Yurt Dışından Araba Nasıl Getirilir?

Yurt Dışından Araba Nasıl Getirilir?: Yurt dışından getirilen arabaları ülkemizde kullanabilmek için birkaç prosedürün yerine getirilmesi gerekmektedir. Temel olarak; hem arabanın satın alındığı ülkenin hem de arabanın götürüleceği ülkenin istediği prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Böylece sorunsuz bir şekilde araç kullanılabilmektedir.

Yurt dışından getirilen arabaların ülkemizde kaydı bulunmadığından dolayı yabancı plakalı araç şeklinde kayıtlara işlenir. Belirlenen prosedürlerin uygulanması halinde de araba ülkemizde kalabilir.

Yurt Dışından Araba Almak

Yurt dışından araba getirmek için ilk adım araba satın almakla başlıyor. Ancak bunun için de bazı koşullar gerekmektedir. İlk koşul; yurt dışında, herhangi yerde, en az 185 gün kalmış olmaktır. İkinci koşul; arabanın satın alındığı ülkede oturma izninin olmasıdır. Ayrıca, arabanın araba ile sınırı geçerken bazı belgeler mutlaka sürücünün yanında olmalıdır. Bu belgeler, ilgili ülkede en az 185 gündür bulunduğunu gösteren ikamet belgesi ile oturma iznidir.

Bu belgeler ve koşullar yerine getirildikten sonra yurt dışından Türkiye’ye araba getirilebilir. Ancak, bu şekilde de sadece iki sene kullanılabilmektedir. Bu süreçten sonra tekrara yurt dışında 185 gün kalınması gerekir. Ancak bununla beraber, iki yıl boyunca Türkiye’deki araç vergilerinden muaf olunmaktadır. Yani eğer arabayı satın alan kişi iki yılda bir 185 gün yurt dışında kalabiliyorsa hem arabayı Türkiye’de kullanabiliyor hem de vergiden muaf oluyor. Ancak 185 gün yurt dışında kalma kuralını gerçekleştiremiyorsa araç trafikten çekilir ve para cezası alınır.

Yurt Dışından Araba Nasıl Getirilir?

Arabayı Türkiye’ye Getirmek

Yurt dışından araba getirmek için birkaç zorunlu koşul vardır. Ayrıca bu koşulları sağlamanın çok basit olduğu söylenemez. İlk koşul; yurt dışından satın alınan arabanın Türkiye’ye getirilmesi için arabanın farklı bir ülkeden faturalı olarak satın alınmış olmalıdır. İkinci koşul olarak araba gümrüğe sokulmalı ve gerekli şartların tamamlanması için işlemlere başlanmalıdır. Son olarak da arabayı teslim almadan önce KDV ve ÖTV vergileri ödenmelidir.

Yurt dışından gelen arabalar gümrük aşamasındayken vergilendirmeler gerçekleşir. Yurt dışından gelen arabalar; markası ve kasası gibi ayrımlardan dolayı farklı fiyatlandırmalar alır ve ödemeleri yapılır. Sonrasında ise arabanın ruhsatı ve plakaları çıkartılır. Ayrıca sürücünün ikametgahı, arabanın kayıtlı olduğu ülkede olmalıdır.

  • Not: KDV, aracın bütün fiyat hesaplamalarından sonraki fiyattan hesaplanır.
  • Not: ÖTV, arabanın vergi haricindeki fiyatı üstünden belirlenir.

Ön Beyan Nedir?

Yurt dışından araba getirmek için gerekli şartları yerine getirmiş yerleşik kişiler, seyahatleri öncesi kendileri ve araçlarına ait bilgileri beyan etmeleri zorunludur. Bu işlem, telefonlardan da yapılabileceği gibi gümrük kapılarında da yapılabilir. Ön beyan uygulaması ile gümrük kapılarındaki işlemler daha hızlı ve daha kolay ilerler. Ayrıca ön beyan uygulamasına e-Devlet üzerinden de ulaşılabilir.

Hangi Ülkelerden Türkiye’ye Araba Getirilebilir?

