giriş seçeneklerinden birini seçip e-Devlete girmek.
- Doğal gaz abonelik hizmeti almak istediğiniz şehri seçmek
- “Bireysel Abonelik Başvurusu” sekmesine tıklamak ve başvuruyu gerçekleştirmek.
- Ardından sırasıyla; “Tüketim Noktası Sorgulama, Başvuru Formu, Başvuru Onayı ve İşlem Sonucu” aşmalarını geçerek başvuruyu tamamlamak.
Yabancı Uyruklu Vatandaşlar Türkiye’de Nasıl Doğal Gaz Aboneliği Alır?
Türkiye’de yabancı uyruklu vatandaşların da doğal gaz aboneliklerini üstlerine almaları yasal zorunluluk taşımaktadır. Yabancı uyruklu vatandaşlar da doğal gaz aboneliklerini internet üzerinden gerçekleştirebilmektedirler.
Yabancı Uyruklu Vatandaşların Doğal Gaz Aboneliği Açtırması İçin Gerekli Belgeler
- Tapu Belgesi veya Kira Kontratı
- Sözleşme yapılacak yerin tüketim noktası numarası
- Sözleşme yapacak kişinin yabancı kimlik numarası ve İkamet izni
- Sözleşmeyi üçüncü kişiler yapacaksa noter onaylı vekaletname (Vekaletnamede doğal gaz işlemleri ifadesi yer almalıdır)