Konut alırken dikkat edilmesi gerekenler: İnsanlar, hayatta olduğu sürede pek çok karar almaktadır. Bu kararlardan en önemli olanlardan biri de konut sahibi olmaya karar verdikleri andır. Böyle önemli bir karar almadan önce de şüphesiz ki etraflıca düşünmeliyiz ve bazı hususlara dikkat etmeliyiz. Emlak yatırımı yazımızda da biraz bahsettiğimiz konut alırken dikkat edilmesi gerekenlere daha detaylıca göz atalım.
İster temeli yeni atılan bina olsun, ister sıfır bina olsun isterse ikinci el konut olsun, mutlaka üzerine düşünmemiz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Peki, konut alırken nelere dikkat etmemiz gerekir?
Örneğin; “Almaya karar verdiğimiz konutun tapusu var mı, iskanı alınmış mı, emlak vergisi borcu var mı, imar durumu nedir, aidatı ne kadar?” gibi pek çok küçük ama önemli hususlar vardır. Ciddi problemlerle karşılaşmamak için bazı püf noktaları bilmek önemlidir. Bu nedenle, sonradan başımızın ağrımaması için, öncelikle satın almaya karar verdiğimiz konutun veya konut projesinin bağlı bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğü’ne giderek, gayrimenkule ait tapu kütüğündeki mevcut kayıtları incelemekte fayda vardır.
Konut Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Tapuda kaydına bakmak,
- Taşınmaz kime veya kimlere ait olduğu,
- Taşınmaza ait hisse oranları,
- Taşınmazın üzerinde kullanım (irtifak) hakkı bulunup bulunmadığı,
- Taşınmazın ipotekli olup olmadığı,
- Taşınmazın satışına engel bir tedbir kararının olup olmadığı,
- Kat irtifakının bulunup bulunmadığı veya kurulmasında herhangi bir engel olup olmadığı,
- Taşınmazın yüzölçümü,
- Taşınmazın yönetim planı ve taşınmaz sahibinin müteahhide uyguladığı tapu şerhleri,
- Taşınmazın imar durumu gibi detayları araştırmalı ve öğrenmeliyiz.
İmar Durumu Hususunda Dikkat Etmemiz Gerekenler
- Taşınmazın son imar durumu; 1/5.000, 1/1.000 ölçekli imar planlarıyla daha üst ölçeklerle yapılmış imar planlarının bulunup bulunmadığı,
- Taşınmazın inşaat ruhsatı,
- Ana taşınmazın ve satın alınmaya karar verilen bağımsız bölümün mevcut imar durumu ve projeye olan uygunluğu,
- Taşınmazın emlak vergisi borcunun olup olmadığı,
- Taşınmazın en son ki emlak beyanname değeri, (Emlak beyannamesi; tapu alım- satım işlemlerinde ödenecek harç miktarı belirlenmesinde önemlidir.)
- Taşınmazın üstünde doğrudan veya dolaylı, Çevre ve Orman Bakanlığı veya İSKİ gibi herhangi resmi bir merciin tasarrufunun olup olmadığı,
- Konutun iskanının bulunup bulunmadığı veya da iskanı engelleyen bir durumun olup olmadığı,
- Bölgenin deprem riski durumu gibi hususlar araştırılmalı ve öğrenmelidir.
Yapımcı Firma Hususunda Dikkat Etmemiz Gerekenler
- Firmanın güvenilirliği,
- Firmanın daha önce yaptığı ve bitirdiği konut projelerinin bulunup bulunmadığı,
- Firmanın taahhüt ettiği süre zarfında alıcılara konutları teslim edip edemediği,
- Firmanın projeleri arkasındaki güvencenin ne veya neler olduğu,
- Firmanın müşteri memnuniyetine verdiği önem gibi detaylar etraflıca öğrenilmelidir.
Resmi Evraklar Hususunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Konutu satın alırken; kesinlikle satış sözleşmesini dikkatlice okumalıyız ve mümkünse sözleşmeyi konunun ehli kişilere inceletmeliyiz.
- Konutun veya konut projesinin tapu, proje, imar, iskan ve ruhsat belgeleri gibi resmi belgeleri incelemeliyiz.
- İnşaat firmasının ne tür evraklar verdiğine, kat irtifakını tesis edip etmediğine, tesis edilmediği takdirde, tesis edilmesinde engel bulunup bulunmadığına dikkat etmeliyiz.
- Teknik Şartname etraflıca okunmalı ve incelenmelidir. Çünkü Teknik Şartname; müteahhidin teslim edeceği konuta ilişkin, yapacaklarından kullanacağı malzemelere, teslim süresinden şekline her türlü bilginin bulunduğu evraktır. Ayrıca Teknik Şartname’de kullanılacak malzemeler için, marka ve kalite net bir şekilde tanımlanmalıdır.
- İnşaat firmasının veya müteahhidin söz verdiği süre zarfında inşaatın bitmediği durumlarda veya konutu teslim edemediği durumlarda; günlük veya aylık bazda ne kadar cezai tazminat ödeyeceğini kayıt altına almalıyız.
- Satılacak konutun; peşinat miktarını, kredi durumunu, faiz oranını, aylık ödeme planını, ara veya balon ödemelerin bulunup bulunmadığını ve benzeri durumları kesin olarak öğrenmeliyiz. Ayrıca, hesabın istenilen zamanda kapatılıp kapatılmayacağı, banka ile yapılan sözleşmelerin niteliğini, faiz oranlarındaki artışların ve azalışların ödemeleri nasıl etkileyeceği gibi bilgileri de kesin olarak öğrenmeliyiz.
Değeri Hususunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Öncelikle konutun değeri,
- Taşınmazın çevresine kazandırdığı veya kazandıracağı artı değeri,
- Hali hazırdaki kiracıların veya olası kiracıların niteliği,
- Hali hazırdaki kira veya olası kira değeri,
- Kira süreleri ve kira sözleşmeleri koşulları,
- Yönetici firmanın etkinliği,
- Çevresindeki taşınmazların satış veya kira değerleri,
- Taşınmazın bulunduğu bölgenin gelişim yapısı,
- Sağlık kuruluşlarına, alışveriş merkezlerine ve okullara yakınlığı,
- Ana ulaşım hatların yakınlığı veya ulaşım kolaylığı gibi, taşınmazın ekonomik değerini etkileyen veya etkileyecek olan hususlar iyice araştırılmalı ve incelenmelidir.
Konut almak büyük ve önemli bir karar olmasının yanı sıra büyük de bir yatırım. Bu nedenle belirttiğimiz detayları göz önünde bulundurmak son derece önemlidir. Hem alanın hem satanın kafasının rahat olması için bu maddelere göz atmak faydalı olacaktır. Özetle; kesinlikle ruhsatsız ev almamalıyız, deprem riskini kesinlikle sorgulamalıyız, ipotek ve haciz kaydını sormalıyız, krediye uygunluğunu öğrenmeliyiz ve alacağımız evi görmeliyiz. Ayrıca proje üzerinden sıfır ev alacaksak iyi araştırmalıyız. Konut alırken dikkat edilmesi gereken hususlar bu kadar. İyi düşünelim, mutlu olalım.