Öncelikle satın alınan arabanın ikamet ettiğimiz ülkede kayıtlı olması gerekir. Ancak, Avrupa Serbest Ticaret Birliği ve Avrupa Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler, ikamet yerleri dışındaki Avrupa Serbest Ticaret Birliği ve Avrupa Birliği ülkelerine kayıtlı araçlarını getirebilmektedirler.

Neden 185 Gün?

185 gün hesabı; Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan pasaport giriş ve çıkış kayıtlarına göre yapılmaktadır. Türkiye’ye giriş yapılan tarihten beri bir yıl geriye doğru sorgulanır ve 365 gün içerisinde 185 gün yurt dışında bulunan ve olağan koşullarda ikamet eden kişiler şartı sağlar.

Not: 185 günün kesintisiz şekilde olması şart değildir.

Not: Yurt dışında emekli olan kişilerin 185 gün şartı bulunmamaktadır.

Satın Alınan Aracı Başka Biri Getirebilir mi?

Bu durumda hem araç sahibinin aracı getirecek kişiye vekalet vermesi gerekir hem de hem aracı getiren kişinin hem de aracı alan kişinin 185 gün şartını yerine getirmesi gerekir. Ayrıca gümrükte vekalet gösterilmesi zorunludur.

Yurt Dışından Alınan Araba Türkiye’de Satılabilir mi?

  • Yurt dışından satın alınan arabayı, Türkiye’de sürücüden başkası kullanamaz.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsa da başka biri aracı satın alamaz.
  • Bu araçlar kiralanamaz ve hiçbir şekilde devredilemez.

Not: Bunun sebebi getirilen aracın sürücü pasaportuna kaydedilmesidir.

Yurt Dışında Çalışanlar Araba Getirebilir mi?

Yurt dışında iki yıl geçirmesine rağmen gemilerde, inşşatlarda veya otellerde çalışan kişiler 185 gün yurt dışında kalma durumunu karşılayamaz. Bunun nedeni ise ikamet gösterme şartıdır. Yani yurt dışında çalışan kişilerin oturma izni olmalı ve bunu belgeleyen ikameti olmalıdır.

Yurt Dışından Araba Nasıl Getirilir?

Gümrük Vergisiz Araba Nasıl Alınır?

  • Yurt dışında 2 yıl yaşamış kişiler tekrar Türkiye’ye ikametgahını taşıyorsa gümrük vergisinden muaf olur.
  • Türk vatandaşlığına geçen ve ikametgahını Türkiye’ye taşıyan kişilerde 2 yıl koşulu aranmaz.
  • Yurt dışına Türkiye Cumhuriyeti tarafından görev amaçlı gönderilen kamu çalışanları için de 2 yıl koşulu aranmaz ve gümrük vergisinden muaf olunur.
  • Yabancı öğretim görevlisi olanlar ve öğrenciler, federasyona bağlı sporcular, çalışma izni bulunan yabancılar, NATO’ya bağlı personeller, Bakanlıklarda çalışan yabancı uzmanlar ve Türk vatandaşlığından çıkmış olan mavi kart sahipleri de gümrük vergisinden muaftır.
  • Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, yurt dışında vefat ederse Türkiye’de yaşayan mirasçıları muaf olur. Ancak KDV ve ÖTV ödemeleri gerekir.

Arabayla Yurt Dışına Çıkmak İçin Gerekli Belgeler

  • Yurt dışında da geçerli olan yeni çipli ehliyetlere sahip olmak gerekir.
  • Aracın uluslararası da geçerli olan sigortası olmalıdır.
  • Araç sahibi olarak ruhsatımız olmalı. Ruhsat sahibi değilsek ruhsat sahibi yanımızda olmalı veya vekalet vermeli.
  • Bazı ülkelerin talep ettiği sağlık sigortası olmalı.
  • Yine birçok ülke için gerekli olan pasaport ve vize olmalı.

Yurt Dışına Çıktığınızda Paranızı Güvende Tutma İpuçları yazımız da ilginizi çekebilir…

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak