Taşınmadan Önce Dikkat Etmemiz Gerekenler: Konut alırken dikkat edilmesi gereken hususları bir başka yazımızda ele aldık. Peki, satın almayı düşündüğümüz konuta taşınmadan önce dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?
Hayallerimizdeki o eve kavuştuk ve satın almaya karar verdik. Hatta taşınma planlarına da başladık bile. Ancak taşınmadan önce de dikkat etmemiz gereken pek çok husus var. Unutmayalım ki konut veya konutun projesi, gereksinimlerimizi ve yaşam standartlarımızı karşılamalıdır. Bu nedenle “aldığımız ev bizim ve yakın çevremizin beklentilerini karşılıyor mu, yaşam tarzımıza uygun mu veya ihtiyaç duyduğumuz ve duyacağımız kurumlara yakın mı?” gibi sorula dikkat etmeliyiz.
Konut veya konut projesinin yer aldığı bölge; niteliği, arazinin durumu, çevresindeki diğer projeleri, konutun tipi, büyüklüğü, şehrin içinde veya dışında oluşu, aidatları, sıra veya bağımsız konut oluşları, çok katlı olması, bina ve sitenin doluluk oranı, yönetim şekli, kiracıların veya mal sahiplerinin sayısı, site içerisinde yaşayanların yaşam tarzı, eğitim durumları, gelirleri, durumları ve yaşları, alışveriş merkezlerine, okullara ve sağlık kuruluşlarına yakınlığı gibi hususlar açısından önemlidir. Çünkü taşınılacak konut, beklentileri, gereksinimleri, ihtiyaçları ve yaşam standartlarımızı karşılamalıdır.
Taşınmaya Karar Vermeden Önce Dikkat Etmemiz Gerekenler
- Ayrıca taşınılacak konutun cephesi, ışık ve güneş alma durumu, dairenin katı, otopark olanakları, manzarası, gürültü kaynaklarının yeri ve gürültünün etkisi gibi konulara da dikkat etmek iyi olacaktır.
- Taşınmadan önce; ailemizin yanı sıra yakın çevremizi de düşünmeliyiz. Taşınmadan önce, taşındığım yer benim ve yakın çevremin beklentilerini karşılıyor mu, yaşam tarzımıza uygun mu ve güvenli mi gibi sorulara cevap bulmalıyız.
- Evcil hayvanımız varsa veya sahiplenmeyi düşünüyorsak, alıcının ve bina halkının hayvanlar ile olan ilişkisini öğrenmemiz gerekir. Aracımız varsa park yeri ve otopark olanakları, çocuğumuz varsa okula olan uzaklığı, oyun ve park alanlarını düşünmemiz önemlidir.
- Taşınmadan önce konutun yaşam tarzımıza uygunluğunu belirlemek açısından, bina yönetim ve işletim planları ile diğer tüm kural ve yönetmelikleri titizlikle incelemeli veya bir uzamana danışmalıyız.
- Konutun veya konutun projesinin yer aldığı bölgede; su, elektrik, doğal gaz ve atık su gibi ihtiyaçların sorunsuz bir şekilde var olup olmadığını öğrenmeliyiz. Yoksa ne zaman yapılacağına dair güvence almalıyız.
- Taşınmadan önce; ortak bina yönetiminin nasıl ve kimler tarafından yürütüldüğünü ve maliyetlerinin ne kadar olduğunu incelemeliyiz.
- Konut veya konut projesinin yönetimini, işletim planlarını, sistemde kullanılan donanımları ve oluşabilecek maliyetleri etraflıca incelemeliyiz.
- Taşınmadan önce; binada kimlerin yaşadığına, bina sakinlerinin size uyumlu olup olmadığına, sorumluluk bilince olup olmadıklarına ve binanın geleceği için sağlam bir mali temel oluşturup oluşturmayacağını dikkate almalıyız.
- Sitede yaşam tam olarak başladıktan sonra hangi oranda mal sahibi, hangi oranda kiracının oturduğu dikkate alınmalı
- Taşınmadan önce, depreme karşı sağlamlığını kesinlikle öğrenmeliyiz. Ayrıca kullanılmış bir ev ile sıfır bir ev arasında seçim yapacaksak ise; inşaat kalitesi, bakım, onarım, dekorasyon, güvenlik, sosyal hayat ve bahçe yapısı gibi hususları değerlendirmeliyiz.
- Sıfır bir ev, uzun bir süre zarfında geniş çaplı bir tamirat veya önemli sorunlar çıkarmayacaktır. Ancak kullanılmış bir evin yıpranma payı ile sorun çıkarma olasılığı daha yüksektir. Taşınmadan önce bu konuya da dikkat edebiliriz.
- Daha önce kullanılmış olan eski bir ev; elektrik ve mekanik tesisatlarında veya doğramalarında tamirat sorunları çıkarabilir. Tamirat, bakım-onarım veya değişiklikler ciddi ücretlere neden olabilir. Kredisi devam eden yapıların çıkaracağı ekstra masraflar ciddi bir külfet yaratabilir. Ayrıca eski binaların kolon ve kiriş durumlarına, depreme karşı güvencesine, binanın temel yapısına, kanalizasyon sistemine, böcek ve nem gibi sorunlarına ve gürültü gibi huşulara dikkat etmeliyiz.
- Nitelikli firmalarca yapılan konutlar, yeni donanımları, daha az bakım ve onarım paraları ve daha az konut sigortası primi ile daha güvenli gözükmektedir.
- Henüz inşaat halindeyken bir ev satın alıyorsak; yerleşim planından mutfak dolaplarına, banyodaki fayanslardan badanasına, duvar renginden prizlerin konumuna gibi pek çok unsuru önceden seçebiliriz. Bu, hali hazırda kullanılan eşyaların değişmesine veya yenilenmesine neden olmaz ve ek masraflar çıkartmaz.
- Projeyi yapan ve teslim edecek olan firmanın, teslim edeceği süreyi, yapım sürecini ve teslimi takip eden aylarda teknik destek sağladığı bilmemiz ve işin arkasında kimlerin durduğunu öğrenmemiz önemlidir.
Konut satın aldık ve taşınmaya da gerek verdiysek geriye sadece taşınmak kalıyor. Yeni bir eve taşınırken lazım olan şeyler ve yapılması gerekenler, taşınma telaşıyla kimi zaman gözden kaçabilir. Bu nedenle sitemizde bulunan ve daha önce yazıya dökmüş olduğumuz, “taşınmadan önce yapılması gerekenler, taşınırken yapılması gerekenler ve taşındıktan sonra yapılması gerekenler” yazılarımıza başvurabilirsiniz.
Konut satın alma ve taşınma süreçlerini kolaylaştıran ipuçlarından şimdilik bu kadar. Tüm süreçlere ve daha fazlasına İmmo Türkiye’den ulaşabilirsiniz.
Konut alırken dikkat edilmesi gerekenler blog yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.